konrad050 Opublikowano 4 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2014 Witammam zamiar zakupić laptopa, jego głównym przeznaczeniem byłoby przeglądanie www, nie rzadko gry, photoshop i amatorska obróbka zdjęć i filmy. Z tego względu myślę że najlepsza byłaby przekątna 17". Ów wspomniane gry to niekoniecznie supernowości, coś a'la lol, wot, skyrim (nie licze że odpale na nim Wiedźmina 3...) Przeglądałem troche rynek i w oko wpadły mi takie modele jak:- Lenovo g710 z I5 na pokładzie- Toshiba c75a - 141 z i3- Acer Aspire E5-771G również z i5jestem otwarty na inne propozycje, nie zależy mi raczej na bajerach typu podświetlana klawiatura, kamerka czy superwydajna bateria, laptop będzie pracował głównie w domu bez bateri na samym zasilaczu, okazjonalnie tylko poza domem. Wiem że nie będzie mobilny z racji na wielki ekran. Byłoby miło gdyby posiadał dysk ssd, lecz możliwość rozbudowania go w przyszłości o ten dodatek jak i dodatkowy RAM wystarczy. Byłbym wdzięczny również za rady cd. Typu matrycy, błyszczącą może jakoś przetrawie mam roletki w pokoju. Teraz sprawa najważniejsza. Budżet. Jako że pracuje i w tej materi jestem dość stabilny, ów sprzęt prawdopodobnie zakupię na raty, więc budżet wysokości 2500 zł jestem gotów deko przekroczyć.P.S jeśli ktoś zna się na tym, prosiłbym o rade w jakim sklepie (również internetowym) raty byłyby najkorzystniejsze.Z góry dziękuje za odpowiedzi i rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 4 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2014 (edytowane) Z 17,3" w tej cenie dostaniesz Lenovo Z710 z i5 i GT745 128bit. Matryca 1600x900px a wiec w coś pograsz bez szaleństw (w LOL-a na max). Z alternatyw Dell 5737 z i5ulv (wydajnosć i3), 8GB RAM i karta HD8870 wydajniejsza od gt745. Do tego lepsza jakosć wykonania, mocniejsza bateria i 2 lata gwarancji domowej naprawy Z 15,6" masz wydajniejszego Della 7537 z i5ulv, 4GB RAM i kartą GT750 w wersji DDR5. Laptop posiada najlepiej wykonaną obudowę z wymienionych więc się tak szybko nie rozleci. Do tego 2 lata gwarancji DND. Alternatywnie Dell 3537 z wydajniejszym i7 ulv, 4GB RAM i karą HD8850 (trochę słabsza od gt750 ddr5). Również gwarancja DND Do każdego z wymienionych laptopów możesz zamontować dysk SSD w miejsce HDD. W tej cenie nie dostaniesz laptopa z 2 miejscami na dyski Edytowane 4 Października 2014 przez kaijitsu 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad050 Opublikowano 4 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2014 kaijitsu powiedz mi jeszcze taką rzecz, jaka byłaby różnica w wydajności i5 z lenovo a i5 z della? Pisze teraz z telefonu i nie mam jak sprawdzić to w internetach. A paramtery della 17" wydają sie być kuszące, do tego legendarna już chyba jakośc obsługi i serwisu mhmm :D okej a jak sądzicie czy ten dell jest przyszlosciową opcją? Tj czy za 2 lata dalej bedzie on nie najgorszym laptopem czy reliktem minionej ery? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 4 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2014 i5ulv ma wydajność zwykłego i3. Nie wiadomo co będzie za dwa lata ;) Sprzęt kupuj się na to co jest teraz :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 4 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2014 Łykaj FullHD - http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/lenovo-ideapad-z710-i3-4000-4gb-1000gb-gt745.bhtml - jak raz sprobujesz, to juz wiecej nawet nie spluniesz w strone szajskich HD. Jakosc obrazu jest nieporownywalna, a roznica w wydajnosci do zaakceptowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad050 Opublikowano 4 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2014 W sumie fullhd nie głupi pomysł..a co myślicie o dell 3537 z i7ulv?? wiem że to 15" ale jest może odmiana z 17-stką?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 4 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2014 jest wersja 17,3" czyli Dell 5737 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad050 Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2014 Trafilem w euro agd na lenovo z710 z i7 i innymi bajerami na pokladzie bez systemu za 2400, niestety nie. uzyskałem kredytu, bank odmówił bez podawania przyczyny. W takim razie prawdopodobnie zakupie cos za gotówke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad050 Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 Z góry przepraszam za spamowanie postu pod postem ale na telefonie nie mooge znaleźć opcji edycji...Ale mam jeszcze prośbe. Mógłby mi ktos wyjasnic na czym polega i jak bardzo wkurza "dławienie" procesora i gpu ( jakos to sie fajnie po angielsku nazywa) oraz czy można temu zaradzic np jakas poodkladką chlodzącą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 Chodzi o bottleneck? Jeśli procesor nie daje rady to masz spadki fps. Żadną podkładką tego nie wyeliminiujesz bo to nie jest throttling (obniżanie taktowania na skutek przegrzania). Jesli chodzi o throttling to można go zniwelować podkładką chłodzącą. Wszystkie wymienione laptopy nie cierpią na throttling więc podkładka chłodząca jest zbędna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad050 Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 dzieki kaijitsu, no wlasnie jakas recenzja z710 z i7 (4702MQ) wspominala o spadku taktowania na wskutek przegrzewania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 Z710 z i7 tak ale to całkowicie zbędna konfiguracja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad050 Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2014 Wiec w sumie dobrze ze nie kupilem tej 710-tki...no okej dzieki wam za rady, wybór najprawdopodobniej padnie na z710 z i5, do tego moze troche dolozyc i <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> odmiane z full hd - system czyli z 400 500 zł i jakoś sie zmieszcze. Dzieki jeszcze raz za rady temat do zamkniecia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...