Skocz do zawartości
angorek

Obudowa PC MDF + pleksi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pech chciał że złapałem jakiegoś wirusa, siedzę w domu, i postanowiłem się w końcu wziąć za zrobienie porządnego boxa do PC.

Obecnie mam pudło Tacens Initio 2, no i jest to moja największa zmora, nie dość że musiałem ciąć by grafika weszła, to wygląda okropnie, w środku ciasno bo nie ma jak wygodnie kabli pociągnąć a wnętrzności się gotują.

Kompa używam głównie do gier, ale często rysuję też w Autodesk Inventor. Modyfikacje przeprowadzam z myślą o chłodzeniu proca, bo chcę go podkręcić z 3.8 na przynajmniej 4.6GHz albo i więcej jak będzie stabilny. ( wszystko przez zasobożerny FSX )

Dobra, oto coo mam :

- ASUS P8Z77 Pro

- I5 3470K 4x3.8GHz

- Ram Kingston HyperX Predator 2x4GB (chwilowo 1x bo druga kość w reklamacji)
- Chieftec Gold 650W (80+)

- GTX660Ti 2GB Asus DirectCUII

Chłodzenie :

- 1x 90mm Tacens Aura Pro, był z obudową, szału nie ma ale coś tam dmucha (+/- 16CFM )

- 1x 3pin 150mm marki nie pamiętam a nie chce mi się wyciągać

- CPU stock docelowo Raijntek Pallas

Obudowę chcę zrobić z MDFu, mam jakieś 2 płyty 10mm zostały po budowie i będą idealne. Obudowę chcę powiesić na ścianie, ma to być zwykłe pudło, z tym że widoczny bok będzie miał wstawkę z pleksi żeby było widać wnętrze. ( pleksa z antyramy + LEDy:D )

Karta grafiki jest wielka, i dość ładna więc wymyśliłem sobie że zamontuję ją poziomo. (dokupiłem już taśmę PCI-E, na alledrogo 30zł )

I teraz kwestia ułożenia wnętrza. W paincie wymalowałem takie coś :

Untitled.jpg

Z grubsza widać o co mi chodzi, duży wiatrak wtłacza powietrze z lewej, chłodząc przy okazji ram, potem powietrze jest wciągane przez proca, grafe i zasilacz. Grafa i zasilacz wydmuchują powietrze na zewnątrz a powietrze od procka będzie pobierane przez dodatkowy wiatrak. ( i po części przez zasilacz) Na front chcę dać tą 150 co mam, ew. dokupić drugą, mocniejszą niżej (tudzież wcisnąć niewspomnianą 90 od tacensa) a na tył dać wydajną 120-150. 

Jak myślicie pójdzie to ?

A pozostaje jeszcze kwestia elektryki, jak to to uziemić ? Obudowa w końcu drewniana, a ja nie mam pojęcia gdzie i jak uziemienie podłączyć.

Pozdrawiam i zapraszam do komentowania :D

Edytowane przez angorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I5 3470K 4x3.8GHz

nie pisz tak, bo to wygląda jak z ulotek media markt. to nie jest 4x3.8GHz tylko 3.8GHz

Karta grafiki jest wielka, i dość ładna więc wymyśliłem sobie że zamontuję ją poziomo. (dokupiłem już taśmę PCI-E, na alledrogo 30zł )

Z tymi taśmami potrafią być problemy. Jeżeli kupiłeś x16-x16 z dodatkowym molexem to luz, inaczej lubi się kaszanić :( Alternatywą są taśmy od 3M, ale to jest 150zł sama taśma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety bez Molexa ale lutownica mi nie straszna i jak tylko ją dostanę to naprawię ten problem :)

To co mnie w tym momencie najbardziej interesuje to to czy mój design obudowy jest ok, bo jeśli tak to od razu idę do garażu i zaczynam robotę  :biggrin:

Edytowane przez angorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi