turtlesomaniak Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2014 Witam , zlecilem ostatnio wycene (Komputer + system + office + monitoring) w miejscowym sklepie komputerowym i dostalem taka liste: cena zestawu z monitorem 1400zl netto wydaje mi sie ze owy zestaw jest zbyt mocny jak na jego przeznaczenie ( internet + programy biurowe) ( plus no name niektore podzespoly) i bardziej sklanialbym sie do takiego zestawu: procek: Intel Pentium G3220 BOX plyta:MSI H81M-E33 ram:4GB GoodRam 1600 MHz CL9 dysk:WD Blue 1TB zasilka:Corsair VS 350W naped:LG GH24NSB0 obudowa:SilentiumPC Brutus M25 Pure Black mysz: Logitech M185 klawiatura: Logitech K120 OEM monitor: BenQ GW2255 link do koszyka: http://www.morele.net/inventory/info/NeJ0oA/ (jedynie musze przekonac zone , bo ta chce miec serwis jak najblizej) jezeli chodzi o system to koles mi wycenil : office 2013 dla uzytkownikow domowych i malych firm - 700zl netto z tymze jest to licencja podobno na 1 komp , a zalezaloby mi na tym zeby byla to licencja na kilka , bo w pozniejszym czasie kilka kompow dojdzie widze ze jest jakas licencja 365 co sie placi abo co rok , czy jest mozliwosc kupna jakos taniej tej licencji na office ? nie wiem np jakichs starszych wersji jak chociazby 2003 ? kompletnie sie na tym nie znam co by bylo najlepsza i najtansza opcja jezeli chodzi o monitoring to kompletnie sie nie znam i fajnie gdyby ktos ,kto mial z tym stycznosc powiedzial czy jego wycena nie jest wygorowana : Zestaw do monitoringu(tj.4 kamery, 1 rejestrator, 1 zasilacz, 1dysk twardy...) 1 900 zł koles nie podal podzespolow takze mozna przypuszczac ze najtanszym kosztem , Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2014 Zestaw który złożyłeś samodzielnie lepszy - m.in. ma markowy zasilacz i wiadomo od kogo jest dysk i pamięć ram . Co do softu - w przypadku Office wersja MSO 2013 dla urzytkowników domowych i małych firma to koszt ~850 zł , taniej wyjdzie Office 365 Small Business Premium - za 459 zł ma licencję na 5 kompów . Ceny brutto z morele.net . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtlesomaniak Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2014 (edytowane) k czyli rozumiem ze nic taniej nie wskuram , i zostaje opcja 365 , bo 1 tyczy sie tylko licencji na 1 komp ( trzeba sie zastanowic chyba nad openoffice;p) jezeli chodzi o windowsa to jaka wersje musze kupic zeby nie bylo: Nowa licencja OEM do użytkowania z zakupionym komputerem. Licencja przypisana ściśle do konfiguracji sprzętowej - brak możliwości instalacji na komputerze innym niż ten do którego została przypisana. a mozna bylo instalowac na wiecej jak 1 kompie swoja droga ciekawi mnie ten zapis , czy jak zmienie plyte glowna to trace licencje wtf ? znalazlem na allegro office 2003 http://allegro.pl/ms-office-standard-2003-box-upg-pl-fvat-23-gw-i4650844596.html nie bedzie to najlepsza opcja ? Edytowane 7 Października 2014 przez turtlesomaniak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2014 W teorii jak system OEM zostanie przypisany do jednej płyty to nie da się go przenieść na inną płytę , w praktyce różnie z tym bywa . Office 2003 to już staroć , nie ma m.in. obsługi nowszych wersji X dokumentów doc/xls etc. , w dodatku to chyba wersja upgrade . Office 365 w wersji SPB powinien ci odpowiadać - w miarę niska cena i licencja na 5 stanowisk . Nie wiem czy migracja na OO/LO/SO etc. open source projekty to taki dobry pomysł , nie dość że te pakiety po swojemu interpretują pliki stworzone w MSO to także ich szybkość działania pozostawia wiele do życzenia . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtlesomaniak Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2014 rozumiem ze chodzi o wersje domowa Office dla gospodarstw domowych 42,99 zł miesięcznie drogo to wychodzi ;0 systemy kupie win 7 home ( "home"- nie ma to znaczenia chyba ze korzystam w firmie? ) oem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...