azspider Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2014 Witam, rozpocząłem swoją zabawę z OC, oto moja specyfikacja: 4690K Asus Maximus VII Hero Thermalright Macho BW Fractal Deisgn Arc Midi R2 Póki co podniosłem mnożnik na 42 a napięcia zostawiłem na auto. Jak odpalę Linx to temperatura dochodzi mi do 94 st. W innych programach jak Prime95, OCCT czy Intel Burn Test to jest tak koło 80. CPU-Z pokazuje że płyta dobiera napięcie 1.2V. I teraz pytanie czy tak wysokie temperatury to normalne? Pierwszy raz nakładałem pastę na procesor, sposobem na X (Gelid GC Extreme). Wydaje mi się, iż dobrze założyłem chłodzenie. Jak dotykam radiatora to taki letni jest. To co mnie dziwi to fakt, iż temperatura 90 st. uzyskiwana jest już po 20 sek. po włączeniu testu w LinX. Poradźcie co dalej robić. Odkręcić chłodzenie i jeszcze raz zaaplikować pastę, czy spróbować dalej podkręcać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2014 Całutki temat o Haswell i o tym jak <span style='color: red;'>[ciach!]</span>ianą pastę aplikują a świeżak musi wejść i walnąć własny wątek. No tak, łatwiejsze to od czytania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azspider Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2014 Napisałem tutaj ponieważ nie wiem czy problem tkwi w złej aplikacji pasty czy w czymś innym. Ale widzę, że tutaj zamiast coś pomóc to od razu besztają... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2014 Masz temat o Haswellu , w nim masz napisane nie raz jakiego gluta zamiast pasty mają te procki , choć 4690K ma poprawioną lekko pastę to nadal nie jest to poziom dobrych past w rodzaju Zalman STG-1 , AS5/AC Ceramique czy CLP/CLU o lutowanym IHS-ie znanym z SB czy wcześniejszych procków już nie mówią . Radiator jest letni bo glut pod IHS-em mocno utrudnia przewodzenie ciepła . A Linx dość mocno wygrzewa CPU , tym bardziej jak wykorzystuje instrukcje AVX . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2014 (edytowane) Jest to normalna temperatura dla tego procesora w testach z instrukcjami AVX. Spowodowane jest to jak reyden pisał, tyn, że intel dal pod czapkę wątpliwej jakości pastę termo, zamiast zrobić jakieś fajne lutowanko. Prawda jest taka, że w sumie podczas normalnego użytkowania nie osiągniesz takich temperatur, więc spokojnie możesz sobie zostawić tak jak jest. Ale rozumie 'ból' który czujesz mając świadomość jak jest tam gorąco :) Edytowane 7 Października 2014 przez pho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azspider Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2014 Teraz testuje procka na 4.5GHZ przy napięciu na sztywno ustawionym na 1.225 w OCCT z Linpack z obsługą AVX. Póki co RealTemp pokazuje max 88 st. Ale gdybym włączył LinX to pewnie po krótkim czasie by dobiło do 100... W ogóle wg was którym programem najlepiej testować i jak długo? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2014 Ogólnie OCCT będzie dobry do testowania, jak długo, najlepiej kilka h. Chociaż w sumie odpal jakąś wymagająca grę i sobie w nią pograj przez dłuższy czas. Bo testy OCCTa może przechodzić ale jak odpalisz inną wymagającą aplikacje czy. grę to się wysypie. Mój proc był stabilny w OCCT na 4500 mhz przy 1.2 ale jak odpaliłem GTA IV to się wysypał po 5 minutach :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azspider Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2014 (edytowane) Niestety gry nie odpalę na razie bo jadę na zintegrowanej. A jakie masz teraz napięcie? Aby się nie wysypywał w grach? Masz ustawione na sztywno czy adaptive mode? Edytowane 8 Października 2014 przez azspider Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2014 Obecnie mam napięcie 1.246 i jest stabilnie przy 4500 mhz do tego offset +0.020 oraz adaptive mode. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...