Skocz do zawartości
Tygrysiek

Zagadka dla uzytkownikow SL-75KAV

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich !

Na poczatku konfig:

SL-75KAV+Duron 800@1GHz 1.8V+Vulcano 6Cu+wentyl 92*92 5V

Temperatury:

z czujnika na plycie pod procem ( czujnik dokladnie przylega do proca )

stress:70 8O

idle 30 ( program WPCRSET wlaczajcy instrukcje HLT )

z czujnika przyklejongo do wkladki miedzianej radiatora tuz obok jadra proca

stress 50

idle 30 ( program WPCRSET wlaczajcy instrukcje HLT )

Odwieczne pytanie filozoficzne:

Ktoremu czunikowi wierzyc??

PS

wyprzedze wasze pytania i od razu mowie ze plyta zachowuje sie tak od nowosci ( u moich dwoch innych kumpli jest na takiej same plycie podobna sytuacja), radiator przylega bardzo dobrze, pasta srebrna jest ( thermopox ), DLA potwierdzenia zrobilem testy i lekko przycisnalem radiator z jednej strony to temp proca momentalnie skoczyl z idle do 70 ..czyli jednak radiator dobrze przylega :)

temperaturki odczytywane programem Via Hardware Monitor bo inne progsy nie dzialaja :P dopoki nie ustawie default Vcore :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MBM dzialal mi dobrze z moim starym asusem p2b...teraz dziala tylko gdy default napiecie ustawie...( a wtedy komp nie bedzie podkrecony i nie bedzie sie tak grzal ) ..ale pomysla mi dobrego podsunoles...zrobie porownanie temperatur VHM i MBM na default Vcore i zobacze czy takie same temperaturki pokazuja...choc z drugies strony jesli te temp beda takie same to nadal nie bede wiedzial czy ten czujnik pod procem jest dobrze skalibrowany skoro sa roznice temperatur rzedu 20 stopni miedzy temp tush przy rdzeniu a temp z czujnika pod procem grrr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hMM hMM zagiołes mnie tym pytaniem :PPPPP

Ale jedyne co mi sie nasuwa to z<span style="color:red;">[ciach!]</span>y czujnik...do plyty dostales dodatkowy czujnik sprawdz go... zycze powoodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SpiderMAN:

cooler nie jest ciulowaty...dwa lata temu to byl hit sezonu..dla owczesnych prockow nadawal sie znakomicie...z oryginalnym wiatrakiem byl glosny ale dobrze chlodzil (tylko u mnie dziwactwa czujnik pokazywal )

Soker

teraz wlasnie mam ten dodatkowy czujnik przyczepiony do tej miedzianej wkladki od spodu radiatora tuz przy jadrze procka i on mi maksa pokazuje 50 stopni przy wiatraku na 5V puszczonym...przy 12 V nie idzie wiecej jak na 40 stopni ale halas mnie dobija

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SpiderMAN:

cooler nie jest ciulowaty...dwa lata temu to byl hit sezonu..dla owczesnych prockow nadawal sie znakomicie...z oryginalnym wiatrakiem byl glosny ale dobrze chlodzil (tylko u mnie dziwactwa czujnik pokazywal )

Soker

teraz wlasnie mam ten dodatkowy czujnik przyczepiony do tej miedzianej wkladki od spodu radiatora tuz przy jadrze procka i on mi maksa pokazuje 50 stopni przy wiatraku na 5V puszczonym...przy 12 V nie idzie wiecej jak na 40 stopni ale halas mnie dobija

No tak, ale moze sie zatarl, albo cus. Moze jest zbyt zabrudzony. Nie napisales jaki to Cooler - ten hit sezonu :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie. Może potrzeba mu przeczyszczenia. Poza tym nie słuchaj nikogo kto ci karze zastosować MBM, bo to nie jest cudotwórca tylko zwykły program odczytujący czujniki. Pokaże więc to samo co bios.

Przy takim napięciu Duronek mógł się nagrzać zwłaszcza jeśli pasta źle dolega bo na przykład skruszała ze starości i od temperatury.

Wiatrak wyczyścić i naoliwić, nową pastę dać i gotowe.

