pankamil Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2014 Witam, jako że moja kochana karta gt 240 ggdr5 1gb nie obsługuje dx11, który jest teraz wymagany w większości nowych tytułach zastanawiałem się na kupnem nowej karty, i natrafiłem na radeona 5570 który powinien mi dobrze posłużyć. Problem w tym że nie jestem pewien czy mój zasilacz da sobie z tą kartą radę. Moja specyfikacja: Core 2 Duo E8600 + podkr. 3.60ghz Gt 240 1GB GDDR 5 4GB RAM DDR2 Zasilacz Chieftec 340W Z tego co sprawdzałem tdp mojej karty wynosi ok.80, gdzie radeon pobiera około 100w. Czekam na waszą opinię w tej sprawie, pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2014 Zasilacz da radę . Problem w tym że wymiana GT240 na HD5570 jest średnio sensowna , zyskasz nie wiele poza obsługą DX11 . Do nowych gier przydała by się lepsza grafika , a żeby ją w pełni wykorzystać i także cieszyć się płynną grą w rozsądnych detalach ( nie mówię tutaj o grze na detalach High/Ultra + FHD lub wyżej ) to także przydało by się zmodernizować resztę kompa . Zmiana procka na jakiegoś Quada i dołożenie ramu na początek . A najlepiej zmiana platformy - co wiąże się z kosztami . Quad S775/S771 to koszt 140+ zł , najtaniej wyjdzie jakiś Xeon S771 , drożej Q6600/9450/9550 to już koszt 200-300 zł czy więcej . Zmiana platformy - ~550 zł za sprzęt o podobnej lub lepszej wydajności jak twój E8600 np. Pentium G3220 + Asrock H81M + 4GB ramu , ~580 zł za Pentium G3258 ( można go kręcić ) + Asus H81M-E + 4GB ramu . Ok. 1 000 zł jak chcesz mieć już I5 4460 z ww. płytą i najtańszym ramem . Przy zmianie platformy ważny jest rodzaj dysku i napędu jaki masz- koniecznie musi być SATA ( wąskie złącze ) , jak masz stare ATA ( szerokie złącze ) to do powyższych kosztów musiał byś doliczyć 200-300 zł za nowy dysk i nagrywarkę ( fabrycznie nowe , HDD o sensownej pojemności 500GB / 1TB ) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pankamil Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2014 Ale byk.. wkradła się "literówka" i zamiast 5570 chodziło mi oczywiście o 5770... tak to jest jak się pisze 20 minut od wstania, co do upgrade-u kompa to doskonale rozumiem że nie poszaleje z ustawieniami, ale w tym momencie nie mam funduszy na wymianę płyty głównej i procesora. Dopiero na początku roku mam zamiar złożyć całkiem nowy zestaw ale na razie muszę sobie radzić z tym co mam, a z tego co widzę na tej karcie (5770) coś tam jeszcze podziałam. Tak więc jeszcze raz zadaje to samo pytanie, czy moja specyfikacja razem z zasilaczem udźwigną 5770? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2014 Gdybyśmy jeszcze wiedzieli co to za zasilacz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niszczy Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2014 poszukaj używki hd 7770.chodzą w śmiesznych cenach i mało watów żrą. taniej to 5770/6770 (to to samo) lub ew.gts 450 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pankamil Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2014 Na początku masz wszystko rozpisane :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2014 Mam tylko markę i moc. Nie przychodzi mi na myśl żaden Chieftec o tej mocy. Podaj model/symbol zasilacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...