Jump to content
Sign in to follow this  
Caleb

Intel Haswell Core i7-4000 / Core i5-4000 - Testy w 1 poście

Recommended Posts

Chyba mógłbyś spokojnie tego procka jeszcze 400-500 Mhz wyżej pocisnąć jest jeszcze zapas temperatury i napięcia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba mógłbyś spokojnie tego procka jeszcze 400-500 Mhz wyżej pocisnąć jest jeszcze zapas temperatury i napięcia.

 

Nie wiem, jakie temperatury są bezpieczne, bo na stronie Intela piszą, że MAX 72 stopnie :mellow:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem, jakie temperatury są bezpieczne, bo na stronie Intela piszą, że MAX 72 stopnie :mellow:

 

Mozesz spokojnie trzymac do wiecej, takie 70-75*C to sa elo temp. przy lajtowym o/c lub zestawie LC. Te 80*C mozna jeszcze akceptowac przy niewielkim wkladzie finansowym. I jak koledzy zauwazyli, jesli faktycznie te 4GHz masz ustawione na 1.2V, to calkiem prawdopodobne ze masz jeszcze zapas kilkuset MHz przy tym napieciu co nie powiekszy temperatur az nadto. Do 1.25-1.3V mozesz smialo testowac o ile znaczaco nie podbijesz sobie temperatur w stresie. Celuj bardziej w 4.5GHz bo sie procesor marnuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie , nie rozumiem tych opcji z "oszczędzaniem".

 

Mam włączone (enabled) - C States, C1E i Turbo Bost. wszystkie napięcia na override.

Potrzebuję siadając do robienia muzyki (FL Studio) włączyć High Performance w Win 8.1, ponieważ na tym zżucaniu  MHZ, nie najlepiej się pracuje, są przycięcia w programie. Ogólnie powinienem w FL Studio pracować na full proca nawet jak tego nie wykorzystuje.

 

Powiedźcie mi co ustawić na stałe, lub co musze zmieniać za każdym razem jak będe siadał do FL Studio, a co jak będe zwyczajnie oglądał film czy męczył firefoxa. Bo w tym drugim przypadku chyba lepiej żeby nie męczyło proca ? Może wogóle się nie przejmowac tą całą degradacją ?

 

Proc i5 4670k po skalpie ustawiony na - 4400 uncore - 3800, napięcia 1.20 i uncore 1.15, temp max około 70-75 (Mogę oczywiście więcej ale takie OC jest kompromisem między wydajnością - 30% a nie dużymi temperaturami a co za tym idzie ciszą)

Edited by thical

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powiedźcie mi co ustawić na stałe, lub co musze zmieniać za każdym razem jak będe siadał do FL Studio, a co jak będe zwyczajnie oglądał film czy męczył firefoxa. Bo w tym drugim przypadku chyba lepiej żeby nie męczyło proca ? Może wogóle się nie przejmowac tą całą degradacją ?

 

 

Jak nie walisz mu napiecia w opor, masz elo chlodzenie, a kilka W w te czy w tamta Ciebie nie interesuje, bo stac na rachunki za prad (mowa o skali kilku zl/rok), to nie musisz wierzyc w bajki o degradacji i obnizeniu rachunkow o 50%.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak nie walisz mu napiecia w opor, masz elo chlodzenie, a kilka W w te czy w tamta Ciebie nie interesuje, bo stac na rachunki za prad (mowa o skali kilku zl/rok), to nie musisz wierzyc w bajki o degradacji i obnizeniu rachunkow o 50%.

 

To pewnie że olewam bajki :)

W takim razie mam wszystko wyłączyć ? tzn. c states , c1e, turbo bost ? Czy nie wszystko ? a może High performance w win to wyłącza ? No bo właśnie tego nie kumam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak włączasz hp to wyłącza się eist dlatego cpu pracuje cały czas na max mnożniku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak włączasz hp to wyłącza się eist dlatego cpu pracuje cały czas na max mnożniku.

 

aha czyli wystarczy że włączam HP żeby proc grzał na maxa ?

