Skocz do zawartości
Don_Usul

ProBook 450 i5-4200M/4GB/120+500 opinia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zmaierzam kupić laptopa na studia. Przejrzałem wiele ofert i bardzo spodobał mi się ten model:
http://www.x-kom.pl/p/168411-notebook-laptop-15-6-hp-probook-450-i5-4200m-4gb-120500-dvd-rw.html#
Czy uważacie, że jest wart swojej ceny, bądź ma mankamenty, których ja nie wychwyciłem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Laptop mam zamiar używać do programów wymaganych na studiach oraz do Internetu. 
Cena maksymalna to tak około 2300, bo to ma być sprzęt używany tylko i wyłącznie na ćwiczeniach i projektach na uczelni. Myślę, że model podany powyżej nie będzie miał problemu nawet z bardziej wymagającymi programami. Chciałbym się tylko dowiedzieć, czy jest on wart swojej ceny, czy może w tym przedziale znajdzie się coś lepszego. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Programy wymagane na studiach mogą nie potrzebować mocy i5. Gdybyś napisał jakie to byłoby łatwiej :)

Tak poza tym to dobry wybór. Solidny laptop.

Konkurencją może być dla niego Thinkpad E540 + SSD

i3 od i5 różni się trybem turbo. Jeżeli to nie są wymagające programy to i5 będzie niepotrzebna. Jeżeli natomiast potrzebujesz dodatkowej mocy to ten probook będzie ok.

Tylko już nie jest dostępny w sprzedaży - może gdzieś na alledrogo znajdziesz.

Jeżeli nie to ekonomiczniej byłoby wziąć Probooka z i3

+ SSD

Edytowane przez Laptopy \ Netbooki
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takiego Probooka od maja. Mój ma procka i7 i dysk SSD wiec o wydajności raczej za wiele Ci nie powiem względem wytypowanego przez Ciebie ale jakośc wykonania stoi na naprawdę wysokim poziomie. Laptop nie ugina się, nie sprawia wrażenia sprzętu delikatnego. Nie grzeje się i ma dobrą matową matrycę, która zapewnia dobrą, a nawet fantastyczną w porównaniu do matryc błyszczących widoczność w słońcu. Mam okno za plecami więc praca na laptopie z błyszczącym ekranem nie była przyjemna w słoneczne dni, teraz to czy jest słońce czy nie nie robi mi różnicy :)

Aczkolwiek nie wiem czy jest sens brać i5, na studiach nie masz nie wiadomo jakich wymagań co do programów, sam na PW pracuje na naprawdę zamulonych komputerach więc nawet tańsze i3 z dyskiem SSD będzie sprzętem naprawdę odpowiadającym potrzebom studiowania. Szczególnie mając do wyboru tańsze i3 i dedykowaną grafikę niż i5 ze zintegrowaną, która nawet z moim i7 jaj nie urywa więc z i5 będzie o wiele gorzej ;)

Edytowane przez berbel007
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi