lolrus Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2014 Ponieważ mój laptop właśnie zakończył żywot a z okazji premiery GTX 970 strasznie się napaliłem na tą kartę postanowiłem złożyć PC pod tą właśnie grafike z w miare ekonomicznymi pozostałymi podzespołami:Grafika : MSI GTX 970 Gaming 4G - 1499zł Procesor : i5-4590 3.3GHz 4/4 - 760zł Płyta główna : MSI B85-G43 ATX - 280zł Pamięć RAM: Crucial DDR3 (2x4GB) 1600MHz Ballistix Sport CL9 - 300zł Zasilacz : SilentiumPC Deus G1 600 W - 220zł Obudowa : Zalman Z3 PLUS - 160zł Dysk SSD : posiadam Samgung 840 Evo 256 Gb + 500gb hdd 5200obr./min Wychodzi 3231,21zł wraz z montażem w 2 sklepach z różnicą 21 groszy ;-) Zaznaczam że przez ostatnie 5 lat korzystałem z laptopów i składaniem pc zainteresowałem sie teraz wraz z premierą GTX 970 ;) Pytanie 1 czy warto doinwestować 150zł i kupić procesor i5-4690K 3.5GHz z odblokowanym mnożnikiem, czy może procesor z podanego przeze mnie zestawu w sam raz nada się do gier i nie trzeba nic podkręcać teraz ani w najbliższym czasie. Pytanie 2 czy ten zestaw ma sens ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2014 Zamiast Deusa proponuję Cooler Master G550M 550 W za 239 zł w morele.net - lepsza elektronika ( m.in. układy DC-DC ) i modularny . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapitanZ Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2014 Zestaw ma sens ale można by w nim dokonać kilka poprawek, oprócz zasilacza, który można brać nawet tańszy: http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__katalog_produktow/id_gl__11/id_produktu__4547/__Zasilacze_XFX_Core_450W_80_Bronze_120mm/ gdyż karta gtx 970 ma niski pobór prądu i platforma z tą kartą w grach potrzebuje mniej niż 300W. Silentiumy niestety są awaryjne, tzn. zabezpieczenia niezbyt dobrze działają. Procesor oczywiście wystarczy, ale jeśli nie boisz się oC warto rozważyć zakup wersji z odblokowanym mnożnikiem. Wówczas przydało by się dołożyć jeszcze do jakiejś płyty głównej na chipsecie z97, chociaż coś takiego: http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__katalog_produktow/id_gl__1/id_produktu__6060/__P_yty_G_wne_Asrock_Z97_ANNIVERSARY_Lga1150_/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolrus Opublikowano 1 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2014 (edytowane) Na którymś teście widziałem że ta karta po OC przy obciążeniu osiągała 301W, więc ile pozostałe podzespoły będą potrzebować mocy? Czy do gier sieciowych warto kupić karte bezpzrewodową do PCI-E czy wystarczy USB z antenką np. TP-LINK TL-WN722N N-150Mbps ? Edytowane 1 Października 2014 przez lolrus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2014 To nie pobór karty a całej platformy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolrus Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 Czy napewno ten zasilacz http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__katalog_produktow/id_gl__11/id_produktu__4547/__Zasilacze_XFX_Core_450W_80_Bronze_120mm/ da rade tym podzespołom ? chciałbym być pewien ponieważ jestem laikiem a chciałbym juz złożyć zamówienie na ten zestaw tylko z zasilaczem XFX 450W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 Spokojnie da radę , GTX9xx mają sporo niższy pobór mocy niż stare GTX8xx czy karty AMD . Choć na twoim miejscu dołożył bym do G550M - modularny , mocniejszy i jest kompatybilny z Haswellem . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolrus Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 Czy warto dołożyć 90zł i zamienić i5-4590 3.3GHz (749 zł) na i5-4670K 3.4GHz (839zł) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 Jeśli zamierzasz podkręcać to warto. Jego cena jest dość atrakcyjna względem nowszych HR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolrus Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 Jeżeli zdecyduje się na procesor z odblokowanym mnożnikiem, czy wtedy zasilacz 450W uciągnie tą platformę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 Powinien pociągnąć, brałbym jednak inny zasilacz, ten 450 ma chyba 1 wtyczkę pci-e, gtx970 potrzebuje najczęściej dwóch. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolrus Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 Faktycznie, GTX 970 wymaga 6 i 8 pinowej wtyczki, co w takim razie powiecie o Thermaltake Smart SE Modular 530W za 185zł ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolrus Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2014 Decyduje się na i5-4690K i pytanie jakie chłodzenie CPU do niego i jaka w miare tania płyta bo z tego co widze to MSI na B85-G43 z nowym biosem zablokowało możliwość kręcenia a @4.5 było by dla mnie w sam raz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2014 Do OC to najlepiej płyta na Z87 lub nowszym Z97 . MSI Z87-G43 czy Asrock Z87 Pro4 to koszt odpowiednio 340 zł i 390 zł , płyty na Z97 np. Asrock Z97 Pro4 za 392 zł ew. najtańszy Z97 czyli Asrock Z97M Anniversary za 312 zł . Chłodzenie - Thermalright HR-02 Macho Black White za 175 zł . Ceny z morele.net . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolrus Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2014 Zalman Z3 Plus posiada 4 wentylatory natomiast te płyty mają złącza wewnętrzne na 3 wentylatory. Da się w jakiś sposób podłączyć czwarty wiatrak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2014 Da się w jakiś sposób podłączyć czwarty wiatrak? Da się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolrus Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2014 Da się. No to super, a w jaki sposób ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2014 Obudowa ma wtyczkę molex, która podłączysz do zasilacza. Z obudowy będą też wystawać złącza dla tych wentylatorów. Na dachu budy przycisk sterowania wentylatorami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolrus Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2014 Dzisiaj przyszedł mój komp z morele, wszystko ładnie pięknie zmontowane, podłączyłem mój dysk ssd do komputera do gniazda sata 1 i kabelkiem zasilacza. Komputer sie uruchamia ale na monitorze nic sie nie wyświetla, gdzie może leżeć przyczyna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2014 (edytowane) A bez podłączonego SSD'ka wszystko działa jak należy? Edytowane 13 Października 2014 przez pho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2014 Może nie podłączyłeś monitora? Może podłączyłeś monitor pod mobo zamiast gtx'a. Może GTX rozwalił slot pci-e w transporcie, może się poluzował, wypiął ze slotu. Może gtx nie ma podłączonego zasilania. Na początek, jak nic wyżej się nie potwierdzi, wyjmij gtx;'a, wyjmij jedną kość ramu i sprawdź na zintegrowanym gpu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolrus Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2014 Faktycznie, podlaczylem monitor pod mobo zamiast gtxa, nie wiedziałem że powinienem pod grafe, wielkie dzieki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...