ziomalek1199 Opublikowano 4 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2014 Witam planuje kupno laptopa do gier. Musi mieć wygrany system przynajmniej 8gb ramu i procesor i7. Myślałem nad Msi gp60 leopard i7 4710hq /8gb/1000/win8X GT840M Albo Asus r510jk i7 4710hq/8gb/128+750/win8 gtx850m Wiem, że Msi jest lepiej wykonane i moje pytanie brzmi: czy warto poświęcić dysk ssd i (chyba) lepszą kartę graficzną dla jakości wykonania? Liczę na szybką odpowiedź z góry dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snaxy Opublikowano 4 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2014 Jakość wykonania jest bardzo ważna, proponuję od siebie MSI ge60 apache pro z i5-4210h z 860m, 8GB ramu i niezłą matrycą full hd PLS, 3699 złhttp://www.x-kom.pl/p/206749-notebook-laptop-15-6-msi-ge60-apache-pro-i5-4210h-8gb-1000-dvd-rw-gtx860m.html?partnerid=100171558&sm12=NTA=&ts=1412443168&token=b933605e8cc2c8ca46da84f3c2dd5c89 do tego możesz wrzucić ssd na msata np. coś takiego Plextor PX-128M6M od 315 zł - 128GB http://www.x-kom.pl/p/185936-dysk-ssd-plextor-128gb-1-8-msata-ssd-m6m.html?partnerid=100171558&sm12=NTA=&ts=1412443168&token=b933605e8cc2c8ca46da84f3c2dd5c89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2014 Nie ma to jak palnąć byle palnąć. Jak myślisz o graniu to daruj sobie GF840 oraz GTX850 DDR3 w tym budżecie. W tej cenie z systemem dostaniesz Lenovo Y50 z i5 i GTX860. Dysk SSD nie ma wpływu na wydajność w grach wieć można go dokupić w przyszłości. Karty graficznej czy procesora nie wymienisz więc nie ma sensu brać takich słabych konfiguracji. GTX860 jest ~40% wydajniejszy od tego 850 DDR3 z msi 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomalek1199 Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2014 Czyli co byłoby najlepszym wyborem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2014 Napisałeś, że laptop ma być z systemem operacyjnym w takim razie Y50 tylko spełnia wymagania. 2 pierwsze propozycje pomijam bo to słabizna 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomalek1199 Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2014 A te i5 da radę? Nie będę żałował ze nie wziąłem i7? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ma Ti Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2014 i5 spokojnie wystarczy do gier. Lenovo y50 jest o wiele lepszym wyborem ze względu na kartę graficzną i tak jak wspomniał Kaijtsu ma system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2014 Będziesz żałował, że wziąłeś GF840 zamiast GTX860. i5 wystarczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomalek1199 Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2014 Ale te Lenovo ma tylko 4gb ramu a ja jestem zielony jeśli chodzi o wymianę czegokolwiek a przydałoby się więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2014 Przyda się więcej ale zawsze możesz dołożyć. Dołożenie ramu to odkręcenie paru śrubek i wciśnięcie w slot. Tak samo wsadza się kartę SIM do telefonu. Nic trudnego. Wersja Lenovo Y50 z 8GB RAM kosztuje 3800zł 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawadzkis Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 Polecałem już komuś innemu i Tobie też polecę Acera v3 772G, bo to jest fajny gamingowy kombajn. Tu masz recenzję: http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Acer-Aspire-V3-772G-GTX-850M.125601.0.html Cytat: "W porównaniu ze starszym Aspire V3-772G nowy model o tej samej nazwie prezentuje wyraźnie lepszą wydajność graficzną, co jest zasługą karty grafiki GeForce GTX 850M. Jeżeli chodzi o obudowę, upływ czasu jest nieubłagany i jej wzornictwo trochę się zestarzało. Pozytywne jest to, że Acer V3-772G ma matową matrycę. " Matowa matryca to moim zdaniem podstawa w lapku do grania, większość tego co ludzie wkleili powyżej ma GLARE. Bez sensu, bo w ekranie odbija się Twoja własna twarz :(. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomalek1199 Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) Dzięki. A tak odbiegając od tematu powiedzialbys mi coś o Msi ge70 apache z gtx850m 8gb ramu 17" matową matrycą i Intel Core i5 4210h ? Edytowane 9 Października 2014 przez ziomalek1199 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HellGoat Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 Jeżeli mógłbym się podłączyć do tematu: @kaijitsu - ja szukam również laptopa na którym będę mógł pograć spokojnie we wszystkie najnowsze gry - niekoniecznie z systemem. Czy ten Lenovo który polecałeś będzie również najlepszą opcją czy znajdzie się jeszcze coś ciekawego? Raczej nie będę miał problemu z dołożeniem RAMu, a skoro twierdzisz że i5 w zupełności wystarczy do gier to również nie potrzebuję i7. Będę wdzięczny za każdą sugestię :) Mój budżet to też około 3700pln Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laptopy \ Netbooki Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) E: Teraz tak patrzę y50 do GTX 860 to potrzebuje i7. Tutaj masz bez systemu z czterrdzeniowcem klik<---- Tylko to jest koszt 3,9k Do 3,7 dostaniesz Asusa (wydajność graficzna jakieś 30% niższa od lenovo) R510JK Masz go od razu z dyskiem SSD + system (obligatoryjnie - ostatnio