angorek Opublikowano 22 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2014 (edytowane) Witam Pech chciał że złapałem jakiegoś wirusa, siedzę w domu, i postanowiłem się w końcu wziąć za zrobienie porządnego boxa do PC. Obecnie mam pudło Tacens Initio 2, no i jest to moja największa zmora, nie dość że musiałem ciąć by grafika weszła, to wygląda okropnie, w środku ciasno bo nie ma jak wygodnie kabli pociągnąć a wnętrzności się gotują. Kompa używam głównie do gier, ale często rysuję też w Autodesk Inventor. Modyfikacje przeprowadzam z myślą o chłodzeniu proca, bo chcę go podkręcić z 3.8 na przynajmniej 4.6GHz albo i więcej jak będzie stabilny. ( wszystko przez zasobożerny FSX ) Dobra, oto coo mam : - ASUS P8Z77 Pro - I5 3470K 4x3.8GHz - Ram Kingston HyperX Predator 2x4GB (chwilowo 1x bo druga kość w reklamacji)- Chieftec Gold 650W (80+) - GTX660Ti 2GB Asus DirectCUII Chłodzenie : - 1x 90mm Tacens Aura Pro, był z obudową, szału nie ma ale coś tam dmucha (+/- 16CFM ) - 1x 3pin 150mm marki nie pamiętam a nie chce mi się wyciągać - CPU stock docelowo Raijntek Pallas Obudowę chcę zrobić z MDFu, mam jakieś 2 płyty 10mm zostały po budowie i będą idealne. Obudowę chcę powiesić na ścianie, ma to być zwykłe pudło, z tym że widoczny bok będzie miał wstawkę z pleksi żeby było widać wnętrze. ( pleksa z antyramy + LEDy:D ) Karta grafiki jest wielka, i dość ładna więc wymyśliłem sobie że zamontuję ją poziomo. (dokupiłem już taśmę PCI-E, na alledrogo 30zł ) I teraz kwestia ułożenia wnętrza. W paincie wymalowałem takie coś : Z grubsza widać o co mi chodzi, duży wiatrak wtłacza powietrze z lewej, chłodząc przy okazji ram, potem powietrze jest wciągane przez proca, grafe i zasilacz. Grafa i zasilacz wydmuchują powietrze na zewnątrz a powietrze od procka będzie pobierane przez dodatkowy wiatrak. ( i po części przez zasilacz) Na front chcę dać tą 150 co mam, ew. dokupić drugą, mocniejszą niżej (tudzież wcisnąć niewspomnianą 90 od tacensa) a na tył dać wydajną 120-150. Jak myślicie pójdzie to ? A pozostaje jeszcze kwestia elektryki, jak to to uziemić ? Obudowa w końcu drewniana, a ja nie mam pojęcia gdzie i jak uziemienie podłączyć. Pozdrawiam i zapraszam do komentowania :D Edytowane 22 Września 2014 przez angorek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polsal Opublikowano 22 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2014 I5 3470K 4x3.8GHz nie pisz tak, bo to wygląda jak z ulotek media markt. to nie jest 4x3.8GHz tylko 3.8GHz Karta grafiki jest wielka, i dość ładna więc wymyśliłem sobie że zamontuję ją poziomo. (dokupiłem już taśmę PCI-E, na alledrogo 30zł ) Z tymi taśmami potrafią być problemy. Jeżeli kupiłeś x16-x16 z dodatkowym molexem to luz, inaczej lubi się kaszanić :( Alternatywą są taśmy od 3M, ale to jest 150zł sama taśma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angorek Opublikowano 22 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2014 (edytowane) Niestety bez Molexa ale lutownica mi nie straszna i jak tylko ją dostanę to naprawię ten problem :) To co mnie w tym momencie najbardziej interesuje to to czy mój design obudowy jest ok, bo jeśli tak to od razu idę do garażu i zaczynam robotę Edytowane 22 Września 2014 przez angorek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...