baslow Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2014 (edytowane) Witam, Jak w temacie, coś mi nie bangla w zestawie: - ASRock H97 KILLER; - Intel Xeon E3-1231v3; - Crucial Ballistix 16GB (2x8GB); wszystko w budzie Fractal Design Define R4. Dodam że komputer został kupiony złożony ;) nic przy nim nie majstrowałem ;) Włączam kompa, odpalam live linuxa z CD... wszystko pięknie idzie... wysyłam komendę shutdown -h now a tutaj komputer tak, wyłącza się, dioda zasilania gaśnie po czym po mniej więcej 3-5 sekundach znów zaczyna się uruchamiać... Zainstalowałem też Windows 8.1 x64 PL który został kupiony do tego komputera i dzieje się dokładnie to samo, jak kliknę wyłączanie i wybiorę opcję zamknij, to komputer wyłączy się (dioda zasilania zgaśnie) po czym po około 3s zacznie wstawać na nowo... w Windows ten sam scenariusz jest jak nacisnę przycisk zasilania na obudowie... Nie wiem co to za feature tego kompa ale mi się nie podoba ;) Może to jakieś ustawienie? BIOSu? Czegoś innego? Czy normalnie mi ktoś coś źle podpiął? Co mogę ewentualnie sprawdzić jeszcze? Nie grzebiąc mocno w kompie? Bo pewnie będę go chciał zareklamować... Dodam że BIOS przywracałem ustawienia domyślne. Jak to nie pomogło to zaktualizowałem BIOS do najnowszej wersji - z menu samego BIOSu - nic z tego oczywiście nie pomogło ;/ Możecie mi coś poradzić, podpowiedzieć? Co to może być? Co mogę sprawdzić? Dzięki z góry :) Pozdrawiam Edytowane 28 Września 2014 przez baslow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkSoul88 Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2014 Nie jest to czasem wina opcji w biosie "wake up on LAN"? Moj komp tez sie lubil sam odpalic i u mnie to wlasnie bylo przyczyną. Sprawdź :) da sie to wyłączyć w biosie albo przez komende w windowsie, z tym ze komendy poszukaj u wujka google;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baslow Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2014 Nie jest to czasem wina opcji w biosie "wake up on LAN"? Moj komp tez sie lubil sam odpalic i u mnie to wlasnie bylo przyczyną. Sprawdź :) da sie to wyłączyć w biosie albo przez komende w windowsie, z tym ze komendy poszukaj u wujka google;) Dzięki, tak, myślałem o tym ale w opcjach domyślnych BIOSu jest WakeOnLan ustawiony na Disabled... Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarkSoul88 Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2014 (edytowane) Moze mimo to jest jednak włączony? Sprawdz sobie komendą w windowsie. Bo jeśli to nie jest to, to sam już nie wiem;) na szczęście na forum jest tylu fachowców ze na bank ktos ci poda jeszcze pare możliwych przyczyn:) Edytowane 28 Września 2014 przez DarkSoul88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baslow Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2014 Dzięki. Z WakeOnLan'em będzie chyba prościej wyjąć kabel i wtedy sprawdzić co się dzieje ;) OK sprawdzę też z Windowsa... Z poziomu BIOSu sprawdziłem też wszystkie inne WakeOn'y i są disabled ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
numalek Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2014 Witam. Kiedyś czytałem że ktoś miał podobne problemy na starszej platformie. Wtedy problemem była klawiatura Logitech o ile dobrze pamiętam. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...