Skocz do zawartości
konrad050

laptop multimedialny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
mam zamiar zakupić laptopa, jego głównym przeznaczeniem byłoby przeglądanie www, nie rzadko gry, photoshop i amatorska obróbka zdjęć i filmy. Z tego względu myślę że najlepsza byłaby przekątna 17". Ów wspomniane gry to niekoniecznie supernowości, coś a'la lol, wot, skyrim (nie licze że odpale na nim Wiedźmina 3...) Przeglądałem troche rynek i w oko wpadły mi takie modele jak:
- Lenovo g710 z I5 na pokładzie
- Toshiba c75a - 141 z i3
- Acer Aspire E5-771G również z i5

jestem otwarty na inne propozycje, nie zależy mi raczej na bajerach  typu podświetlana klawiatura, kamerka czy superwydajna bateria, laptop będzie pracował głównie w domu bez bateri na samym zasilaczu, okazjonalnie tylko poza domem. Wiem że nie będzie mobilny z racji na wielki ekran. Byłoby miło gdyby posiadał dysk ssd, lecz możliwość rozbudowania go w przyszłości o ten dodatek jak i dodatkowy RAM wystarczy. Byłbym wdzięczny również za rady cd. Typu matrycy, błyszczącą może jakoś przetrawie mam roletki w pokoju. Teraz sprawa najważniejsza. Budżet. Jako że pracuje i w tej materi jestem dość stabilny, ów sprzęt prawdopodobnie zakupię na raty, więc budżet wysokości 2500 zł jestem gotów deko przekroczyć.

P.S jeśli ktoś zna się na tym, prosiłbym o rade w jakim sklepie (również internetowym) raty byłyby najkorzystniejsze.

Z góry dziękuje za odpowiedzi i rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z 17,3" w tej cenie dostaniesz Lenovo Z710 z i5 i GT745 128bit. Matryca 1600x900px a wiec w coś pograsz bez szaleństw (w LOL-a na max). Z alternatyw Dell 5737 z i5ulv (wydajnosć i3), 8GB RAM i karta HD8870 wydajniejsza od gt745. Do tego lepsza jakosć wykonania, mocniejsza bateria i 2 lata gwarancji domowej naprawy

Z 15,6" masz wydajniejszego Della 7537 z i5ulv, 4GB RAM i kartą GT750 w wersji DDR5. Laptop posiada najlepiej wykonaną obudowę z wymienionych więc się tak szybko nie rozleci. Do tego 2 lata gwarancji DND. Alternatywnie Dell 3537 z wydajniejszym i7 ulv, 4GB RAM i karą HD8850 (trochę słabsza od gt750 ddr5). Również gwarancja DND

Do każdego z wymienionych laptopów możesz zamontować dysk SSD w miejsce HDD. W tej cenie nie dostaniesz laptopa z 2 miejscami na dyski

Edytowane przez kaijitsu
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kaijitsu powiedz mi jeszcze taką rzecz, jaka byłaby różnica w wydajności i5 z lenovo a i5 z della? Pisze teraz z telefonu i nie mam jak sprawdzić to w internetach. A paramtery della 17" wydają sie być kuszące, do tego legendarna już chyba jakośc obsługi i serwisu mhmm :D okej a jak sądzicie czy ten dell jest przyszlosciową opcją? Tj czy za 2 lata dalej bedzie on nie najgorszym laptopem czy reliktem minionej ery?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łykaj FullHD - http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/lenovo-ideapad-z710-i3-4000-4gb-1000gb-gt745.bhtml - jak raz sprobujesz, to juz wiecej nawet nie spluniesz w strone szajskich HD. Jakosc obrazu jest nieporownywalna, a roznica w wydajnosci do zaakceptowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z góry przepraszam za spamowanie postu pod postem ale na telefonie nie mooge znaleźć opcji edycji...Ale mam jeszcze prośbe. Mógłby mi ktos wyjasnic na czym polega i jak bardzo wkurza "dławienie" procesora i gpu ( jakos to sie fajnie po angielsku nazywa) oraz czy można temu zaradzic np jakas poodkladką chlodzącą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o bottleneck? Jeśli procesor nie daje rady to masz spadki fps. Żadną podkładką tego nie wyeliminiujesz bo to nie jest throttling (obniżanie taktowania na skutek przegrzania). Jesli chodzi o throttling to można go zniwelować podkładką chłodzącą. Wszystkie wymienione laptopy nie cierpią na throttling  więc podkładka chłodząca jest zbędna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec w sumie dobrze ze nie kupilem tej 710-tki...no okej dzieki wam za rady, wybór najprawdopodobniej padnie na z710 z i5, do tego moze troche dolozyc i <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> odmiane z full hd - system czyli z 400 500 zł i jakoś sie zmieszcze. Dzieki jeszcze raz za rady temat do zamkniecia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi