Hideo Opublikowano 20 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2014 Witam Przymierzam się do zakupu zestawu pod monitor ASUS ROG SWIFT. Zestaw ma służyć do grania (upraszczając) w wysokiej rozdzielczości i dużej ilości klatek (głównie FPS-y sieciowe + streaming w wysokiej jakości) - monitor ma 2560 x 1440 i 144 Hz oraz wbudowane G-sync. Aby w pełni wykorzystać taki monitor chcę zbudować odpowiedni zestaw na platformie X99. Proszę o pomoc w doborze komponentów. Część rzeczy wpadła mi już w oko, jednak jestem otwarty na propozycje. Oto elementy co do których jestem prawie pewny co do wyboru: Procesor: I7 5930K Płyta główna: MSI X99s Gaming 9 AC Karta graficzna: GeForce 970 (SLI?) Pozostałe elementy z naciskiem na SSD (M.2 czy normalny), chłodzenie (mile widziane zestawy wodne), RAM, HDD oraz obudowa z zasilaczem. Całość przystosowana do nieinwazyjnego OC - (procesor, karta(y) graficzne, RAM. Z racji tego chłodzenie i zasilanie powinno być przygotowane do wzrostu temperatury i poboru mocy. Cena: nieistotna, jednak ze zdroworozsądkowym podejściem do stosunku możliwości do ceny. Z góry dziękuję za porady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 20 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2014 (edytowane) Na szczęście jesteś tylko "prawie pewny", więc da się Ciebie odwieść od tego zakupu. :P Chcesz zdroworozsądkowe rozwiązanie? http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_wrzesien_2014?page=0,19 Kartę graficzną zamień na GTX980, a dysk SSD na plextora M6e 2280 256GB. Chłodzenie wodne sobie odpuść, chyba, że będziesz składał jakieś od podstaw, ale podejrzewam, że nie masz w tym żadnego doświadczenia. Ten cooler, co jest w tym zestawie, wydajnością będzie tylko minimalnie słabszy od wodnych kompaktówek, a kosztuje 3 razy mniej. No i najważniejsze - jak cenisz sobie swoje oczy i zdrową psychikę, trzymaj się z dala od tego monitora Asusa. :P EDIT: reyden - ha, wygrałem. Ale obie nasze propozycje pokrywają się niemal w całości. :D Edytowane 20 Września 2014 przez Dammeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 20 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2014 Kolejny który patrzy tylko na cyferki i ma papkę zamiast mózgu . Odpuść sobie zarówno X99 jak i to coś od Asusa . X99 odpada ze względu na cenę i stosunek cena/wydajność - w żadnej grze nie wykorzystasz 6 czy 8 rdzeni , o innych ficzerach LGA 2011-3 nie mówię . Na dzień dzisiejszy I5 / I7 4x90K wyjdzie lepiej i taniej , do tego np. Asrock Z97X Killer . CPU : I7 4790K - 1 279 zł Chłodzenie : Thermalraight HR-02 Macho Black White - 175 zł MB : Asrock Z97X Killer - 514 zł RAM : G.Skill RipjawsX DDR3 2x4GB 2133MHz CL9 - 355 zł VGA : Czekaj albo na GTX980 albo bierz coś z obecnego topu . SSD : Plextor M6e 256GB M.2 - 914 zł HDD : WD Blue 1TB - 205 zł DVD-RW : Samsung SH-224DB - 55 zł Buda : Fractal Design Define XL R2 ( FD-CA-DEF-XL-R2-BL ) - 472 zł PSU : Corsair RM 650W - 409 zł . Razem : 4 378 zł . GTX9xx w sklepach pojawią się po 23 września . Co do monitora to albo bierz Eizo FG2421-PL za 2 049 zł albo jak koniecznie chcesz monitor 1440p to Dell U2713HM za 2 037 zł lub NEC EA274WMi za 2 477 zł ( którego chwilowo nie ma w morele.net ) . Wszystkie 3 znacznie lepsze niż to coś od Asusa - Eizo ma matrycę VA , Dell i Nec mają matrycę IPS , znacznie lepsze kąty widzenia i odzwierciedlenie . Jeśli chodzi o monitor do gier to Eizo deklasuje tego Asusa prawie pod każdym względem . 27" 1440p na matrycy TN to nie porozumienie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hideo Opublikowano 20 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2014 Dziękuję za odpowiedzi, jednakże... Kolejny który patrzy tylko na cyferki i ma papkę zamiast mózgu . Daruj sobie takie teksty, nie jesteśmy w piaskownicy... Co do konstruktywnych rad - faktycznie po przeanalizowaniu tematu przyznam wam racje. Przejście z Z97 na X99 w odniesieniu do 4790K vs 5930K powoduje jedynie marginalny wzrost wydajności w zakresie zastosowań które mnie interesują. Co do monitora nie zmienię zdania z powodów których nie będę tutaj przytaczał bo to nie ten topic. Jednak tak na marginesie dziwie się waszej niechęci do tego monitora;-) Używaliście go i wam nie pasował czy to tylko opinia? Monitory podane przez Raydena niestety dla mnie nie są odpowiednie głównie ze względu na nieakceptowalny sumaryczny input lag - zanim powiesicie na mnie psy to miałem do czynienia i z Dell'em i z Eizo, więc moja opinia jest wzięta z doświadczenia - po prostu mają pewne cechy które mi nie odpowiadają. Kąty i odwzorowanie barw nie mają dla mnie najmniejszego znaczenia. Ale to tak na marginesie... Jednak w związku z tym pozostaje do rozwiązania problem komfortowego grania w 1440d z wysoką częstotliwością 1. Jedna 980 czy dwie 970? 2. Czy w drugim wypadku i przy założeniu że będzie OC wszystkich podzespołów wystarczy zasilacz podany przez Raydena? 3. Czy zamiast tradycyjnego wentylatora nie warto zainstalować zamkniętego, gotowego zestawu wodnego na procesorze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 20 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2014 Dawni "najlepsi" grają bez problemu na IPS-ach i VA i wcale nie mówią, że to niemożliwe. Tu masz temat ku przestrodze poruszania w ogóle sprawy tego Asusa: :Phttp://forum.purepc.pl/topic/360454-monitor-2560x1440-27cala/ Warto przeczytać, popijając piwo, ale to dobra lektura, na dodatek z tezami podpartymi naukowo. :) Co do trzech pytań: 1.Możesz iść w SLI, jeśli lubisz micro-stuttering, nagłe spadki minimalnego FPS oraz czasem gorszą wydajność, jeżeli gra w ogóle nie wspiera SLI. No i szkoda na to kasy. 2.Ten zasilacz wystarczy z palcem w pupie. 3.Nie warto, z powodów, które napisałem wcześniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 20 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2014 Jak ci nie pasuje Eizo czy Dell ( swoją drogą dziwne - te monitory biją na głowę Asusa ) to twoja sprawa ale przemyśl to sobie i kup coś innego a nie ten pseudo monitor do gier bo tylko sobie zaszkodzisz . Co do sprzętu i zasilacza - RM 650W spokojnie starczy do podanego sprzętu z 1xGTX970/GTX980 , nawet jak by to był I7 4960X / I7 5960X po ostrym oc i tak samo ostro wykręcona karta . Co innego SLI - tutaj warto się zapatrzyć w wersje 750W/850W . A pseudow WC sobie odpuść - drogie , głośne i niezbyt wydajne - szczególnie przy glucie który siedzi pod IHS-em procka . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...