Jump to content
Sign in to follow this  
Caleb

Intel Haswell Core i7-4000 / Core i5-4000 - Testy w 1 poście

Recommended Posts

Tylko skąd wiesz , że w ogóle w asrocku działa aspm :biggrin:

 

Opcja może być niedostępna i z automatu aspm jest wyłączone.

 

Łatwo to sprawdzić wystarczy kompa wprowadzić w stan uśpienia , jeżeli aspm nie działa to przy wybudzania nie wstane karta graficzna i monitor nie odpali.

Edited by sideband

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytałem się ogólne jak płytę ocenia ;)

To jeśli może być niedostępne i z automatu wyłączone to lepiej :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli o mnie chodzi, to nie mam zastrzeżeń do tego Asrocka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@sideband
To jak z automatu wyłączone to super!

Ja z mojego Asrocka jestem zadowolony. Wyłączyłem te stany energetyczne w UEFI (C3, C5 i bodajże C7) i jest w porządku (nie wiem, czy to placebo, ale mam wrażenie, że w Docie mi już nie "szarpie" tak jak wcześniej). Podkręcać jeszcze nie podkręcałem - nie mam kiedy się za to zabrać ^.^

Jedyne co mnie denerwuje (myślałem, że to jest ASPM), że przepustowość szyny PCI-E zmienia się z x1 na x16 i vice versa i nie wiem jak to wyłączyć, żeby tak nie było.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Boru91

 

ten asrock trochę mnie drażni bo:

 

nie ogarniam tego całego oc na haswellu na tym asrocku. nie rozumiem jak to sobie umyślili inżynierowie asrocka. bo tak override to napięcie fixed. stoi jak beton, nie ważne czy mam włączone C staty czy nie - zbija takty napięcie stoi.

 

adaptive szaleje jak chce, pomimo że np ustawię offset na ileś tam to ten offset jest od razu dodawany do ustawionego w biosie napięcia. np ustawiam 1.250, offset  0.050 i jak odpalam kompa to od razu jedzie 1.300v. pod obciążeniem occt wali 1.337v.  a jak zbija to nie na 1.25 i w dół tylko 0,880 (coś koło tego) i 1.3v

 

a tak poza to działa. ma 8 sata a na tym mi w sumie zależało, bo mam obecnie 6 urządzeń (2 ssd, 3hdd, 1 dvd) a chciałbym sobie kupić dysk na m2 jakąś 256 jak będą dostępne w rozsądnych cenach to sobie wtedy przepnę  1 hdd i dvd pod asmedia. 

 

gdybym wcześniej wiedział o tym całym aspm, oraz tych jazdach z napięciami to może bym się zdecydował i dołożył 200zł i kupił asusa MAXIMUS VII HERO albo jakiegoś GB... ale z drógiej strony mój procek jest kiepski ale lata na 4,6 nie topi się i zostaje na tym co jest.

 

to tyle mojego jęczenia. :P

Edited by zaodrze244

Share this post


Link to post
Share on other sites

na override podobno zrzuca napięcie w idle, sam jadę na override, szkoda,że nie mam miernika to bym sprawdził  :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Boru91

 

ten asrock trochę mnie drażni bo:

 

nie ogarniam tego całego oc na haswellu na tym asrocku. nie rozumiem jak to sobie umyślili inżynierowie asrocka. bo tak override to napięcie fixed. stoi jak beton, nie ważne czy mam włączone C staty czy nie - zbija takty napięcie stoi.

 

adaptive szaleje jak chce, pomimo że np ustawię offset na ileś tam to ten offset jest od razu dodawany do ustawionego w biosie napięcia. np ustawiam 1.250, offset  0.050 i jak odpalam kompa to od razu jedzie 1.300v. pod obciążeniem occt wali 1.337v.  a jak zbija to nie na 1.25 i w dół tylko 0,880 (coś koło tego) i 1.3v

 

W idle nawet na fixed napięciu pobór prądu jest żaden. Masz możliwość, to sobie pomierz. Muszą być koniecznie offsety i reszta pierdół?

Eist jest od zbijania taktów i napięcia a nie tylko stany C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Boru91

 

ten asrock trochę mnie drażni bo:

 

nie ogarniam tego całego oc na haswellu na tym asrocku. nie rozumiem jak to sobie umyślili inżynierowie asrocka. bo tak override to napięcie fixed. stoi jak beton, nie ważne czy mam włączone C staty czy nie - zbija takty napięcie stoi.

 

adaptive szaleje jak chce, pomimo że np ustawię offset na ileś tam to ten offset jest od razu dodawany do ustawionego w biosie napięcia. np ustawiam 1.250, offset  0.050 i jak odpalam kompa to od razu jedzie 1.300v. pod obciążeniem occt wali 1.337v.  a jak zbija to nie na 1.25 i w dół tylko 0,880 (coś koło tego) i 1.3v

 

a tak poza to działa. ma 8 sata a na tym mi w sumie zależało, bo mam obecnie 6 urządzeń (2 ssd, 3hdd, 1 dvd) a chciałbym sobie kupić dysk na m2 jakąś 256 jak będą dostępne w rozsądnych cenach to sobie wtedy przepnę  1 hdd i dvd pod asmedia. 

 

gdybym wcześniej wiedział o tym całym aspm, oraz tych jazdach z napięciami to może bym się zdecydował i dołożył 200zł i kupił asusa MAXIMUS VII HERO albo jakiegoś GB... ale z drógiej strony mój procek jest kiepski ale lata na 4,6 nie topi się i zostaje na tym co jest.

 

to tyle mojego jęczenia. :P

Odpal jakiś nowy program do monitorowania , przy włączonych c-state napięcia na jajkach schodzi w dół , nawet napięcie na uncore mocno spada pomimo trybu override.

 

Eist nie obniża napięć w idle , jedynie obniża takt.

Edited by sideband

Share this post


Link to post
Share on other sites

używam najnowszego hwinfo, wiem że eist jest tylko od mnożnika. btw nie mogę włączyć tylko C1 - C1 i eist są połączone? 

 

140720064736.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.intel.com/cd/channel/reseller/asmo-na/eng/203838.htm

 

I wycinek:

 

"Enhanced Intel SpeedStep Technology allows the system to dynamically adjust processor voltage and core frequency, which can result in decreased average power consumption and decreased average heat production."

 

To jak to jest z tym napięciem? Aktualnie nie mam na czym posprawdzać tych pierdółek od oszczędzania a do tej pory nigdy się tym nie interesowałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie potrzebna porada:

Oskalpowany 4670K, jednak zanim to sie udało przy którymś uderzeniu, cep wyskoczył z imadła.

W ten sposób ihs się lekko na dole wyszczerbił/zarysował/z-ubytkował :) U góry też jest lekka wżerka (nie jestem pewien czy już nie była).

 

No i tak, wolał bym nie szlifować na lustro (tym bardziej że nigdy tego nie robiłem) i pytanie czy dało by rade to jakoś miejscowo podszlifować w tych newralgicznych miejscach ? Jeśli tak to jak, jakim papierem ? a może zwyczajnie gelid to wypełni ?

 

Zdjęcie jak to wygląda:

 

ihs.jpg

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dosc gleboko, nie da rady bez widocznej inwazji. Moze kup uszkodzonego procka i wez z niego IHSa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

używam najnowszego hwinfo, wiem że eist jest tylko od mnożnika. btw nie mogę włączyć tylko C1 - C1 i eist są połączone? 

 

Może w asrocku jest połączone z c1 , ogólnie to są dwie niezależne opcje.

To jak to jest z tym napięciem? Aktualnie nie mam na czym posprawdzać tych pierdółek od oszczędzania a do tej pory nigdy się tym nie interesowałem.

A nie pomyślałeś , że dotyczy to bardzo starych platform? Ewentualnie w niektórych biosach eist i c1 mogą być połączone stąd wniosek , że eist odpowiada za obniżanie napięcia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam wszystkich.

Od tygodnia mam i5-4690k, wczoraj zabrałem się za kręcenie i o to moje szybkie wyniki. Napięcie ustawiłem 1.270V, po kolei przestawiałem mnożnik i sprawdzałem botowanie do windy. Za każdym razem system ruszał bez problemu, dopiero przy 5.0Ghz system się wysypał. Zmniejszyłem napięcie do 1.2V i ustawiłem 4.7Ghz. Linx pracował przez godzinę i nic się nie wysypało, temperatury dobijały do 90 stopni. Prace nadal trwają.          

 

 

post-158088-0-58879900-1405863804_thumb.png

Edited by Majkel78

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dosc gleboko, nie da rady bez widocznej inwazji. Moze kup uszkodzonego procka i wez z niego IHSa?

 

Zdjęcie to bardzo duże powiększenie. W rzeczywistości te draśnięcia są mikroskopijne.

Do tego stopnia, że ta górna ryska wyszła dopiero na tym powiększonym zdjęciu, w realu była nie widoczna.

Jakiej grubości papierem to spróbować przygładzić ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale to i tak bedzie widac, ze szlifowane bylo miejscowo nawet przy gramaturze 3300.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodzi tylko o to żeby nic nie wystawało ponad powierzchnie, bo w mały dołeczek wielkości i głębokości milimetra to chyba wejdzie pasta i załatwi sprawę ? Czy w ogóle te drobinki na brzegach (na środku jest gładziutko) mogą mieć jakikolwiek wpływ na oddawanie ciepła ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A zalezy Tobie na gwarancji? Generalnie doleczkami sie nie musisz przejmowac. Jak jest jakis "zadzior" do gory, to ew. sobie cooler/blok porysujesz. Na wydajnosci nie stracisz. Ale jak zaczniesz szlifowac, to z mostu masz brak gwary nawet jak ladnie przykleisz IHS.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A zalezy Tobie na gwarancji? Generalnie doleczkami sie nie musisz przejmowac. Jak jest jakis "zadzior" do gory, to ew. sobie cooler/blok porysujesz. Na wydajnosci nie stracisz. Ale jak zaczniesz szlifowac, to z mostu masz brak gwary nawet jak ladnie przykleisz IHS.

 

 

No właśnie dlatego pytałem czy w ogóle się tym przejmować :) Myślę że pasta powinna wszystko wyrównać, jedyne przejmowałem się ewentualnym zadziorem w górę. Jak przejeżdzam palcem po rogu to coś tam jest wyczuwalne, ale teoretycznie jak mówisz że na wydajności nie stracę to mam gdzieś czy porysuje sobie cooler. Narazie czekam na gelida więc mam tą możliwośc coś z tym ewentualnie porobić z tąd moje pytania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam wszystkich.

Od tygodnia mam i5-4690k, wczoraj zabrałem się za kręcenie i o to moje szybkie wyniki. Napięcie ustawiłem 1.270V, po kolei przestawiałem mnożnik i sprawdzałem botowanie do windy. Za każdym razem system ruszał bez problemu, dopiero przy 5.0Ghz system się wysypał. Zmniejszyłem napięcie do 1.2V i ustawiłem 4.7Ghz. Linx pracował przez godzinę i nic się nie wysypało, temperatury dobijały do 90 stopni. Prace nadal trwają.          

Jakie masz ustawienia w UEFI?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie dlatego pytałem czy w ogóle się tym przejmować :) Myślę że pasta powinna wszystko wyrównać, jedyne przejmowałem się ewentualnym zadziorem w górę. Jak przejeżdzam palcem po rogu to coś tam jest wyczuwalne, ale teoretycznie jak mówisz że na wydajności nie stracę to mam gdzieś czy porysuje sobie cooler. Narazie czekam na gelida więc mam tą możliwośc coś z tym ewentualnie porobić z tąd moje pytania.

 

to nie jest stal hartowana, tylko miedz i ew. alu :P skrecisz wszystko do kupy do jak cos wystaje, to sie wbije w cooler albo sie podda i wyrowna na IHSie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

to nie jest stal hartowana, tylko miedz i ew. alu :P skrecisz wszystko do kupy do jak cos wystaje, to sie wbije w cooler albo sie podda i wyrowna na IHSie.

Miedz niklowana dlatego czapki są tak podatne mechanicznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dleczego ustawiasz offset, skoro masz napięcie w opcji adaptive? Jaka jest różnica?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wystarczy się cofnąć stronę wcześniej

(...) Napisze jeszcze raz

 

Renderowanie od 2-4 wątków:

4.6ghz

Offset

1.26-1.22-1.18-1.22-1.16-1.126

Adapive

1.26

 

Duże obciążenie przykładowo linx

Offset

1.26.......

Adaptive 1.26.........

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra, kto mi powie, gdzie mam szukać w UEFI napięcia QPI/VTT, bo chyba padło mi na oczy i nigdzie tego nie widzę.

 

Pytam, bo mam BSOD:

0x124 = increase/decrease QPI/VTT first, if not increase/decrease vcore...have to test to see which one it is

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bsod 124 nie oznacza z założenia sypania się kontrolera pamięci. Jakie masz pamięci częstotliwość i opóźnienia , jak masz wolne pamięci to bankowo to nie kontroler. IO Analog/Digital to jest VTT. Ale jak jest problem z kontrolerem lepiej na początek podnieść tylko VCCSA odrobinę 25-50mv.

 

Wchodzi w rachubę za niskie napięcie na kaszy(uncore) i za niskie napięcie wejściowe.

Edited by sideband

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pamięci mam bez rewelacji - Kingi HyperX 1600 CL10 i tak też pracują (1,5v)

 

Napięcie wejściowe mam na 1.900v w uefi (chyba o to V chodzi?). Natomiast cache rzeczywiście przestawiłem z Auto (gdzie podawał 1.29v), na 1.2v. Podniosłem teraz do 1,23v, włączyłem OCCT i zobaczymy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.