Skocz do zawartości
mkrzeszu

RATUNKU !!!!!! POMOCY!!!

Rekomendowane odpowiedzi

mam wielki problem: po wylaczeniu kompa ciezko mi go uruchomic, zaskakuje czasami za "setnym razem", sprawdzilem napiecia, okazalo sie ze napiecie 2,5V wynosi 0,2V (wogole co to za napiecie i czego sie tyczy), pomyslalem ze nawalil mi zasilacz, wiec czym predzej do kumpla po pozyczke przynosze do domu podlaczam pod swoj i znowu to samo, czy jest mozliwe ze to bateria, czy moze plyta glowna????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oto raport z programu AIDA32:

Właściwości czujnika

Typ czujnika VIA 686 Internal

Dostęp do czujnika ISA C00h

Temperatury

Płyta główna 38 °C (100 °F)

Procesor 48 °C (118 °F)

Aux 26 °C (79 °F)

Wentylatory

Procesor 3409 RPM

Wartości napięć

Napięcie rdzenia procesora 1.61 V

+2.5 V 0.21 V

+3.3 V 3.25 V

+5 V 5.00 V

+12 V 11.87 V

jak widzisz jest tam napiecie 2,5V, jeszcze tydzien temu sprawdzalem i bylo wszystko OK

a co do tego biosu to jak juz uda mi sie uruchomic kompa to moge tam wejsc, a tak to mi tylko wentylatory uruchamia dysk i CD-ROM, poza tym na ekranie ciemno i tak za ktoryms razem udeje sie ale trwa to nawet czasami pol dnia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz coś wiecej, czy podkręcałeś proca i inne podzespoły???

Jak tak to o ile????

Ale wcześniej wyłącz kompa i wyjmij baterie, odczekaj chwile włóż i sprubój.... :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tak to o ile????

Ale wcześniej wyłącz kompa i wyjmij baterie, odczekaj chwile włóż i sprubój.... :lol:  :lol:

wyjmowalem baterie, kompa nie podkrecalem, a i jeszcze jedno mam Durona 800 na plycie GA 7ZXR, niedawno zauwazylem ze wskazuje mi Durona 700 chodz ani nie ruszalem mnoznika ani magistrali, nie bawilem sie w podkrecanie gdyz mam do tego nieodpowiednia plyte glowna i ciezko by bylo cos dobrego osiagnac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tak to o ile????

Ale wcześniej wyłącz kompa i wyjmij baterie, odczekaj chwile włóż i sprubój.... :lol:  :lol:

wyjmowalem baterie, kompa nie podkrecalem, a i jeszcze jedno mam Durona 800 na plycie GA 7ZXR, niedawno zauwazylem ze wskazuje mi Durona 700 chodz ani nie ruszalem mnoznika ani magistrali, nie bawilem sie w podkrecanie gdyz mam do tego nieodpowiednia plyte glowna i ciezko by bylo cos dobrego osiagnac

Najlepszym rozwiązanie byłoby jak byś porzyczył od jakiegoś ziomka

płytę główną i sprawdziłna niej proca, jak proc będzie OK. to masz gotową odpowiedź, że płyta siadła, chyba ze starości,,,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może też być atak vira, który zmienia napięcia, ale raczej słyszałem o takim co pali twardziele, a nie płyty....

Palić twardziele to przesada, conajwyżej robi w pizd* badsectorów :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może też być atak vira, który zmienia napięcia, ale raczej słyszałem o takim co pali twardziele, a nie płyty....

DO ZRYPANIA SIĘ SPRZĘTU STYKA ! :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym że te badsectory to robione są przez rozmagnesowanie talerzy (niektórych losowych ścierzek) Sam miałem do czynienia z takim przypadkiem kiedy dostałem od Kumpla "zepsutego" Samsunga. Zrobiłem na nim low level format i do dzisiaj chodzi idealnie (patrz podpis) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...