Skocz do zawartości
otaota

Modernizacja kompa pod diablo 3

Rekomendowane odpowiedzi

Siema, jedyna gra w która gram to diablo 3 i częso zdarza się że w teamie 4 osobowym w momencie ostrej zadymy fps spada z 250 do powiedzmy 15 co jest wkor!@#$%^. Słyszałem że silnik diablo jest słabo zoptymalizowany i ludzie z naprawdę high end miewają podobne dropy. Mój komp jest leciwy ale dziwią mnie właśnie te spadki FPS? Grałem w kilka bardziej wymagających tytułów które z łatwością udźwigną bardziej wymagające typu metro itd .. dlatego jestem ciekawy czy wina jednak leży po mojej stronie czy jednak to wina samej gry?? Dodam jeszcze że dropy są w szczególności dotkliwe w momencie spotkania elity a często jest tak że mamy kilka lub więcej. Komp jest na starym lga775 asus p5q deluxe z xeonem wykręconym do 3.8, 4 Gb, grafika GTX 580 zasilacz to firmowy enermax 850 wat aha i to wszystko śmiga na windows 7 na sdd dysku. 

Gram w najniższych detalach bez cieni w 1080p 120 hz co jest nie tak ?? 

Mam nadzieję że ktoś mnie nakieruje lub wskaże drogę do kompromisu chyba że się nie da bo nawet obniżenie rozdzielczości na nie wiele się zdaje. 

Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek hamuje kartę , do tego najlepsze lata ma już za sobą .

Choć z samą grą powinien sobie poradzić , wg. paru stron w zalecanych jest C2D@2.4 Ghz / X2 5600+@2,8 Ghz

Jak z temperaturami procka i karty , może sprzęt się przegrzewa i stąd takie jajca .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tempami wszytko jest ok tak przynajmniej wnioskuję po tym co core temp i msi afterburner pokazuje w idle że grafika nie przekracza 39 a w stresie 69, procek 45 na pulpicie a w grze 60 z tym ze każdy z rdzeni ma wahania plus minus ale to taka średnia. Wiem ze procesor jest wolny ale nie oszukujmy się to jest diablo 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko Diablo 3 tak się zachowuje czy inne gry także ?

Ten SSD to jaki model i czy tylko masz SSD czy także masz do tego klasycznego HDD ?

Sterowniki , Direct X , Frameworki , ms visual studio redist itp. najnowsze i poinstalowane ?

Na razie temat nadaje się gdzie indziej - zagadnienia podstawowe , temat o Diablo III , temat o prockach S771 i ich konwersji na S775 ( domyślam się że masz Xeona S771 ) czy temat o twojej płycie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko Diablo 3 tak się zachowuje czy inne gry także ?

Ten SSD to jaki model i czy tylko masz SSD czy także masz do tego klasycznego HDD ?

Sterowniki , Direct X , Frameworki , ms visual studio redist itp. najnowsze i poinstalowane ?

Na razie temat nadaje się gdzie indziej - zagadnienia podstawowe , temat o Diablo III , temat o prockach S771 i ich konwersji na S775 ( domyślam się że masz Xeona S771 ) czy temat o twojej płycie .

sęk w tym że tylko diablo inne bardziej wymagające gry typu metro nie maja takiej przypadłości. To jest taki mini lag trwający dosłownie sek gdzie liczba klatek drastycznie spada i wszystko wraca do normy. Z netem  jest wszystko ok ping ok 40 wiec to na pewno odpada.

Sdd to jakis vertex 2 60Gb gdzie winda i diablo sa zainstalowane.

Wszystkie stery i uaktualnienia sa najnowsze. Sry że ten temat umieściłem w złym dziale jeśli jest taka proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu. Odnośnie xeona to tak zmodyfikowałem soceta i umieściłem e5440.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz normalny HDD to dla próby przenieś / przeinstaluj Diablo na niego .

W drugiej kolejności jak to nie pomoże to proponuję postawienie Windowsa od nowa na innym SSD/HDD , w przypadku SSD najlepiej żeby to był dysk nie oparty o kontroler SandForce .

Vertex 2 to stary i zawodny SSD z serii tych co miały duże problemy z kontrolerami SandForce .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok jutro postawie nowa winde na zwykłym hdd mam nadzieję że to pomoże, chociaż ten windows nie jest taki stary wszystko śmiga jak tralala  :> ale tak jak mówisz może przyczyna leży w dysku który tak apropo był kupiony z myślą o diablo a tutaj taki zonk. Jutro się odezwę i dam znać czy pomogło. Dobranoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vertex 2 to stara konstrukcja - tak gdzieś 2011 rok albo wcześniej , do tego ma bardzo zawodny kontroler SandForce .

Problem z tym kontrolerem był dość znaczący , praktycznie każdy dysk oparty wtedy o SF był problematyczny .

Seria ma obecnie już status EOL .

Możesz się spytać w temacie o SSD jak dokładnie przetestować ten dysk .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, skopiowałem cały folder z grą na normalnego bo nie miałem zbytnio czasu i powiem Ci że śmiga lepiej. Nie ma już tego mini laga. Dzięki za nakierowanie bo zmiana dysku to by była chyba ostatnia rzecz którą bym sprawdzał. Jeszcze raz dzięki za pomoc. Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi