Skocz do zawartości
ch222

Asus Maximus VII GENE vs ASRock Z97M OC FORMULA

Rekomendowane odpowiedzi

Mam duży problem z wyborem płyty głównej mATX - niestety nie mogę znaleźć żadnych sensownych testów dot. ASRock Z97M OC FORMULA.

Dodam, że platformy zmieniam bardzo rzadko dlatego płyta jak i możliwość zmian pozostałych podzespołów w przyszłości są dla mnie najważniejsze.

Jakość wbudowanego audio jest mało istotna.

Asus Maximus VII GENE

+ M.2 x1 i jego sesnsowne położenie (być może kiedyś skorzystam)

+ UEFI (ulepszony i zachwalany?)

- brak SATA Express

- 3x PCIe (tylko)

- wysokie temparatury i pobór mocy (wg testów)

ASRock Z97M OC FORMULA

+ M.2 x1 ale położenie co najmniej dziwne (być może kiedyś skorzystam)

+ SATA Express (być może kiedyś skorzystam)

+ 4x PCIe

? wg testów poprzednich modeli płyt tej firmy osiągały przyzwoite temperatury i pobór mocy, nie wiem jak jest w tym przypadku

Obie płyty mają oczywiście całą listę bajerów i aplikacji. Nie wiem jak wypada jakość wykonania obu płyt.

Będę wdzięczny za pomoc w wyborze... :rolleyes:

Edytowane przez ch222

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyty m-atx z założenia mają mniejszą funkcjonalność. Myślałem o tym asrocku ale nie wejdzie na niego moja noctua nhd-14 z drugiego mojego kompa. Ostatecznie zostaję przy mojej z87m tylko zmieniam proca na i7. Do m-atx wiele nie upchasz ja dałem sobie spokój. Ważne, że mam cicho ☺

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi