Skocz do zawartości
Caleb

Intel LGA 1150 - Intel Core 4 / 5 GEN (Haswell / Broadwell) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 26.07.2018 o 09:56, tom256 napisał:

Chyba na Aliexpress coś było.

@Edit
Znalazłem za 285$ i 295$.

Też to właśnie widzę tylko nie mogę się doszukać co znaczy ta seria ES i czy to standard. To czasem nie są sample inżynieryjne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

około 2 tygodnie temu wymieniłem i5-4460 na i7-5775C. Na starym procku komputer działał bez zarzutu, po zmianie zaczęły się dziać trochę dziwne rzeczy. Niepokoją mnie odczyty temperatur zarówno z HWmonitor jak i HWinfo, gdzie już drugi raz CPU package pokazuje niemal 100 stopni, mimo że rdzenie nie osiągają nawet 60. Czy jest to jakiś błąd odczytu? Bardzo mnie to zdziwiło, bo na 4460 nigdy czegoś takiego nie było. Kolejna rzecz, to drugi bluescreen w ciągu 3 dni spowodowany błędem ntoskrnl.exe- na 4460 przez ponad rok użytkowania nie miałem bluescreena ani razu. 

Czy oba te problemy mogą być spowodowane zmianą na ten procesor?

94 stopnie.png

bs.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, zainstalowałem aktualizację dla BIOSu pod ten procesor, dokładnie w wersji 1.50. Procesor jest nowy, nie bawiłem się w OC, no chyba że ktoś kupił przede mną, potem zwrócił do sklepu a wcześniej się zdążył nim pobawić (miałem taką sytuację, były jeszcze ślady pasty), ale zakładam że to mało prawdopodobne. Zaraz wrzucę screena z hwmonitor, ale przestałem mu ufać bo właśnie też na tym procku pokazywał sporo wyższe temperatury niż hwinfo i strasznie skokowo, w ciągu sekundy temperatura potrafiła się zmienić o 5 stopni 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HWmonitor- tak samo, package 94 C. 

Reszta sprzętu: 

-płyta ASRock Z97 Killer/3.1

-pamięć G.Skill RipjawsX DDR3 2x4GB 2133MHz CL9 XMP rev.2

-1050 Ti

-zasilacz SPC Vero L2 500W

-Win 7 Pro 64 bit

Jakie programy do monitoringu możesz jeszcze polecić? Myślałem że HWinfo jest jednym z lepszych

hwmon 94.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Planuję kupić kartę graficzną nowej generacji.

I mam pytanie bo się na tym nie znam. Czy ten procesor Intel Core i7 4770K 3.50GH Technologia Haswell 22nm Jest jeszcze warty coś  w grach.

Czy lepiej kupić nowy komputer z nowym procesorem ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym zrobić upgrade komputera . Mój komputer to:
Płyta główna MSI Z87-G45 Gaming Intel Z87, 4xDDR3, VGA, Gb LAN, ATX Z87-G45 HASWELL
Zasilacz Seasonic G-Series G-650 (SSR-650RM F3) 80Plus Gold 650W
Intel Core i7 4770K 3.50GH Technologia Haswell 22nm .
Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX770 2GB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP
Mam dwa dyski 240 ssd i 1 dysk ssd z adapterem  ADATA 480GB M.2 PCIe XPG SX8200
Pamięć Crucial Ballistix Sport 8GB (2x4GB) DDR3-1600  i jakieś 2 kości ddr3 1333tansze
Dysk WD Red WD10EFRX 1TB sATA III 64MB

Chciałem dokupić te pamięci
G.SKILL 16GB 2400MHz TridentX CL10 (2x8192)
i kartę graficzną.

Komputer ma być do gier na  kartę  mam 2500 zł

Czy warto aktualizować ten komputer czy lepiej kupić nowy.

Edytowane przez Netpiko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W części gier da jeszcze radę choć 4C/8T w obecnych czasach to trochę mało .

Z tego co widzę to już masz I7 4770K .

Sprzedaj to co masz i kup Ryzena 5 2600 + MSI B450-A + GoodRam IRDM X 16GB 3000MHz  CL16 .

Do tego jakieś chłodzenie na procka - SPC Grandis 2 albo TR Macho rev. B albo zwykły BQ Dark Rock 3 lub 4 (zależy co wejdzie do budy ) .

Potem kupisz lepszą kartę - Rx 580 lub GTX1060 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie Haswell jeszcze daje radę . Ja bym zmienił samą kartę na np:

https://proline.pl/gigabyte-geforce-rtx-2070-windforce3-8gb-gddr6-gv-n2070wf3-8gc-p1303647

( Gratis: Battlefield V )

P.S. Chociaż sprzedać Twój konfig można jeszcze w dobrych $ i kupić w/w Ryzen 5 2600 ( gra przedpremierowa gratis = TC Division 2 ;) ).

https://proline.pl/?n=amd-game-bundle

Zawsze zyskasz dostęp do nowszych technologii , a dopłacisz niewiele ; ponadto będziesz miał nowy sprzęt na długiej GW ;) ( ja tak zrobiłem :) )

Za Twój sprzęt : płyta/CPU/ram/vga -na czysto- dostałbyś ok. 1500 zł

Kupując np:

https://zapodaj.net/ee4a214d99140.png.html ( www.proline.pl )

dopłata wyniosłaby ok. 2400 zł

Edytowane przez Phill76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor to oskalpowany i7 4790 z taktowaniem 4.00GHz (ustawione w biosie na każdym ze rdzeni). 

Po odpaleniu OCCT na 20 minut temperatury wahają się między 68-74 stopnie. 

Tak powinno być? Szczerze mówiąc spodziewałem się nieco niższych temperatur po nałożeniu ciekłego metalu od Thermal Grizzly... Jeszcze zważywszy na to, że chłodzenie procesora to Fortis 2 XE1226 z pastą Pactum PT-1 i to w dobrze wentylowanej obudowie. Niektórzy piszą, że na i7 4790K podkręconym do 4.80GHz mają po skalpie 60-62, a tutaj procesor bez "K" w nazwie i raptem 4.00GHz a temperatura jak na stosunkowo świeżym "Glucie". 

Zmiana pasty na jakiegoś thermal grizzly kryonaut lub DC1 powinna przynieść zauważalne efekty?

I tak na marginesie - w jaki sposób polecacie nakładać pastę? Ziarnko grochu na środku CPU? Krzyżyk? Czy równomierne rozprowadzanie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy chłodzenie ze zdjęć poniżej wystarczy do i7 4790K? 

https://i.imgur.com/OEW2be4.jpg

https://i.imgur.com/lAqTLI8.jpg

https://i.imgur.com/wS5uTga.jpg

Nie znam dokładnego modelu ponieważ kupiłem je z  5 lat temu razem z kilkoma innymi używanymi gratami do PC i dołożyłem do niego nowy wentylator (Pure Wings 2 BL081) który do tej pory miałem na przodzie obudowy. 

Oprócz tego jest trochę porysowane na spodzie. Ale to chyba niczym nie skutkuje i bez problemów powinno odprowadzać ciepło?

https://i.imgur.com/c0Ng2O2.jpg

Edytowane przez acm3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drobnoziarnisty papier ścierny a najlepiej kilka o różnej gradacji .

Ten artykuł ci może pomóc - https://www.overclock.pl/articles/show/id/258,4,5,poszczegolne-etapy-wygladzania-szlifowania-powierzchni-cpu

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie,

Nadeszła dla mnie chwila, gdy ustatkować się trzeba i wracam do korzeni, tj do stacjonarki. Zanim zakupię coś nowego rozważyć chciałem opcje używane i tu jak zwykle niezawodny szfagier przyszedł z pomocą i zaoferował za kilka pln stację wycofaną z pracy biurowej.

Stacja DELL - procesor i5-4440 (pozostałe parametry skrzynki nie ważne dla mojego pytania)

Chciałbym posiąść stację do zadań zarówno typowo domowych/internet i media, ale i do pracy (środowisko AutoCAD i pochodne, projektowanie budowlane). Czy komputer z takim sercem doposażony w ssd klasy 'crucial', zapewni jeszcze odpowiednią płynność przy wymienionych wyżej zadaniach? Nie toleruję żadnych lagów od komputera przy tego typu zadaniach, więc stąd pytanie czy warto poświęcać parę złotych, czy lepiej to co miałbym tutaj wydać dołożyć do np lepszego zasilacza w nowym? :)

Jeżeli doszłoby do zakupu, oddzielną kwestią w kolejnym etapie byłaby moja próba dołożenia jakiegoś dedykowanego gpu (jaki jest maks żeby nie dusiła się przez cpu?) dla upgrejdu monitora do 4k (rozdzielczość ta ma być wykorzystywana do cada właśnie + media) i aby czasem pograć (o ile jeszcze się na tym sprzęcie da, ale tutaj mowa o FHD).

Edytowane przez AIberto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi