Jarek1853 Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) Witam, ostatnio chciałem zrobić małe OC, dla testu na początek ustawiłem auto na 10%. Na standardowych ustawieniach procesor w idle ma około 30-32 stopni, a w stresie (prime95) dochodzi do 70 stopni. Po podkręceniu w trybie auto o 10% temperatury w idle to około 25 stopni, a w stresie nie przekracza 65 stopni. Wszystkie temperatury sprawdzane w AIDA64. Obciążenie trwało około 30 min, tylko dlatego że robiłem to dla testu. Teraz właściwe pytanie, dlaczego po OC temperatury są lepsze niż na stocku? I jak ustawie OC na 15% w trybie auto, to system już nie wstaje. Wiem, że tego się tak nie robi, ale to było tylko dla testu na początek Mój zestaw: Asus P5N-D Intel Q6600 G0 Chłodzenie BOX z wymienioną pastą na STG2 Galaxy 9600gt ColerMaster 1 GB 4x1GB DDR2 Kingston 800 MHz WD Blue 320 GB Samsung F3 1 TB Chieftec 400W Obudowa jakaś nieznana z dołożonym wentylatorem 80mm na tyle Edytowane 9 Października 2014 przez Jarek1853 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 Na ustawieniach auto to loteria. Widocznie obniżyło gdzieś napięcie skoro się mniej grzeje. Przynajmniej tak mi się wydaje..... Ale z tym coolerem za dużo nie pokręcisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1853 Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) Wiem, dlatego też napisałem, że to tylko dla testu. W planach mam zamiar kupić jakiś cooler tylko nie wiem za bardzo jaki. Założyłem już temat co kupić do około 100 zł. Edytowane 9 Października 2014 przez Jarek1853 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 W trybie auto oc mógł się też zmienić profil pracy wentylatora/wentylatorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1853 Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) Wentylatory chodziły tak samo, a nawet odrobinę wolniej w auto. Chyba szpachla2 ma rację i gdzieś poszło niższe napięcie, bo akurat nie zwróciłem uwagi. Oraz czy Zalman CNPS10X Optima będzie dobre jeśli będę chciał go kręcić? Bo w drugim temacie nie mam odpowiedzi żadnej co kupić. Edytowane 9 Października 2014 przez Jarek1853 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2014 Może być taki zalman ale ja szukałbym najtańszej podobnej konstrukcji na allegro nawet używka bez wentylartora byle sprawny..... Tu na pewno coś znajdziesz.... tylko staraj nie dać się oszukać ;) http://allegro.pl/chlodzenie-i-tuning-chlodzenie-procesorow-45901?price_from=20&price_enabled=1&price_to=50&a_mask%5B382%5D%5B32%5D=32&buyUsed=1 np. http://allegro.pl/thermalright-si-128-i4670298778.html http://allegro.pl/cooler-master-v8-i4676399930.html A ten to możesz kupować bez zastanowienia: http://allegro.pl/scythe-chlodzenie-i4690635195.html tylko dopytaj czy zapinka sprawna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1853 Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2014 Właśnie tego Zalmana mogę dostać w bardzo dobrej cenie, więc chyba na niego się zdecyduję. Chyba, że kupię macho bardziej przyszłościowo jak będę zmieniał komputera, też będzie dobre. Co do temperatur, sprawdziłem i po automatycznym OC napięcie nie jest niższe, wentylator chodzi mniej więcej tak samo, a temperatury są o 5-7 stopni niższe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2014 Mało istotny szczegół nie zawracał bym sobie tym głowy. Kręć na maksa załóż kilo miedzi i będzie działać. Chyba że masz zamiar walczyć rok ze zbiciem 5 stopni to powodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...