Skocz do zawartości
sinus

Szkodliwość katody UV ??

Rekomendowane odpowiedzi

mozna niezle sobie wzrok skaszanic , jak bedziesz sobie nia pokoj oswietlac , ale jezeli nie bedzie dawac bezposrednio na oczy , to nie powinno sie nic takiego stac , pozatym , z czego wiem , to te katody i diody to tylko imituja promienie UV , lecz to nie sa PRAWDZIwE UV'ki , bo od prawdziwych , jak nam wszystkim wiadomo mozna dostac raka skory , pozatym takie sa uzywane jedeynie w szpitalach do desynfekcji (nie wiem czy dobrze napisalem ;p) . Skoro firmy produkujace te katodki , sprzedaja je dla zwyklych uzytkownikiw , to przeciez owe oswietlenie MUSI przejsc odpowiednie testy na szkodliwosc , bezpieczenstwo etc. BTW: z czego wiem , to Sunbeam produkujacy nasze piekne akcesoria do upiekrzania kompow , to ma bodajze certyfikat ISO 9xxx (nie pamietam ktory) - oznacza to , ze firma i jej produkty spelniaja krytyczne normy jakosci i bezpieczenstwa ......... starczy - nie lubie sie rozpisywac ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie tez cos takiego czytalem. ale skoro nie emituje UV, to czemu sie swieca biale rzeczy przy swietle tej katody??

Swiatlo UV jest to fala o odpowiedniej dlugosci. Katody maja specjalne filtry ktore zabezpieczaja przed szkodliwymi dlugosciami tego swiatla. To bezpieczne jest wypromieniowywane na zewnatrz dlatego biale ubrania swieca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi