Skocz do zawartości
Cez4rPL

Podkręcanie i5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od razu informuję że nie jestem za bardzo zaznajomiony z tematami podkręcania i tych rzeczy. Więc chciałbym podkręcić mój procesor Intel Core i5 2380P 3.1 GHz. Chcę go podkręcić do połowy możliwości (boję się o mój sprzęt, chyba że to dość bezpieczna operacja). Szukałem na tym forum i na innych ale znalazłem tylko poradniki do innych wersji tego procesora, np Intel Core i5 4250k (czy jakoś tak). Jeśli to nie robi żadnej różnicy to proszę o podanie odnośnika do tego tematu, lecz jeśli nie to proszę opisać mi to krok po kroku. A tutaj mój sprzęt:

Procesor - Intel Core i5 2380p 3.1 GHz

Karta Graficzna - Nvidia Geforce Gtx 550ti

Płyta Główna - Asus P8h61

Pamięć ram - 8gb ram ddr3

Zasilacz - w tym też jest problem bo nie wiem jak sprawdzić zasilacz a chyba jest potrzebny do tego. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tej płycie I5 2380P nawet nie ruszyć , musiał byś mieć płytę na P67/Z68/Z77 .

Na odpowiedniej płycie z którymś z ww. chipsetów podkręcił byś tego procka o jakieś 500 mhz .

Do tego najlepiej mieć markowy zasilacz , 350W do tego sprzętu starczy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli ta płyta główna jest słaba, tak? Bo miałem zamiar sprawić sobie nową karte graficzną. Powiedzcie mi jeszcze jedno, czy płyta główna odgrywa jakąś wielką role? Czy z taką płytą można by mieć jeszcze lepszy sprzęt czy lepiej najpierw kupić płyte główną a potem karte graf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To budżetówka na H61 , ma ograniczenia - brak OC , 2 gniazda RAM , brak USB 3.0 ; choć te ograniczenia same w sobie nie stanowią większego problemu .

W płytę możesz wsadzić nawet I7 2600 i praktycznie dowolną kartę graficzną - na razie może zostać , co innego jak byś chciał kręcić to wtedy ją zmieniasz na coś na P67/Z77 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to dobrze, bo czytałem sporo o karcie graf gtx 970 i zastanawiam sie nad zakupem. Ew. gtx 770. Czekam na premiere Wiedźmina 3 a z takim sprzętem na minimalnym mi chyba pójdzie, lecz wolałbym dla pewności mieć lepszą karte. A co do podkręcania, jak sie nie da to daruje sobie. Procesor dobry jak narazie i dużo nowych gier mi pójdzie. 

Wielkie dzięki za pomoc i pozdrawiam :)

PS - Płyta główna to ATX 12V 2.2 COMPATIBLE                  TOTAL OUTPUT 620W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi