Skocz do zawartości
Lasquens

O/C z poziomu win czy bios ???

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka

Chcialbym sie dowiedziec jak krecicie fsb, czy tez ktora metoda jest lepsza:

z poziomu windowsa (CPUcooL i inny soft) czy po prostu z biosa

Mam jeszcze inny problem:

Mam P4 1,7 Willamete (niestety :( ) i chcialbym sie dowiedziec czy wogole oplaca sie go krecic. Zmiana fsb o raptem kilka mhz (100 @ 108 ) sprawia ze system siadfa po ok 30 min (przy fsb ok 112 i wlaczaniu zasobozernych gier wiesza sie po ok 2 min ). Prosze was nie piszcie mi ze mam sobie poszukac bo robilem to i wiekszosc z was zajmuje sie/posiada kreceniem a XP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jeśli zabierasz sie za podkręcanie to tylko BIOS !!! Podkręcanie to nie tylko FSB, ale także napięcia, w p.i.z.d.u. innych opcji, aprzede wszystkim możliwość konfiguracji RAM !

2. Jeśli pada przy większym FSB to podnieś napięcie na nim, o ile sie da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja daj napiećie troszkew góre i p i e r d o l windososkie progsy do kręcenia.Niewiem poco wogóle oni takie robia :?

dla posiadaczy ESCow :lol: na sisie 735, ktorzy nie maja zdolnosci do lutowania :)

Hej ja pisałem o płytach głównych a nie o ECS'sie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja daj napiećie troszkew góre i p i e r d o l windososkie progsy do kręcenia.Niewiem poco wogóle oni takie robia :?

dla posiadaczy ESCow :lol: na sisie 735, ktorzy nie maja zdolnosci do lutowania :)

Hej ja pisałem o płytach głównych a nie o ECS'sie :lol:

niestety moje zdolnosci czytania w myslach o 3:30 w nocy juz nie dzialaja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety moje zdolnosci czytania w myslach o 3:30 w nocy juz nie dzialaja :)

Hehe, jest 5:30 i moje zdolności jeszcze działają całkiem całkiem :D:D A jeśli chodzi o temat, to kręcimy tylko BIOS'ikami :D:D Co do twojego przypadku, to proponowałbym podniesienia napięcia. Napisz też, jaki masz cooler, temperaturki no i jakie masz pamiątki - te informacje pomogą :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chesz na powaznie zajac sie tym kreceniem to z biosu. Tylko sobie wgraj najowszego (to mozna zrobic z windy choc nie polcam) i krec. Masz od cholery opcji i najpierw ci troszke zejdzei zanim jes odkryjuesz a potem.... :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chesz na powaznie zajac sie tym kreceniem to z biosu. Tylko sobie wgraj najowszego (to mozna zrobic z windy choc nie polcam) i krec. Masz od cholery opcji i najpierw ci troszke zejdzei zanim jes odkryjuesz a potem.... :twisted:

Whgralem nowy bios i...

Buahaha zadne opcje sie nie zmienily (nawet kilka odeszlo)

Widac ze sobie popodkrecam :cry:

No cóż takie są zalety ECS :D

Mimo wszystko pozostaje tylko CPUCooL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.ocworkbench.com/2003/bios/ecs/p...dx/chb5adxp.zip

To jest zmodyfikowany bios do twojej płyty. Puścisz sobie swoje PIV na 112/149- u mnieCel na starszej wersjii P4S5A ( nie DX) właśnie tak chodzi. Polecam wejście na forum i poczytanie sobie co nie co.

A co do softu na podkręcanie- nigdy tego nie używałem i w sumie jeżeli postawisz proca na 112 Mhz to już więcej chyba sensu nie ma ( za duze obciążenie PCI- 37.5 Mhz- jeszcze moze do 39 może da rady, ale dla tych dodatkowych 80 Mhz chyba nie ma sensu się wysilać....chociaż moze zaraz sprawdzę co to da- 117 Mhz magistrala :))

Update: Nie da sie wyjść poza możliwości płyty ( tak sądziłem). Pozostaję przy 112 Mhz i tobie też radzę. Ten soft z poziomu windowsa to shit :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS- tyle o ile teraz wiem, że stabilne FSB 133 Mhz jest u mnie możliwe- odczyt z programu jednoznacznie wskazuje wtedy PCI 33 Mhz, co mnie bardzo cieszy :) Czekam na Celerona na rdzeniu Prescott :> ( z nim nie ma jazd takich jak z pełnym PIV w 0.09 um) na 133 FSB i S478 :D i tobie Lasquens również radzę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...