Ja mam asrocka i chyba c1e i eist są połączone, a co z c states i turbo boost, powyłączać czy nie przeszkadzają ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Boost masz wyłączony jak ręcznie wbiłeś mnożnik , co do stanów energetycznych to c2-c3 negatywnie wpływają na wydajność. Z c6 i wyższych stanów procesor "wychodzi" już bardzo niewielkim obciążeniu i raczej nie przeszkadzają.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wystarczyło lekkie ochłodzenie za oknem i zobaczcie sami jak to teraz wygląda. Myślę, że całkiem przyzwoicie. Postanowiłem pograć przez 2 godzinki w Battlefield 4 i oto jak wyglądają temperatury procka.

cpui5-4670ktemp.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Boost masz wyłączony jak ręcznie wbiłeś mnożnik , co do stanów energetycznych to c2-c3 negatywnie wpływają na wydajność. Z c6 i wyższych stanów procesor "wychodzi" już bardzo niewielkim obciążeniu i raczej nie przeszkadzają.

 

Przepraszam że dopiero teraz odpisuję. Spojrzałem w uefi (płyta Asrock) i dokładnie to mam powłączane:

 

Intel SpeedStep Technology - Enabled

Intel Turbo Bost Technology - Enabled

CPU C States  Support - Enabled

Enhanced Halt State (C1E) - Enabled

C3, C6, C7 State Support - DIsabled (wszystkie)

 

Bardzo bym prosił ostatecznie co mam zmienić a co olać :) Zakładając że będe uruchamiał opcje HP w windowsie.

Dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie wiem czy to właściwy wątek ale ma związek.

 

mam problem z asrock z97 extreme 4.

 

polega on na tym że jak odłączę od płyty zasilanie np poprzez wyłączenie zasilacza, komp się nie uruchamia. w końcu się uruchomi właśnie z niego piszę ale nie wiem o co chodzi. 

 

żeby teraz na nim działać próbowałem wszystkiego. rozmontowałem wszystko (obejrzałem pod lupą socket), założyłem chłodzenie boxowe, jedna kość pamięci nie wstaje. wciskałem clear cms kilkukrotnie błykałem zasilaczem komp się odpalił, poza tym parę razy próbowałem przełączać między biosami, wyciągałem baterie, raz gdy była jedna kość pamięci klawiatura obraz przez igpu w pętli restartował się na kodzie 6F - błąd chipsetu - wg instrukcji zrób clear. zrobiłem odpalił się do biosu. 

 

po złożeniu wszystkiego do kupy lipa znowu to samo nie uruchamia się - żeby złożyć wszystko musiałem odłączyć zasilanie od płyty głównej. w nerwach poddałem się odszedłem od kompa na kilka minut wciskam power działa.

 

co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? oddać ją na gwarancji? pisać do supportu? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

aszrot chyba zdycha, najlepiej odłacz zasilanie na noc wyciągnij baterie i rano poskładaj i sprawdź

Share this post


Link to post
Share on other sites

wyciągnąłem na noc baterię i oczywiście za pierwszym razem rano się nie uruchomił. postał z 30 min od podłączenia zasilania i w końcu się odpalił. 

 

dzisiaj zmieniam tego aszrota na asus z97 pro może z nią nie będę miał takich cyrków i będę mieć te 10 czy 14 dni na zwrot w razie czego. 

 

aszrota oddaję na gwarancji jak wróci ten sam to będę go do skutku reklamować aż mi wymienią go na nowego żebym mógł go sprzedać na alledrogo albo gdzieś tam... 

 

 

edit:

 

od wczoraj mam asus z97 pro wifi-ac. płyta ciekawa, posiada rozbudowane opcje w biosie. posiada możliwość regulacji ASPM  :P domyślnie jest wyłączona, możliwe że na arocku było podobnie. "rozbita" też jest opcja EIST i C1 można je osobno ustawiać - w asrocku były zbite w jedną.  

 

z różnic jakby lepiej działało sli ale to pewnie sugestia... tak poza tym to różnice są zbyt małe no może oprócz takiej że z tą płytą nie mam już takich problemów jak z asrockiem.

 

support mi odpisał:

 

Hello,

 

maybe problem with the power supply? Please test another one if you have.

Check the system in minimal configuration:

CPU+cooler, 1x memory module, onboard graphics, keyboard and moouse.

Happen the same? If so, it looks like something damaged on mainboard or CPU…

 

Best regards,

 

 

ASRock Support

ASRock Europe B.V.
Bijsterhuizen 1111
6546 AR Nijmegen 

The Netherlands
www.asrock.com

 

niestety innego zasilacza nie posiadam ale zasilacz podłączany "na krótko" za każdym razem startuje a płyta główna już jakoś nie chce. poza tym support asrocka po raz kolejny działa sztampowo, gdyż opisałem im w wiadomości że w ten sposób sprawdzałem już kompa. jutro oddaję ją na gwarancję, mam nadzieję otrzymać nową, którą oczywiście będę chciał sprzedać.

