sinus Opublikowano 2 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2003 Czytalem gdzies, ze katody UV wcale nie sa szkodliwe dla zdrowia! Czy to prawda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutos Opublikowano 2 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2003 Ile można ten temat wałkować :( Wybacz stary, ale... było to już wielokrotnie!! Zdania są podzielone. Ja uważam, że jak się na nie ni9e gapie całe dnie to nie szkodzą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 2 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2003 soory, ale jakos nie widzialem. Wiem, ze lampy UV sa szkodliwe, chcialem sie tylko zapytać czy z zimnymi katodami jest tak samo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutos Opublikowano 2 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2003 Swiatło jest takie samo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3T0N Opublikowano 2 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2003 mozna niezle sobie wzrok skaszanic , jak bedziesz sobie nia pokoj oswietlac , ale jezeli nie bedzie dawac bezposrednio na oczy , to nie powinno sie nic takiego stac , pozatym , z czego wiem , to te katody i diody to tylko imituja promienie UV , lecz to nie sa PRAWDZIwE UV'ki , bo od prawdziwych , jak nam wszystkim wiadomo mozna dostac raka skory , pozatym takie sa uzywane jedeynie w szpitalach do desynfekcji (nie wiem czy dobrze napisalem ;p) . Skoro firmy produkujace te katodki , sprzedaja je dla zwyklych uzytkownikiw , to przeciez owe oswietlenie MUSI przejsc odpowiednie testy na szkodliwosc , bezpieczenstwo etc. BTW: z czego wiem , to Sunbeam produkujacy nasze piekne akcesoria do upiekrzania kompow , to ma bodajze certyfikat ISO 9xxx (nie pamietam ktory) - oznacza to , ze firma i jej produkty spelniaja krytyczne normy jakosci i bezpieczenstwa ......... starczy - nie lubie sie rozpisywac ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 3 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2003 no wlasnie tez cos takiego czytalem. ale skoro nie emituje UV, to czemu sie swieca biale rzeczy przy swietle tej katody?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 3 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2003 no wlasnie tez cos takiego czytalem. ale skoro nie emituje UV, to czemu sie swieca biale rzeczy przy swietle tej katody??Swiatlo UV jest to fala o odpowiedniej dlugosci. Katody maja specjalne filtry ktore zabezpieczaja przed szkodliwymi dlugosciami tego swiatla. To bezpieczne jest wypromieniowywane na zewnatrz dlatego biale ubrania swieca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...