Skocz do zawartości
Havoc

Xeon E3-1235 i MSI B75MA-P45

Rekomendowane odpowiedzi

Albo jestem ślepy (możliwe w sumie) albo gdzieś wyparował cały temat o sockecie 1150 w którym było parę moich pytań i Waszych odpowiedzi sprzed roku.

W każdym razie potrzebuję porady. Jako, że od czasu zakupu Xeona rynek się już zmienił, pojawiły się Z-tki i nowsze mobasy to chciałbym mając okazję do pozbycia się obecnej mobo, zmienić ją na coś innego.

MSI nie pozwala mi dosłownie na nic.

Wybór konkretnego modelu może już sobie ogarnę (porty, wyposażenie etc). Ale pytanie czy jest na rynku płyta która na configu z sygnaturki pozwoli wycisnąć coś jeszcze z Xeona? Oczywiście (a może jednak? :D ) mnożnika nie podkręcę, ale chciałbym mieć możliwość podniesienia o trochę BCLK oraz zmuszenia procka do pracy na wysokich obrotach cały czas bez jego downclockingu (takie mam wrażenie, że ma to sens gdy się chce wymusić płynniejszą pracę w grach czy Photoshopie - wyprowadźcie mnie ewentualnie z błędu). Do tego dochodzi konieczna możliwość wykorzystania GPU intelowego. Czy istnieją już na rynku jakieś mobasy pozwalające na przełączanie GPU w trakcie pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już co to masz socket 1155 a nie Socket 1150 , choć temat o tym ostatnim istotnie wyparował .

Xeon E3 + płyta na B75 - praktycznie zerowy brak OC , co innego jak byś miał jakąś Z-etkę czy P67 - wtedy można by było ruszyć tego Xeona o jakieś 600 mhz .

Co do downclock - to powyłączaj EIST czy inne funkcje oszczędzania energii , niech procek cały czas pracuje na 3.2 Ghz .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, no tak. Co mi się w główce pomyliło to nie wiem. Ale już minął okres onanizowania sprzętem i chyba dlatego.

No i właśnie o to chodzi, o zakup innej płyty. Biorąc pod uwagę, że chcę mieć możliwość korzystania z GPU intelowskiego to P67 odpada tak? Z-tka da i "OC" i wykorzystanie grafiki z proca, tak?

Jakiś konkretny model do OC xeona czy w zasadzie na tak małe wymagania to bez większej różnicy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi