Jump to content
stivo

Przewód Video do drugiego monitora.

Recommended Posts

Cześć,

Nabyłem drugi monitor i mam go obecnie podpiętego do grafy przez kabel D-SUB i przejściówkę na DVI, jednak chciałbym docelowo kupić DVI-DVI (monitor ma tylko wejścia DVI i D-SUB). I w związku z tym mam kilka pytań.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze kabla DVI-DVI? Są jakieś różnice w jakości między tymi najtańszymi, a tymi droższymi, pozłacanymi?

Czy może szukać czegoś w stylu DVI-HDMI/DisplayPort?

Przy okazji zapytam, bo trochę się zdziwiłem dzisiaj podłączając przejściówkę. Z czego wynika różnica w wyjściach DVI na GTX 650 Ti (jak tutaj)? Chodzi o brak tych czterech otworów w lewej stronie jednego z gniazd. Nie mogłem podpiąć do niego przejściówki, bo ona ma te 4 bolce, a z kolei przewód DVI od głównego monitora nie miał tych bolców. Czy one na coś wpływają?

Z góry dzięki za każdą podpowiedź.

Te 4 piny służą właśnie do przesyłu sygnału analogowego RGB (interfejs DVI-I). Dzięki nim możliwe są przejściówki DVI->D-Sub. Przy połączeniu cyfrowym stricte cyfrowym (DVI-D) są niepotrzebne.

Co do tego, jaki kabel wybrać, to najlepiej DVI-DVI (szkoda się bawić w jakieś przejścia na HDMI czy DP, skoro sygnał i tak idzie cyfrowy). Spójrz tylko, by był to kabel Dual-Link. A co do jego jakości, to byleby nie był taki najtańszy (unikaj choćby takich badziewi). A to, czy będzie to przewód za kilkadziesiąt złotych, czy kilkaset, to już żadna różnica poza samą ceną.

• Upvote 1