 

 

 

 

Edited by zaodrze244

Share this post


Link to post
Share on other sites

sideband jak sprawuję sie ten gigabyte z97x gaming 3 po kilku tygodniach użytkowania? Jest wart kupna ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

wyciągnąłem na noc baterię i oczywiście za pierwszym razem rano się nie uruchomił. postał z 30 min od podłączenia zasilania i w końcu się odpalił. 

 

dzisiaj zmieniam tego aszrota na asus z97 pro może z nią nie będę miał takich cyrków i będę mieć te 10 czy 14 dni na zwrot w razie czego. 

 

aszrota oddaję na gwarancji jak wróci ten sam to będę go do skutku reklamować aż mi wymienią go na nowego żebym mógł go sprzedać na alledrogo albo gdzieś tam... 

 

 

edit:

 

od wczoraj mam asus z97 pro wifi-ac. płyta ciekawa, posiada rozbudowane opcje w biosie. posiada możliwość regulacji ASPM   :P domyślnie jest wyłączona, możliwe że na arocku było podobnie. "rozbita" też jest opcja EIST i C1 można je osobno ustawiać - w asrocku były zbite w jedną.  

 

z różnic jakby lepiej działało sli ale to pewnie sugestia... tak poza tym to różnice są zbyt małe no może oprócz takiej że z tą płytą nie mam już takich problemów jak z asrockiem.

 

support mi odpisał:

 

Hello,

 

maybe problem with the power supply? Please test another one if you have.

Check the system in minimal configuration:

CPU+cooler, 1x memory module, onboard graphics, keyboard and moouse.

Happen the same? If so, it looks like something damaged on mainboard or CPU…

 

Best regards,

 

 

ASRock Support

ASRock Europe B.V.

Bijsterhuizen 1111

6546 AR Nijmegen 

The Netherlands

www.asrock.com

 

niestety innego zasilacza nie posiadam ale zasilacz podłączany "na krótko" za każdym razem startuje a płyta główna już jakoś nie chce. poza tym support asrocka po raz kolejny działa sztampowo, gdyż opisałem im w wiadomości że w ten sposób sprawdzałem już kompa. jutro oddaję ją na gwarancję, mam nadzieję otrzymać nową, którą oczywiście będę chciał sprzedać.

 

 

 

 

 

 

Widzisz, zanim napisales posta, chcialem Tobie zasugerowac rowniez problem z zasilaczem. Niektore z moich topowych >1kW na topowych plytach z HS zadzialaja i zadnych problemow, Natomiast przy tanszych plytkach jak Twoja juz nie odpale platformy - tylko na nowszych zasilaczach. Ta PRowa nagonka na zasilacze przed premiera Haswella nie byla bez powodu w niektorych przypadkach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A nie powinny te problemy z zasilaczem występować od pierwszego uruchomienia? One zaczęły występować dopiero po prawie 3 tygodniach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powinny, dlatego nie pisalem pierwszy z zasilaczem ;) A jak "nowy" on jest?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to jak wiekowy, to mogl zaczac swirowac po czasie od zbyt malego obciazenia. Wskazuje na to, ze jak go pomeczysz chwile, to zacznie dzialac. Mialem kiedys taki objaw, radzilbym Tobie rozgladac sie za nowym zasilaczem jak niechcesz miec przykrych niespodzianek niedlugo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale on nie ma zbyt małego obciążenia bo zaodrze ma sli i poniżej 100W raczej mu nie spada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poza tym ten zasilacz bez problemu startuje z samymi dyskami twardymi gdy spinam zielony z czarnym we wtyczce ATX.

 

Powtórzę problem z odpaleniem płyty występuje tylko wtedy gdy odlacze zasilanie (prąd) od zasilacza. Gdy po takim zimnym starcie płyta w końcu zaskoczy i nie odłączam prądu to płyta startuje za każdym razem.

Edited by zaodrze244

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zastanawiam się czy takie temp nie są czasem za wysokie?
 

20408823668164447060.jpg

 

Macho Rev A BW + Small Ftt Prime.

Ja wiem, że prime nieźle grzeje, ale mimo wszystko, chyba te tempy są ciut za wysokie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po prostu odpalasz Prime95, wersję 28.5. Wchodzisz w opcje > Torture test > Small Ftt (pierwszy od góry).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Domyślny. NIczego nie zmieniaj w opcjach.

Edited by dem

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to u mnie po pierwszej części testu wygląda to tak:

 

nWLmaHx.jpg

 

Dodam, że mam wyciszoną, raczej słabo wentylowaną obudowę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.