Winhert Opublikowano 19 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2014 (edytowane) Serdecznie witam! Mój problem polega na nie włączaniu się komputera: -Nie ma pojedynczego sygnału biosu -Nie włącza się POST/czarny ekran -Zasilacz działa, dysk twardy uruchamia się, wentylator procesora śmiga. -Brak widocznych oznak usmażonych elementów. Próbowałem już: -Czyścić CMOS przez wyjmowanie baterii, odczekiwanie godziny i wkładanie jej ponownie, oraz przez przestawianie pinów czyszczenia CMOSu -Wyjmować kartę graficzną -Wyjmować kości RAMu oraz włączyć komputer bez nich, wtedy pojawił się sygnał ciągły oznaczający problem z tą częścią (podobno oznacza to, że jest jakaś nadzieja dla mojej płyty głównej ;) ) Specyfikacja: Zestaw Acer Aspire M1920 Procesor: Intel Pentium E6700 Karta graficzna: GeForce 405 RAM: 2GB Hynix 1333mHz + 2GB Kingston 1333mHz Dysk twardy: Seagate 7200.12 500GB Zasilacz: FSP Group ATX-250PA 1PF 250Watt Stacja DVD: HL-DT GH70N Model płyty głównej: G41T-AM Problem wystąpił tuż po wyłączeniu komputera przez przytrzymanie włącznika. Edytowane 24 Września 2014 przez Winhert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 19 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2014 Podpowiem Ci kilka rzeczy: 1) Podaje się specyfikację sprzętu. 2) Każda płyta posiada instrukcję co do czyszczenia CMOS. Wyjmowanie CR232 można sobie wsadzić. 3) Wyjmowanie karty graficznej/RAMu/CPU i sygnał oznacza że MB żyje. Jakoś ale daje sygnał. Upalona reagowałaby tak samo - załącza wentylatory i cisza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winhert Opublikowano 19 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2014 1) Już jest, przepraszam. 2) W instrukcji była informacja o tym, żeby zrobić to za pomocą pinów CLR CMOS - nie pomogło. 3) No, czyli tak jak myślałem, wesoło nie jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 19 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2014 Zintegrowanej grafiki to nie ma? Jak jest, sprawdź na niej. Pamięci, sprawdź na pojedynczej kości, każda kość raz w jednym, raz w drugim slocie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winhert Opublikowano 21 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2014 (edytowane) Próbowałem tych rzeczy i nie udało się. Zapomniałem dopisać w pierwszym poście, że zasilacz się odpala, podobnie jak dysk a wentylator od procka działał. Nie udało mi się znaleźć na płycie widocznie usmażonych elementów. Edytowane 24 Września 2014 przez Winhert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...