rustin Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2014 Dzisiaj podkręciłem ahthlona brisbane. Płyta do tego jest chyba najgorsza jaka może być GA-M61SME-S2. Orginalnie procek ten chodzi w auto na 200Mhz I mnożnik się zmienia zależnie obciążenia do maks 11,5 Opiszę co zmieniłem. Cpu Frequency - 217HT Speed - 4PCIE i SATA Spread Spectrum - wyłączyłemHT Spread - wyłączyłemCPU Clock - 11,5W innych opcjach wyłączyłem Cool 'n' Quiet i włączyłem aby wiatrak na cpu chodził automatycznie na maksa.Dzięki temu otrzymałem HT Link 871mhz Procesor 2495mhz Nie ma możliwości podniesienia napiecia na tej płycie.Próbowałem mniejszy mnożnik i większe fsb ale nie wstaje, cały czas safe mode. Mam dwie kości ramu , niestety jedna 667MHZ druga 800MHZ Najpierw ustawiłem RAM na 533mhz i 6-6-6-18, CR=2T ale mimo to nie mogłem podnieść już FSB. Dlatego Zmieniłem na 800 5-6-6-18 2T. OCCT nie wywalił żadnego błędu a temp maks 64' i 54'. Czekam na pastę MX2 bo teraz jest tylko silikon H więc moze trochę spadnie.Czy taka temp nie jest za wysoko ? Przy normalnej pracy ma 48' i 41' Czy jest sens tej zabawy i czy wogóle coś da te 200mhz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2014 200 mhz to tyle co nic , szczególnie przy tej architekturze . Generalnie płyta bardzo kiepska , nie tylko do OC . Na twoim miejscu albo bym zmienił płytę i ew. procka na jakiegoś Athlona II / Phenoma II albo zaczął zbierać na nową platformę . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rustin Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2014 Tzn chodzi Ci o płytę główną aby można tego podkręcić ? czy płytę i procka zmienić ? bo jak sami pisaliście lepszego nic nie włoże w tą płytę. Przynajmniej się coś nauczyłem, podkręcać procka :) jeśli chodzi o podkręcanie to chyba jest ok ? ps. Co do platformy jak się zdecyduje założę oddzielny temat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2014 Jak zmienisz płytę na sensowną to przy okazji można i procka zmienić - stare Athlony X2 nie są za wydajne , procki z generacji AII/PII już są dużo lepsze . A jak masz Brisbane G1 to tym bardziej masz kiepsko . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rustin Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2014 To już wiem , że kiepsko . Ale samo podkręcanie wyszło ok ? wszystko dobrze robiłem ? nie czaję tylko z tym ramem jak się ustawia timingi. To akurat mi podpowiadano. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2014 (edytowane) Niezbyt wiele osiągniesz na tej płycie, podstawą musi być zmiana napięć, a tutaj takowej jak na lekarstwo, ja bym na twoim miejscu sprzedał te płytę w cholerę i pomyślał o czymś deczko świeższym. Edytowane 29 Września 2014 przez SpiderMAN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rustin Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2014 narazie nie mam kasy, a żeby miała sens zamiana to trzeba razem z prockiem ze 400zł wydać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2014 No to niestety bez budżetu na tym co masz nie da rady... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...