Skocz do zawartości
ziomalek1199

Laptop do gier do 3700

Rekomendowane odpowiedzi

Witam planuje kupno laptopa do gier. Musi mieć wygrany system przynajmniej 8gb ramu i procesor i7. Myślałem nad

Msi gp60 leopard i7 4710hq /8gb/1000/win8X GT840M

Albo

Asus r510jk i7 4710hq/8gb/128+750/win8 gtx850m

Wiem, że Msi jest lepiej wykonane i moje pytanie brzmi: czy warto poświęcić dysk ssd i (chyba) lepszą kartę graficzną dla jakości wykonania? Liczę na szybką odpowiedź z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakość wykonania jest bardzo ważna, proponuję od siebie MSI ge60 apache pro z i5-4210h z 860m, 8GB ramu i niezłą matrycą full hd PLS, 3699 złhttp://www.x-kom.pl/p/206749-notebook-laptop-15-6-msi-ge60-apache-pro-i5-4210h-8gb-1000-dvd-rw-gtx860m.html?partnerid=100171558&sm12=NTA=&ts=1412443168&token=b933605e8cc2c8ca46da84f3c2dd5c89 do tego możesz wrzucić ssd na msata np. coś takiego Plextor PX-128M6M od 315 zł - 128GB http://www.x-kom.pl/p/185936-dysk-ssd-plextor-128gb-1-8-msata-ssd-m6m.html?partnerid=100171558&sm12=NTA=&ts=1412443168&token=b933605e8cc2c8ca46da84f3c2dd5c89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma to jak palnąć byle palnąć. Jak myślisz o graniu to daruj sobie GF840 oraz GTX850 DDR3 w tym budżecie. W tej cenie z systemem dostaniesz Lenovo Y50 z i5 i GTX860. Dysk SSD nie ma wpływu na wydajność w grach wieć można go dokupić w przyszłości. Karty graficznej czy procesora nie wymienisz więc nie ma sensu brać takich słabych konfiguracji. GTX860 jest ~40% wydajniejszy od tego 850 DDR3 z msi

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecałem już komuś innemu i Tobie też polecę Acera v3 772G, bo to jest fajny gamingowy kombajn.

Tu masz recenzję: http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Acer-Aspire-V3-772G-GTX-850M.125601.0.html

Cytat:

"W porównaniu ze starszym Aspire V3-772G nowy model o tej samej nazwie prezentuje wyraźnie lepszą wydajność graficzną, co jest zasługą karty grafiki GeForce GTX 850M. Jeżeli chodzi o obudowę, upływ czasu jest nieubłagany i jej wzornictwo trochę się zestarzało. Pozytywne jest to, że Acer V3-772G ma matową matrycę. "

Matowa matryca to moim zdaniem podstawa w lapku do grania, większość tego co ludzie wkleili powyżej ma GLARE. Bez sensu, bo w ekranie odbija się Twoja własna twarz :(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli mógłbym się podłączyć do tematu:

@kaijitsu - ja szukam również laptopa na którym będę mógł pograć spokojnie we wszystkie najnowsze gry - niekoniecznie z systemem. Czy ten Lenovo który polecałeś będzie również najlepszą opcją czy znajdzie się jeszcze coś ciekawego?

Raczej nie będę miał problemu z dołożeniem RAMu, a skoro twierdzisz że i5 w zupełności wystarczy do gier to również nie potrzebuję i7. Będę wdzięczny za każdą sugestię :)

Mój budżet to też około 3700pln

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E: Teraz tak patrzę y50 do GTX 860 to potrzebuje i7.

Tutaj masz bez systemu z czterrdzeniowcem

klik<----

Tylko to jest koszt 3,9k

Do 3,7 dostaniesz Asusa (wydajność graficzna jakieś 30% niższa od lenovo)

R510JK

Masz go od razu z dyskiem SSD

+ system (obligatoryjnie - ostatnio gdzieś widziałem opcję bez ale tutaj nie ma)

Edytowane przez Laptopy \ Netbooki
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apropo wykonania Asusa - rzeczywiście plastik ale naprawdę daje radę.

W tej cenie to moim zdaniem nie musi się szczycić najlepszym wykonaniem, ale nie jest też źle :)

Imho - wolałbym dozbierać te 200zł i brać z i7. Ale jak chcesz kupić już teraz to chyba do 3700zł zmieścisz się nawet z dyskiem SSD

Edytowane przez Laptopy \ Netbooki
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak będziesz grał to na zasilaczu i tak.

Napisz do obsługi jaką montują tam baterię (ponieważ kilka jest zależnie od podzespołów)

Czasami mają błąd w opisie - wydaje mi się że przy i7 powinna być pojemniejsza

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTX860M to rozsądne minimum jeżeli chcesz pograć w nadchodzące nowości... i niekoniecznie na niższych detalach;

Tak czy siak Y50 wygra wykonaniem vs MSI, chłodzeniem vs MSI i parametrami vs cała reszta firm;

Chyba coś się koledze pomyliło. Y50 PRZEGRA w tych porównaniach.

MSI jest lepiej wykonany i lepiej radzi sobie z odprowadzaniem ciepła

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanko odnośnie tego Lenovo. On ma tam baterię dającą się naładować ? Jak odłączę od prądu to będzie działać normalnie? Tam jest bateria tylko, że niewymienialna?

Po prostu jest nie-wyciągalna :) Tak to normalnie pracuje an baterii.

Ja opieram się o moją prywatną opinię patrząc na MSI serii GP codziennie przez 8h, a mając Y50 za plecami na półce :)

Zgodziłbym się, jeżeli MSI miałby i7 a lenovo i5 na pokładzie wtedy temperatury mogły by być korzystniejsze nieco dla lenovo. Ale i tak dużą rolę odgrywa grafika - wykręcony 860 bardziej się grzeje.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI ma problem z throttlingiem nawet z i5 +GTX850. Lenovo Y50 z i7 + GTX860 w BF4 ma 75oC i zero throttlingu. temperatury na GPU średnio 10oC mniejsze względem GE60. Y50 dopiero w testach typu furmark i stress prime dostaje po tyłu ze względu na cienką obudowę, która mocno się nagrzewa, układ chłodzenia nie nadąża z odprowadzaniem ciepła. W normalnych grach problem wysokich temperatur nie występuje a te są niższe jak w MSI. Nie mówiąc o tym, że Y50 ma nizsze tempy niż mój słabszy i starszy Y510p. Głównym powodem throttlingu w msi jest beznadziejny glut cpu i gpu.

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi