Neonidas1 Opublikowano 22 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2014 (edytowane) [sOLVED] Witam. Dziś wymieniałem żonie monitor i jak wiadomo, troszkę tam z tyłu jest tych kabli i mogłem coś poruszyć. Nie opisuję pełnej specyfikacji komputera, bo mam wrażenie, że problem mam czysto "mechanicznej" natury i wszystkie ramy i procki nie mają tu nic do rzeczy. Już mówię jaki jest problem: Po uruchomieniu komputera z nowym monitorem okazało się, że karta sieciowa nie wykrywa podłączonego przewodu LAN. Sprawdziłem z tyłu, czy wszystko jest dobrze podłączone, ale nic się nie obluzowało (znaczy luzy w gnieździe nie większe niż zwykle), zielona diodka przy gnieździe LAN się świeci ciągłym światłem, a pomarańczowa parę razy mignie zaraz po podłączeniu przewodu i gaśnie. Zamieniłem również przewody LAN od mojego kompa z tym od żony - kable są OK. Router (pentagram p6362) nie wykrywa komputera małżonki nieważne do którego z 4 gniazdek LAN go podłączę. Menedżer urządzeń (Win 7 home premium x64) nie zgłasza problemów z kartą sieciową (ani zniczym innym) - to urządzenie działa poprawnie. Przeinstalowałem drivery na najnowsze dostępne na stronie gigabyte'a, ale nic to nie pomogło. W BIOSIE "onboard LAN device" (czy jakoś tak) jest "Enabled" i również nie zgłasza problemów. Zrobiłem też reset i przywracanie ustawień fabrycznych routera - dalej nic. Mam obawy, że w jakiś sposób jednak uszkodziłem gniazdo od LAN'u na płycie. Pytanie brzmi: czy jeśli gniazdo jest uszkodzone, to system nie powinien tego wykryć? i czy ktoś się orientuje czy można (i czy warto) to naprawić? Może po prostu kupić kartę sieciową na PCI i tyle? A jeśli kupić to co polecacie, żeby było tanio i dobrze pod internet od UPC 60Mb/s? [EDIT] Żeby było ciekawiej udało mi się w trybie pilnym załatwić od kolegi kartę WiFi Tp-Link TL-WN851ND, która również (po zainstalowaniu najświeższych sterów) "działa poprawnie" i... nie wykrywa żadniej sieci bezprzewodowej, a do routera ma ok 30 cm... Żona telefonem może się z WiFi połączyć (i jeszcze dwiema innymi od sasiadów), czyli router działa... Może to jakiś ciekawy wirus, który blokuje wszelkie próby połączenia z siecią? Słyszeliście o czymś takim? [EDIT2] Sprawa rozwiązana. Nie wiem co się porobiło, ale to było coś z driverami. Reinstalacja systemu i świeże sterowniki prosto z płytki załączonej do płyty głównej załatwiły sprawę. A to, że karta WiFi nie widzi sieci to ponoć jakiś powszechny problem tego modelu pod win 7 x64, który da się rozwiązać, ale już mi to niepotrzebne :) Edytowane 23 Września 2014 przez Neonidas1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...