gdzieś widziałem opcję bez ale tutaj nie ma) Edytowane 9 Października 2014 przez Laptopy \ Netbooki 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomalek1199 Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 Patrzyłem wcześniej na tego Asusa i uznałem jest słabo wykonany więc zostawiłem go w spokoju :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laptopy \ Netbooki Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 Teraz edytowałem post, ponieważ zauważyłem, ze w temacie jest y50 ale z i5. Jak chcesz bez systemu to bierz z i7 - żeby mógł rozwinąć skrzydła 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomalek1199 Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 Ale to już trochę za dużo by wyszło bo planuje kupić coś w najbliższym czasie i Chyba nie dozbieram :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laptopy \ Netbooki Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) Apropo wykonania Asusa - rzeczywiście plastik ale naprawdę daje radę. W tej cenie to moim zdaniem nie musi się szczycić najlepszym wykonaniem, ale nie jest też źle :) Imho - wolałbym dozbierać te 200zł i brać z i7. Ale jak chcesz kupić już teraz to chyba do 3700zł zmieścisz się nawet z dyskiem SSD Edytowane 9 Października 2014 przez Laptopy \ Netbooki 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomalek1199 Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 I te Lenovo ma właściwie nie ma jednej rzeczy, przez którą go odrzucilem. Mianowicie brakuje mu baterii... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laptopy \ Netbooki Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 Jak będziesz grał to na zasilaczu i tak. Napisz do obsługi jaką montują tam baterię (ponieważ kilka jest zależnie od podzespołów) Czasami mają błąd w opisie - wydaje mi się że przy i7 powinna być pojemniejsza 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 GTX860M to rozsądne minimum jeżeli chcesz pograć w nadchodzące nowości... i niekoniecznie na niższych detalach; Tak czy siak Y50 wygra wykonaniem vs MSI, chłodzeniem vs MSI i parametrami vs cała reszta firm; 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomalek1199 Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 No tak Ale mimo wszystko jest to laptop i trochę mobilności powinien mieć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laptopy \ Netbooki Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 GTX860M to rozsądne minimum jeżeli chcesz pograć w nadchodzące nowości... i niekoniecznie na niższych detalach; Tak czy siak Y50 wygra wykonaniem vs MSI, chłodzeniem vs MSI i parametrami vs cała reszta firm; Chyba coś się koledze pomyliło. Y50 PRZEGRA w tych porównaniach. MSI jest lepiej wykonany i lepiej radzi sobie z odprowadzaniem ciepła 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomalek1199 Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) Mam takie pytanko odnośnie tego Lenovo. On ma tam baterię dającą się naładować ? Jak odłączę od prądu to będzie działać normalnie? Tam jest bateria tylko, że niewymienialna? Edytowane 9 Października 2014 przez ziomalek1199 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 Ja opieram się o moją prywatną opinię patrząc na MSI serii GP codziennie przez 8h, a mając Y50 za plecami na półce :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laptopy \ Netbooki Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 Mam takie pytanko odnośnie tego Lenovo. On ma tam baterię dającą się naładować ? Jak odłączę od prądu to będzie działać normalnie? Tam jest bateria tylko, że niewymienialna? Po prostu jest nie-wyciągalna :) Tak to normalnie pracuje an baterii. Ja opieram się o moją prywatną opinię patrząc na MSI serii GP codziennie przez 8h, a mając Y50 za plecami na półce :) Zgodziłbym się, jeżeli MSI miałby i7 a lenovo i5 na pokładzie wtedy temperatury mogły by być korzystniejsze nieco dla lenovo. Ale i tak dużą rolę odgrywa grafika - wykręcony 860 bardziej się grzeje. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomalek1199 Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 Czyli w końcu który z nich jest lepszy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laptopy \ Netbooki Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 Wydajnościowo lenovo (nawet w konfiguracji z i5) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomalek1199 Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 Dzięki to chyba na niego się zdecyduje. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) MSI ma problem z throttlingiem nawet z i5 +GTX850. Lenovo Y50 z i7 + GTX860 w BF4 ma 75oC i zero throttlingu. temperatury na GPU średnio 10oC mniejsze względem GE60. Y50 dopiero w testach typu furmark i stress prime dostaje po tyłu ze względu na cienką obudowę, która mocno się nagrzewa, układ chłodzenia nie nadąża z odprowadzaniem ciepła. W normalnych grach problem wysokich temperatur nie występuje a te są niższe jak w MSI. Nie mówiąc o tym, że Y50 ma nizsze tempy niż mój słabszy i starszy Y510p. Głównym powodem throttlingu w msi jest beznadziejny glut cpu i gpu. Edytowane 9 Października 2014 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...