Cez4rPL Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2014 Witam. Od razu informuję że nie jestem za bardzo zaznajomiony z tematami podkręcania i tych rzeczy. Więc chciałbym podkręcić mój procesor Intel Core i5 2380P 3.1 GHz. Chcę go podkręcić do połowy możliwości (boję się o mój sprzęt, chyba że to dość bezpieczna operacja). Szukałem na tym forum i na innych ale znalazłem tylko poradniki do innych wersji tego procesora, np Intel Core i5 4250k (czy jakoś tak). Jeśli to nie robi żadnej różnicy to proszę o podanie odnośnika do tego tematu, lecz jeśli nie to proszę opisać mi to krok po kroku. A tutaj mój sprzęt: Procesor - Intel Core i5 2380p 3.1 GHz Karta Graficzna - Nvidia Geforce Gtx 550ti Płyta Główna - Asus P8h61 Pamięć ram - 8gb ram ddr3 Zasilacz - w tym też jest problem bo nie wiem jak sprawdzić zasilacz a chyba jest potrzebny do tego. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2014 Przy tej płycie I5 2380P nawet nie ruszyć , musiał byś mieć płytę na P67/Z68/Z77 . Na odpowiedniej płycie z którymś z ww. chipsetów podkręcił byś tego procka o jakieś 500 mhz . Do tego najlepiej mieć markowy zasilacz , 350W do tego sprzętu starczy . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cez4rPL Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 Czyli ta płyta główna jest słaba, tak? Bo miałem zamiar sprawić sobie nową karte graficzną. Powiedzcie mi jeszcze jedno, czy płyta główna odgrywa jakąś wielką role? Czy z taką płytą można by mieć jeszcze lepszy sprzęt czy lepiej najpierw kupić płyte główną a potem karte graf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 To budżetówka na H61 , ma ograniczenia - brak OC , 2 gniazda RAM , brak USB 3.0 ; choć te ograniczenia same w sobie nie stanowią większego problemu . W płytę możesz wsadzić nawet I7 2600 i praktycznie dowolną kartę graficzną - na razie może zostać , co innego jak byś chciał kręcić to wtedy ją zmieniasz na coś na P67/Z77 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cez4rPL Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 A to dobrze, bo czytałem sporo o karcie graf gtx 970 i zastanawiam sie nad zakupem. Ew. gtx 770. Czekam na premiere Wiedźmina 3 a z takim sprzętem na minimalnym mi chyba pójdzie, lecz wolałbym dla pewności mieć lepszą karte. A co do podkręcania, jak sie nie da to daruje sobie. Procesor dobry jak narazie i dużo nowych gier mi pójdzie. Wielkie dzięki za pomoc i pozdrawiam :) PS - Płyta główna to ATX 12V 2.2 COMPATIBLE TOTAL OUTPUT 620W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...