Lasquens Opublikowano 3 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2003 Siemka Chcialbym sie dowiedziec jak krecicie fsb, czy tez ktora metoda jest lepsza: z poziomu windowsa (CPUcooL i inny soft) czy po prostu z biosa Mam jeszcze inny problem: Mam P4 1,7 Willamete (niestety :( ) i chcialbym sie dowiedziec czy wogole oplaca sie go krecic. Zmiana fsb o raptem kilka mhz (100 @ 108 ) sprawia ze system siadfa po ok 30 min (przy fsb ok 112 i wlaczaniu zasobozernych gier wiesza sie po ok 2 min ). Prosze was nie piszcie mi ze mam sobie poszukac bo robilem to i wiekszosc z was zajmuje sie/posiada kreceniem a XP. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 3 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2003 1. Jeśli zabierasz sie za podkręcanie to tylko BIOS !!! Podkręcanie to nie tylko FSB, ale także napięcia, w p.i.z.d.u. innych opcji, aprzede wszystkim możliwość konfiguracji RAM ! 2. Jeśli pada przy większym FSB to podnieś napięcie na nim, o ile sie da. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 3 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2003 Racja daj napiećie troszkew góre i p i e r d o l windososkie progsy do kręcenia.Niewiem poco wogóle oni takie robia :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 3 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2003 Racja daj napiećie troszkew góre i p i e r d o l windososkie progsy do kręcenia.Niewiem poco wogóle oni takie robia :? dla posiadaczy ESCow :lol: na sisie 735, ktorzy nie maja zdolnosci do lutowania :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 3 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2003 Racja daj napiećie troszkew góre i p i e r d o l windososkie progsy do kręcenia.Niewiem poco wogóle oni takie robia :? dla posiadaczy ESCow :lol: na sisie 735, ktorzy nie maja zdolnosci do lutowania :) Hej ja pisałem o płytach głównych a nie o ECS'sie :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 3 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2003 Racja daj napiećie troszkew góre i p i e r d o l windososkie progsy do kręcenia.Niewiem poco wogóle oni takie robia :? dla posiadaczy ESCow :lol: na sisie 735, ktorzy nie maja zdolnosci do lutowania :) Hej ja pisałem o płytach głównych a nie o ECS'sie :lol: niestety moje zdolnosci czytania w myslach o 3:30 w nocy juz nie dzialaja :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotkey Opublikowano 3 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2003 niestety moje zdolnosci czytania w myslach o 3:30 w nocy juz nie dzialaja :)Hehe, jest 5:30 i moje zdolności jeszcze działają całkiem całkiem :D:D A jeśli chodzi o temat, to kręcimy tylko BIOS'ikami :D:D Co do twojego przypadku, to proponowałbym podniesienia napięcia. Napisz też, jaki masz cooler, temperaturki no i jakie masz pamiątki - te informacje pomogą :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasquens Opublikowano 3 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2003 ECS P4S5A/DX+ (SiS 645) cooler mam standardowy dostarczony przez intela pamiec Kingston 256/266 Temperatury procek ok 40 plytka ok 39 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek198 Opublikowano 3 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2003 Lasquens CPUCoolem to może sobie chłodzić procka :-) działa naprawde mi temp spadły o jakieś 5°C a tuningo to tylko z biosu :-). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 3 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2003 Jesli chesz na powaznie zajac sie tym kreceniem to z biosu. Tylko sobie wgraj najowszego (to mozna zrobic z windy choc nie polcam) i krec. Masz od cholery opcji i najpierw ci troszke zejdzei zanim jes odkryjuesz a potem.... :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasquens Opublikowano 4 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2003 Jesli chesz na powaznie zajac sie tym kreceniem to z biosu. Tylko sobie wgraj najowszego (to mozna zrobic z windy choc nie polcam) i krec. Masz od cholery opcji i najpierw ci troszke zejdzei zanim jes odkryjuesz a potem.... :twisted: Whgralem nowy bios i... Buahaha zadne opcje sie nie zmienily (nawet kilka odeszlo) Widac ze sobie popodkrecam :cry: No cóż takie są zalety ECS :D Mimo wszystko pozostaje tylko CPUCooL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 http://www.ocworkbench.com/2003/bios/ecs/p...dx/chb5adxp.zip To jest zmodyfikowany bios do twojej płyty. Puścisz sobie swoje PIV na 112/149- u mnieCel na starszej wersjii P4S5A ( nie DX) właśnie tak chodzi. Polecam wejście na forum i poczytanie sobie co nie co. A co do softu na podkręcanie- nigdy tego nie używałem i w sumie jeżeli postawisz proca na 112 Mhz to już więcej chyba sensu nie ma ( za duze obciążenie PCI- 37.5 Mhz- jeszcze moze do 39 może da rady, ale dla tych dodatkowych 80 Mhz chyba nie ma sensu się wysilać....chociaż moze zaraz sprawdzę co to da- 117 Mhz magistrala :)) Update: Nie da sie wyjść poza możliwości płyty ( tak sądziłem). Pozostaję przy 112 Mhz i tobie też radzę. Ten soft z poziomu windowsa to shit :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 PS- tyle o ile teraz wiem, że stabilne FSB 133 Mhz jest u mnie możliwe- odczyt z programu jednoznacznie wskazuje wtedy PCI 33 Mhz, co mnie bardzo cieszy :) Czekam na Celerona na rdzeniu Prescott :> ( z nim nie ma jazd takich jak z pełnym PIV w 0.09 um) na 133 FSB i S478 :D i tobie Lasquens również radzę ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...