koziolek123 Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2014 (edytowane) Proszę o pomoc, posiadam laptopa HP 6720s: Processor: Intel Core 2 Duo Processor T5470 1.60GHz , 2MB L2 cache, 800MHz FSB Hard Drive: 160GB SATA (5400RPM) Screen: 15.4" WXGA BrightView Widescreen (1280 x 800) Graphics: Intel Graphics Media Accelerator X3100 RAM: 1 x 1024MB DDR2 Optical Drive: 8x DVD+/-RW SuperMulti with Lightscribe Ports: 3 USB 2.0 ports, VGA, stereo microphone in, stereo headphone/line out, power connector, RJ-11/modem, RJ-45/Ethernet, Slots: ExpressCard/54 slot, Secure Digital (SD) slot Niestety dysk całkiem mi padł i nie jestem w stanie sprawdzić żadnym programem specyfikacji komputera, nie mogę też znaleźć czy laptop posiada SATA czy SATA II, najprawdopodobniej mam chipset intel GL 960. Czy dysk SSD i win 7 będzie działał na tym laptopie? Edytowane 29 Września 2014 przez koziolek123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2014 Odrobina wysiłku... http://hp-compaq.katalog-notebookow.pl/notebook/hp-compaq-6720s http://h10032.www1.hp.com/ctg/Manual/c01293339.pdf http://www.intel.pl/content/www/pl/pl/io/intel-io-controller-hub-8-datasheet.html Chipset ICH8 więc Sata 2 i prawdopodobnie z AHCI nawet. Win7 i SSD działa na jeszcze starszej generacji laptopach. Jaki kupić dysk, znajdziesz w tym dziale w przyklejonym obszernym wątku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2014 Inna sprawa, że chipset może obsługiwać, ale SATA II może być zablokowane przez BIOS - tak było z moim leciwym Lenovo R61i, co by kilka dolarów więcej wydoić na R61p. Albo googlać po forach, albo pożyczyć jakiś dysk SATA II, odpalić benchmark i zobaczyć, czy burst speed wyjeżdża powyżej 150mb/s. U mnie modowany bios załatwił sprawę. W manualu jest jakże wiele mówiące: Transfer rate: 100 MB/sec Pasuje raczej do sata I Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obijak Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2014 Dodaj 1GB ramu,laptop złapie oddech. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koziolek123 Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2014 Dzięki za pomoc. Dodanie ramu to nie problem, tylko pytanie czy jest sens inwestować jeżeli jednak w lapku jest SATA I? Muszę się upewnić. W manualu są też wymienione chipsety GME956 i GLE960, możliwe że mam jeden z tych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2014 (edytowane) Tak, sens jest jak najbardziej. Dla Win7 2GB RAM to takie sensowne minimum. Własne doświadczenie: http://forum.purepc.pl/index.php?/topic/270332-Wszystko-o-SSD----FAQ-1.-Strona!&do=findComment&comment=3841267 Teraz śmiga tam właśnie Siódemka i działa wyśmienicie. Edit: Nie kupuj V300 (głośna sprawa z asynchronicznymi kostkami). Po polecane modele udaj się na pierwszą stronę podlinkowanego tematu. @Tapatalk Edytowane 30 Września 2014 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koziolek123 Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2014 Rzecz w tym że zastanawiałem się czy nie warto kupić używanego lapka nowszej generacji, wydałbym trochę więcej, ale efekt mógłby być opłacalny. Co do mojego lapka z tego co wyczytałem maksymalnie mogę tam wrzucić 4GB RAM? O V300 czytałem, zastanawiam się nad Crucial M500 albo Samsungiem 840 EVO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2014 Dodanie ramu to nie problem, tylko pytanie czy jest sens inwestować jeżeli jednak w lapku jest SATA I? Muszę się upewnić. Nawet, jeżeli jest sata I, to i tak odczujesz wzrost. HDD najbardziej spowalnia przez czasy wyszukiwania głowic + fragmentacje, nie transfer. Najwyżej kup najtańszy typu goodram C40. Znalazłem takie: http://www.notebookreview.com/notebookreview/hp-compaq-6720s-user-review/ Burst na poziomie 57MB/s wskazuje, że sterownik sata na XP miał duży problem i nie wiadomo w jakim trybie pracował, albo pracował w IDE ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2014 w podobnym konfigu (tylko ram 2gb i win 8.1) wrzuciłem intelka SSD 30GB z promocji morele za 99zł i lapek działał lepiej od nówki za 2,5 tysiaka ze zwykłym dyskiem :D 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawadzkis Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 Rzecz w tym że zastanawiałem się czy nie warto kupić używanego lapka nowszej generacji, wydałbym trochę więcej, ale efekt mógłby być opłacalny. Co do mojego lapka z tego co wyczytałem maksymalnie mogę tam wrzucić 4GB RAM? O V300 czytałem, zastanawiam się nad Crucial M500 albo Samsungiem 840 EVO. Zależy w jaki segment cenowy celujesz? W kategorii 256 GB Plextor M6S wypada nieźle w stosunku cena//wydajność. V300 może nie być dobrym wyborem, a Samsung zaboli Cię po kieszeni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...