P.S. Czy ktoś mógły mi podać linka do strony na której kiedyś opisali układ monitorowania temperatury zalecany przez AMD wykorzystujący diodę wewnętrzną? Mam ochotę sobie coś takiego zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SpiderMAN:

cooler nie jest ciulowaty...dwa lata temu to byl hit sezonu..dla owczesnych prockow nadawal sie znakomicie...z oryginalnym wiatrakiem byl glosny ale 

dobrze chlodzil (tylko u mnie dziwactwa czujnik pokazywal )

Soker

No tak, ale moze sie zatarl, albo cus. Moze jest zbyt zabrudzony. Nie napisales jaki to Cooler - ten hit sezonu :P

ehhh..czytajta uwaznie ludzie :P

jaki cooler ten hit sezonu jush wczesniej napisalem :P...zabrudzony nie jest bo czyscilem z kurzu dokladnie..na oryginalnym wiatraku buczal i huczal..zaczelo to mnie powoli wkurzac i wymienilem go na wiatrak 92*92 puszczony na 5V lub 7V

Majster napisał

Przy takim napięciu Duronek mógł się nagrzać zwłaszcza jeśli pasta źle dolega bo na przykład skruszała ze starości i od temperatury. 

Wiatrak wyczyścić i naoliwić, nową pastę dać i gotowe.

wiatrak nowka...pasta nowo nalozona ( zreszta zawsze nakladam na nowo jak zdejme radiator)

podaj jakie ty masz temp na swoim procu bo widze z eplytke masz taka sama i zjakiego progsa do otczytu temp korzystasz i jakie napiecia i wogole wsio co byloby dla mnie przydatne do dalszych analiz

teraz do wszystkich...jak jush pisalem jak puszcze tego 92*92 na 12V to wieje o niebo lepiej od oryginalnego wiatraka thermaltake a temperatura jest na tym dziwnym czujniku 55 stopni...kurde jak dla mnie imposlible...duren na tym wiatraku i radiotorze nie powinen miec takiej temp..wszak to maksa 50W po podkreceniu....ehhh...zagadka nadal nie rozwiazana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hMM hMM zagiołes mnie tym pytaniem :PPPPP

Ale jedyne co mi sie nasuwa to z<span style="color:red;">[ciach!]</span>y czujnik...do plyty dostales dodatkowy czujnik sprawdz go... zycze powoodzenia

podaj jaki ty masz temp na swoim mobo i procku i n ajakim napieciu...z ktorego czujnika odczyt i takie tam podobne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proc antek 1200mhz temp miedzy 40-45 stopni przy bardziej wymagajacych aplikacjach dochodzi do 50, qler SPIRE z alu radiatorem (ze średniej półki) mam na mobo w pełni dzialajace czujniki na 1 na SOCKETA a drugi ktory mierzy temp. w obudowie tez dziala ale niewiem gdzie sie zzjaduje ,wkładałem raz ten dodatkowy aby zmierzyc temp. dysku i działał sprawnie :P

Napiecie na procku mam standartowe...

cos jeszcze chcesz wiedziec ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

drugi ktory mierzy temp. w obudowie tez dziala ale niewiem gdzie sie zzjaduje

hmmm...dziwne..ja takowego czujnika nigdzie nie mam...zaden progs go jeszcze nie wykryl...moze dlatego ze ty masz KAV-x ten z gadajacym biosem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

drugi ktory mierzy temp. w obudowie tez dziala ale niewiem gdzie sie zzjaduje

hmmm...dziwne..ja takowego czujnika nigdzie nie mam...zaden progs go jeszcze nie wykryl...moze dlatego ze ty masz KAV-x ten z gadajacym biosem :D
khhhm

ten czujnik niby w budzie jest wyprowadzony na kabelku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

khhhm 

ten czujnik niby w budzie jest wyprowadzony na kabelku

hmm..zgadza sie ale soker pisze o 3 czujnikach...a z tego co mi wiadomo to SL 75-KAV ma dwa czujniki...nawet w biosie sa tylko dwa...jeden pod procem a ten drugi to na kabelku...wiec gdzi ejest ten 3 czujnik soker-a ?? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

khhhm  

ten czujnik niby w budzie jest wyprowadzony na kabelku

hmm..zgadza sie ale soker pisze o 3 czujnikach...a z tego co mi wiadomo to SL 75-KAV ma dwa czujniki...nawet w biosie sa tylko dwa...jeden pod procem a ten drugi to na kabelku...wiec gdzi ejest ten 3 czujnik soker-a ?? :P

Nie ma takowego

U mnie MBM widzi to jako temp chipsetu. Ki cholercia go wie o co tu chodzi. 8O :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie...siakis dziwaczny ten soltek....z tym temp dalem se spokoj...teraz mam na tym z kabelka podczepionym pod radiatorem obok rdzenia 41 stopni jak nic nie robie a na tym pod procem mam 57....jak dla mnie imposible zeby ten 57 wskazywal prawidlowa temp...nie wprzy takim radiatorze i wiatrakach....porabane to wsio jest...zakaldam ze ten 41 dobrze wskazuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm ?mam magiczna płyte ? :lol:

ale temp. sprawdzam w CPU Cool zainstalujcie sprawdzcie i wtedy gadajce ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...