Skocz do zawartości
dreamstorm

Słuchawki do konkretnej muzyki i zastosowań

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć
Przeczytałem internety dwa razy i dalej nic nie wiem.
Mam ogromną prośbę o odpowiedź na kilka moich pytań.
Planuję zmianę słuchawek. Aktualnie mam słuchawki zamknięte Audio-Technica ATH-A700X

Korzystam z nich tylko w domu, choć czasem podłączam też do telefonu (Samsung Galaxy S4)

Najbardziej zależy mi na odsłuchu z płyt CD.
Aktualnie posiadam Onkyo SR-608 

(Moc wyjściowa: 140W / kanał / 6Ω / 1 kHz / IEC )
oraz CD onkyo (niestety nie pamiętam modelu, bo piszę z pracy, ale są w nim zmienione przetworniki na jakieś lepsze - nie znam się na tym. Kupowałem CDka używanego)
Kable chinch z CD do amplitunera mam za ok 150 zł, więc chyba standard jakiś za rozsądną cenę.
Słuchawki podpinam do amplitunera.(Na tych słuchawkach głośność max na 60 w skali do 100 - więcej już jest za głośno, więc mam nadzieję, że to znaczy, że jest zapas mocy jeszcze)

Nie zależy mi na słuchani z komputera, bo wtedy dochodzą koszty jakiegoś wzmacniacza słuchawkowego, wymiana karty muzycznej a poza tym musiałbym wyciszyć komputer, bo lubię słuchać muzyki głównie w nocy jak jest cisza.

Do jakiej muzyki słuchawki:
zależy mi konkretnie na możliwie najlepszych wrażeniach słuchowych przy słuchaniu:
Pink Floyd, King Crimson, Archive, Riverside, Lunatic Soul. Lubię koncertowe nagrania (np. Muse), natomiast najbardziej zależy mi na dobrym wokalu (męskim), gitarach akustycznych, elektrycznych i basowych. Obecne słuchawki mają fajną scenę i nic "szerszego" mi nie potrzeba.

Waszej pomocy potrzebuję, żeby zawęzić ilość moich typów do kilku, żeby mój iść do jakichś sklepów ze swoimi słuchawkami i wiedzieć, jakich słuchawek chcę posłuchać i zrobić sobie konkretne porównanie. 

- Niestety nie wiem czy docelowo będą to słuchawki otwarte czy zamknięte. Jeśli byłyby to słuchawki otwarte, to pewnie obecne sobie zostawię, bo też ogranicza mnie cenowo. 
- Fajnie, gdyby jednak się dało używać ich z Galaxy S4 (w domu), więc takie, które łatwiej napędzić i nie potrzebują drogich wzmacniaczy, będą miały wyższy priorytet, ale nie wykreślam ich definitywnie, jeśli jakość będzie znacznie lepsza.
3metrowy kabel to konieczność 
- musi być zauważalny przeskok jakościowy z obecnych ATH-A700X

Ok rozpisałem się a teraz pytania (ponumerowane). Bardzo proszę, jeśli odpowiadacie, stawiajcie numerek, na które z tych pytań udzielacie odpowiedzi. Postaram się aby braki w wiedzy wynagrodzić szczegółowymi pytaniami.
Jeśli polecacie jakiś model słuchawkto napiszcie też proszę czy potrzebny jest wzmacniacz czy obecny sprzęt sobie poradzi.

Budżet:
Nie sprecyzowałem dokładnie, ale nie chcę specjalnie szaleć. Myślę, że ok 1500 zł 
Rozważam zakup nowych na amazon.com, używanych na allegro, nowych w sklepie, jeśli cena będzie podobna jak na allegro. Używane w sytuacji, kiedy jest spora różnica między nową sztuką a używką.

Pytania:

1). Jak samemu sprawdzić jakie słuchawki "udźwignie amplituner". Przeczytałem coś w stylu - podzielić impedancję słuchawek przez impedancję amplitunera i powinno wyjść 8 lub więcej, inaczej warto wymienić wzmacniacz. Czy mowa o tych 6 ohmach, które podają w specyfikacji SR-608 i znaczy to, że max ok 48 ohmowe słuchawki pociągnie?
2). Czy zamiast zmiany słuchawek nie lepiej kupić np jakiś używany wzmacniacz lampowy na allegro? Widziałem za ok 1000zł takie rzeczy. Wydaje mi się jednak, że moje AudioTechnici nic na tym nie zyskają.

3) Konkretne słuchawki, które rozważam 

a) HiFiMan HE-300 
b) Grado Prestige Series SR325is
c) Beyerdynamic DT990Edition2005 
d) Denon AH-D7100 
Te rozważam używane, bo można dostac na alledrogo za ok 1700 zł, tylko czy warto, bo ponoć nie są warte 1000$ wg niektórych recenzji, no ale łatwo je napędzić za to.
e) HiFiMan - HE-400 
f) AKG Q 701 Quincy Jones
g)AKG K 701
h) Audio Technica ATH-AD1000X - mój typ nr 1
i) V-MODA XS 
j) Sennheiser HD 600 - 650tki już raczej są dla mnie za drogie.

P.S. Wszystko było podlinkowane do amazona, ale niestety nie mam wystarczającej ilości postów, żeby wkleić linki do słuchawek. Proszę o wyrozumiałość smile.gif
Pozdrawiam

Edytowane przez dreamstorm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

V-mody zostaw, to słuchawki bardziej nastawione na wygląd, niż na brzmienie (a to, że są śliczne, to już inna sprawa :D ).

Co do AKG, to w tej cenie bardziej skłaniałbym się ku modelom K702/K712 (K702 anniversary to obecne K712) - K701 nie mają wypinanego kabla, a Q701 to te poprzednie odrobinę podkręcone pod muzykę jazzową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planuję tourne po salonach audio. Przynajmniej 3 są w okolicy, które na pewno odwiedzę. Aktualnie bardziej skłaniam się w kierunku zakupu wzmacniacza niż zmiany słuchawek. Chętnie sprawdzę jak moje ATH będą grały ze wzmacniaczem. Jeszcze sporo czytania przede mną. Pewnie wybiorę coś z gamy Fiio.

Wczoraj pokusiłem się o małe testy. Podpiąłem słuchawki pod kartę muzyczną w kompie (jakieś budżetowe Audigy 2 - chyba ZS) i sprawdzałem jak gra ten sam utwór z WiMPa 320 kbit i z CD. Jest spora różnica na korzyść CD.  Niestety z komputera wyraźnie słychać szumy w słuchawkach jak się głośno słucha (mic w systemie wyłaczony). Po podłączeniu do amplitunera szumów zupełnie brak i jest super czysto.

Myślę, że wzmacniacz słuchawkowy podłączony do kompa też by wyeliminował szumy (o tym jeszcze muszę poczytać), ale wczoraj wpadła mi do głowy opcja zakupu WiMP HiFI. 40 zł/m-c i fajna jakość nagrań to ciekawa opcja. 

Edytowane przez dreamstorm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi