xthomasz Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2014 (edytowane) Witam!Mam następujący problem. Kiedy włączam komputer, tuż przed sygnałem dźwiękowym ze speakera, stacja wyłącza się i włącza ponownie. Za każdym razem dzieje się to tylko raz. Po resecie system uruchamia się poprawnie. Sprzęt jest nowy. Jedyne co robiłem w BIOSie to przestawienie taktowania pamięci RAM z 1333 na 2133. Myślałem, że tu leży przyczyna więc przywróciłem wszystko do ustawień podstawowych. Dodatkowym problemem jest to,że BIOS wykrywa dysk twardy SATA, ale po uruchomieniu systemu go nie widać (jest to dysk dodatkowy, system uruchamia się z innego dysku SSD)Jaka może być przyczyna takiego resetu?Konfiguracja:Płyta główna: ASUS Maximus VII HEROProcesor: i7 4790kPamięć: TridentX 2133MHz CL9Zasilacz: XFX XTR 750Chłodzenie CPU: TR MachoThank you from the mountain ;)Edit#1Dysk już działa, ale problem resetu zostaje :( Edytowane 2 Października 2014 przez xthomasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechotnik Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2014 Spróbuj zaktualizować bios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lazi Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2014 Wyjmij baterię, która jest na płycie głównej i włóż ją po chwili z powrotem. Powinny zresetować się ustawienia biosu i być może pozbędziesz się problemu. Oby! :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechotnik Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2014 Ewentualnie clear cmos - efekt identyczny jak wyjęcie baterii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xthomasz Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2014 Jak na razie wydaje się, że pomogło :) dzięki ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xthomasz Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2014 Niestety, po optymalizacji sprzętu programem AI Suite 3 od Asusa, problem pojawił się ponownie. Dodatkowo, na płycie głównej na wyświetlaczu Qcode, wyświetla się błąd 00, chociaż żadna z diod świadczących o błędach w wykryciu sprzętu się nie świeci.Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły co to może być? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2014 To pewnie procedura testowa. Jeśli ustawienia są ok, uruchamia się ponownie z tymi ustawieniami, Jeśli płyta uzna, że ustawienia nie są stabilne, uruchomi kompa na ustawieniach domyślnych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xthomasz Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2014 Też tak myślałem, ale tak się działo za każdym razem nawet gdy nie optymalizowałem systemu. Zresetowałem jeszcze raz BIOSa, jest ok, ale wyświetlacz Q-code dalej wskazuje 00. Czytałem, że to oznacza jakiegoś rodzaju błąd, ale nie mam pomysłu co może być nie tak. Na wyświetlaczu powinno wyświetlać się A0, wtedy oznacza, że kontrolę ma system operacyjny. 00 wyświetla się najczęściej kiedy system nie może wykryć cpu albo jest jakiś problem z kablami bądź dyskiem startowym (wtedy za każdy problem odpowiada dioda na płycie głównej, ale te się nie świecą). Wymieniłem kable, docisnąłem wszystko jak trzeba, ale dalej jest to samo. Niby wszystko działa, ale ten komunikat 00 mnie trochę martwi i irytuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2014 Jak na razie wydaje się, że pomogło :) dzięki ! A co niby pomogło? Bios aktualizowałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xthomasz Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2014 Tak, zaktualizowałem i zresetowałem bios. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2014 Poza tym, dlaczego zatytułowałeś temat "RESET PRZY URUCHAMIANIU" ? Chyba miał być RESTART... To ile j\ten błąd jak wszystko działa i się nie przejmuj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xthomasz Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2014 (edytowane) Jeśli chodzi o nazwę to nie zwróciłem uwagi. Jeśli któryś z posiadaczy płyt asusa z q-codem miał podobne przeboje to przyjmę wszystkie rady ;) niestety strona asusa, z której można by było się czegoś dowiedzieć, jak na razie nie działa. Edit #1Problem (po raz kolejny, mam nadzieję, że ostatni) rozwiązany. Tym razem wypiąłem dysk SSD (Plextor M6S 256GB) z obudowy, tzn. odkręciłem wszystkie śrubki, którymi był przymocowany. Zastąpiłem dysk innym, starym dyskiem z laptopa. Wszystko było w porządku, więc wpiąłem z powrotem SSD z tą różnicą, że nie wkręcałem go już śrubkami mocującymi w obudowie. System wystartował a na płycie głównej widnieje kod A0 co oznacza pełną sprawność. Mam tylko nadzieję, że podczas optymalizacji systemu bądź podkręcaniu czegokolwiek, nie pojawi się ten problem ponownie ;) Edytowane 2 Października 2014 przez xthomasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernik Opublikowano 4 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2014 Nie sądzę, żeby problemem były śrubki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ZUY_BEZCZELNY_CHAM Opublikowano 4 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2014 (edytowane) #UP to mało w życiu widziałeś jeszcze ;) NO OFFENCE OFC a dla autora tematu mam ofertę w stylu "nie do odrzucenia"; oto ona: Edytowane 4 Października 2014 przez ZUY_BEZCZELNY_CHAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xthomasz Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2014 Ernik, też w to nie wierzyłem, ale jak na razie wszystko śmiga jak należy ;) nie wiem czy to śrubki, czy nie. Ważne, że działa :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...