Skocz do zawartości
perkask

GTX 970 SLI vs GTX 980

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

To mój pierwszy post na forum, więc na początku witam serdecznie :)

Szukam odpowiedzi na pytanie na jaki przyrost wydajności (procentowo) można liczyć w konfiguracji GTX 970 SLI w porównaniu do pojedynczej GTX 980. Wszyscy wiemy, że 970 ma świetny stosunek jakości do ceny. Za 3000zł można mieć 970 SLI, podczas gdy 980 kosztuje ok 2500zł. Dwie 970 są więc jakieś 20% droższe i stąd pytanie czy za te 20% więcej kasy dostaniemy taki sam (a może nawet większy) procentowy przyrost wydajności?? Dawno temu - jak SLI jeszcze raczkowało - czytałem, że nie warto brać dwóch kart, bo kiepskie sterowniki, optymalizacja itp. Czy coś się w tej kwestii zmieniło, dopracowali już tę technologię?

A może lepiej jeszcze chwilę poczekać na 980 Ti, która też pewnie będzie kosztowała coś w stylu 3000-3500zł i wygląda na to, że będzie potworem :)

Którą opcję byście wybrali składając komp do gier i z założeniem, że sprzęt ma być jak najbardziej przyszłościowy (tzn. bez wymian bebechów przez następne parę lat)?

Pzdr,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie mam monitor FHD. Z tego co piszesz wnioskuję zatem, że na chwilę obecną najlepszym i wystarczającym zakupem jest 970. W przyszłości, jak zmienię monitor, dokupię drugą 970 (pewnie do tego czasu stanieje) i będzie miazga :)

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też stałem przed tym wyborem i z której strony by nie patrzeć to 2x GTX 970 jest lepszym wyborem niż 1x GTX 980.

Za 500 zł więcej masz około 20-30 fpsów więcej. Tandem 2x GTX 980 daje kolejnego boosta o 20 fpsów w sotsunku do 2x GTX 970, ale na niego trzeba wydać już 1800 zł więcej niż na 2x GTX 970, więc to już jest mniej opłacalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie mam monitor FHD. Z tego co piszesz wnioskuję zatem, że na chwilę obecną najlepszym i wystarczającym zakupem jest 970. W przyszłości, jak zmienię monitor, dokupię drugą 970 (pewnie do tego czasu stanieje) i będzie miazga :)

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Imo bzdura! Wystarczy poczytać dedykowany temat i jest tam kolega który gra w niższej rozdzielczości niż fhd i są tytuły gdzie pojedyncza 970'tka klęka, więc fhd będzie dramat. Oczywiście można ciąć detale nie tracąc za bardzo na efektach żeby podciągnąć wydajność, ale pisanie, że 970 jest za mocne do fhd to żart.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak piszesz o metro, on włączył SSAAx4 przy 1200p to przecież zabije każdą kartę nawet nadchodzące GM210.SSAA to w zasadzie jest jak w downsampling mowa o obciążeniu sprzętu i efekcie wygłądzania, więc przy SSAAx4 1200p to masz efekt jakbyś grał w 2400p.

Poza tym ludzie mają tendencje przesuwania pasków na maxa w prawo nawet w momencie kiedy na ekranie właściwie różnic nie widać. Jak ktoś z głową ustawia detale to nie zabije sprzętu i cieszy się ładną grafiką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie było 1200p. Rozdzielczość 1600x1200 czyli trochę mniej pixeli niż fhd. Jak jest jak piszesz to faktycznie karta wymięka z taką rozdziałką. Pisał nie tylko o Metro, ale i Crysis 3. Domyślam się, że WD również ubiję tego gtx'a.

Do sedna to faktycznie, jak pisałem powyżej da się poustawiać tak, żeby nie zabijało grafy bez znacznej utraty na jakości grafiki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym poczekał na 980 Ti. Powinna mieć trochę więcej pamięci i ze względu na szerszą szynę będzie sporo wydajniejsza.

To trochę żałosne, że obecnie kupując najnowszą i najwydajniejszą kartę (czyli GTX 980) nie możemy dać maksymalnych detali w niektórych grach (choćby Shadow of Mordor wymaga 6 GB VRAM dla ustawień Ultra).

A co do łączenia wielu kart, to ogólnie jestem przeciwnikiem takiego rozwiązania w przypadku użytkowania na co dzień. Możesz się zapoznać z moimi przemyśleniami tutaj.

Edytowane przez ivanov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1600x1200 przy SSAAx4 to masz w zasadzie 4k . Crysis 3 i WD podstawą jest mocny cpu(8wątków) i szybkie pamięci bez tego nawet na 980sli będzie lipa.

Crysis 3 to się pogra w 780gtx w 4k z SMAAx2, wystarczy shadery zdjąć na high. Jak ktoś chce ubić sprzęt detalami to go ubije tylko nie widze w tym żadnego sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że temat trochę odżył, to miło :)

@chemiczny_ali - post #8

Nie napisałem, że pojedyncza 970 jest za mocna do fhd. Napisałem, że "najlepszym i wystarczającym zakupem jest 970". W domyśle było oczywiście "dla mnie" :) Najlepszy dlatego, że za bardzo przyzwoite pieniądze ta karta oferuje bardzo przyzwoitą wydajność. A wystarczający, bo nie gram w fpsy, więc nie mam problemów z Metro i Crysisem :) Nie jestem też ortodoksem w przesuwaniu suwaków do końca, w sytuacji, gdy graficznie nie widzę poprawy jakości.

Tak więc zgadzam się z Tobą, że są gry i ustawienia, w których 970 na fhd nie wystarczy, ale ja się tym nie przejmuje, bo wiem, że mnie to nie będzie dotyczyło :)

@ivanov - post #11

Właśnie taką decyzję podjąłem po przemyśleniu tematu - czekam na 980 Ti i zobaczę co zaoferuje. Bez sensu byłoby potem żałować tylko dlatego, że nie chciało mi się poczekać 1-2 m-ce. W międzyczasie pojawią się recenzje i opinie użytkowników na temat konkretnych modeli 970 i 980, więc będzie pełniejszy przegląd sytuacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi