Skocz do zawartości
Caleb

Intel LGA 1150 - Intel Core 4 / 5 GEN (Haswell / Broadwell) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Też mam i7-4790K  i w teście OCCT mam max 80 stopni w te upały.

W Wiedźminie 3 , miasto Novigrad, użycie procka dochodzi do 90% i temp max 69 st. na najcieplejszym rdzeniu. Też mam małe rysy na IHS, odpowiednia pasta termoprzewodząca wypełni takie luki. Także tempy w grach są OK i nie ma co się przejmować.

W programie OCCT czy PRIME 95, jak masz włączony w UEFI płyty głównej tryb ADAPTIVE lub OFFSET, to pod obciążeniem napięcie skacze w kosmos, jest dużo wyższe niż to co ustawiasz w UEFI, stąd mógł wystąpić taki efekt z temperaturami jaki miałeś. Tymi programami testuje się stabilność procesora po OC tylko w trybie MANUAL/OVERRIDE, gdzie wymuszone jest stałe narzucone napięcie i płyta nie doda nic od siebie. Obserwując zachowanie swojego egzemplarza to Ty z VCORE 1.22V na 4,5GHZ wskoczyło ci spokojnie VCORE 1.3V lub wiecej w trybie OFFSET/ADAPTIVE podczas testów, a to już grzeje mocno procka.

Pobierz i przetestuj stabilność kompa programem Real Bench, który nie podbija napięcia sztucznie, a testuje procesor realnymi zadaniami.

Dorzuć któryś z poniższych programów i obserwuj jak się rozwija sytuacja.

Do sprawdzania temperatur najlepszy jest HWMonitor lub Real Temp.

Do sprawdzania wszystkich parametrów procesora na bieżąco program CPU-Z oraz HWINFO 64.

Edytowane przez Vullcan81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokój jest nasłoneczniony, a 4 wentyle w budzie przykręcone na 7v bo zdecydowanie preferuję ciszę. Z lepszym ciągiem powietrza zbiłbym parę stopni, ale naprawdę lubię ciszę, a żona jeszcze bardziej jak śpi obok kompa:)

Edytowane przez Vullcan81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję że część z was to zaintreresuje. Znalazłem w moim biosie ustawienie taktowania L4 cache na 5775c, więc postanowiłem się pobawić. Taktowanie zmienia się co 1x, EDRAM korzysta z BCLK, więc XX x 100MHz. Domyślnie jest 16x więc 1600MHz. Jest też opcja wyłączenia EDRAM i tu właśnie przechodzimy do sedna. Przetestowałem EDRAM po oc na 1800MHz i EDRAM wyłączony. Wybrałem procesorowe miejsce w procesorowej grze, rozdzielczość 2560x1440 ale ustawienia grafiki na low żeby nie ograniczać kartą graficzną. Wyniki ? Mowią same za siebie, jestem w szoku bo róznica wynosi 23%. Procek na stockowych 3700MHz i DDR3 2133 CL9. 

EDRAM disabled @95FPS

EDRAM 1800MHz @117FPS

http://imgur.com/a/qD7DT

Zrobię jeszcze parę testów na EDRAM 2000 i 2200, podobno wyżej już nie ma wzrostu wydajności. Wiem e jest tu kilku posiadaczy 5775c wic jak macie czas i ochotę to też mozecie załączyć swoje wyniki. Ważna rzecz - mnoznik musi miec ustawioną parzystą wartość, nieparzyste typu 17x nie działają.

EDRAM 2GHz @118FPS, wygląda na to że 1800MHz jest optymalnym taktowaniem.

http://imgur.com/a/CDegF

Jeszcze raz wyłączyłem EDRAM żeby mieć większą pewność wyników z dwóch prób, to samo miejsce gdzie wcześniej było 95FPS, teraz oscyluje około 91-92FPS więc wyniki są jak najbardziej realne a różnica % ogromna.

http://imgur.com/a/5QO9n

sprawdziłem też ile daje oc rdzenia w porównaniu do włączenia edram

91-95 fps @3.7GHz EDRAM disabled
102-104 fps @4.2GHz EDRAM disabled
117-118 fps @3.7GHz EDRAM @2GHz
119-120 fps @4.2GHz EDRAM @1.8GHz - tutaj z włączonym edram i oc do 4200MHz jest bardzo mały przyrost fps, musi być jakieś inne ograniczenie. Na pewno nie power limit procesora bo to monitoruję ,nie ma żadnego throttlingu. Być może karta graficzna albo sama gra ma max 120 fps, bo tyle mam jak skieruję kamerę w niebo. 

Przetestowałem jeszcze wiedzmina 3 na 1080p low /novigrad/

CPU 3.7GHz L4 wyłączone - 130 fps
CPU 4.2GHz L4 wyłączone - 141 fps

.

CPU 3.7 L4 1.8GHz - 157 fps (+21% wzrost w stosunku do 3.7 L4 wyłączone)
CPU 4.2 L4 1.8GHz - 175 fps (+24% wzrost w stosunku do 4.2 L4 wyłączone)

te chipy mają niesamowite pokłady wydajności jak się tylko trafi dobra sztukę, przy tym śmieszny pobór mocy. W porówaniu do 4790K 4.6GHz jest co najmniej 20% szybciej w grach, pobór mocy w prime95 taki jak 4790K miał w grach.

Edytowane przez Novice
  • Upvote 2
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe wyniki, jednak przydałoby się jeszcze zrobić pomiar przy domyślnych ustawieniach EDRAM, czyli te 1600MHz. Takie porównanie 1600MHz vs 1800MHz pokazałoby czy faktycznie to coś daje, bo sam EDRAM to tajna broń Broadwelli do gier, wyłączenie tego to totalna bzdura :D

Ja testowałem jedynie 3DMarkiem i wyszło, że przy 1800MHz działa nieco gorzej.
Defualt vs 1800MHz https://www.3dmark.com/compare/fs/13464627/fs/13464539

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemanko - mam pytanie

Otoz nurtuje mnie pewna rzecz - wszyscy twierdzaj, ze OCCT nalezy testowac Linpack + AVX - zgoda, spoko

Ale jest tam jeszcze opcja "use all logicar cores" 

Przy Linpack + AVX jest spoko, temp. 70-75 stopni. Po godzinie, dwoch dobija w ok. 80 stopni (4,5GHz @ 1,27v). Uzycie opcji "logicar coreS" powoduje 95-100 stopni, freez kompa (oprocz OCCT), migotanie ekranu (jakby sterownik graficzny sie zawieszal). Oczywiscie wylaczenie stress testu i wszystko wraca do normy

Dodam, ze oczywiscie Prime95, AIDA i inne stress marki daja ten sam wynik - 70-75 stopni

Tylko te "magiczne" "use all logical cores". Ktos wytlumaczy ? Po co to ? Czy to sie uzywa ? Czy nie ? Dlaczego ?

Procek I4790K @ 4,5GHz @ 1,27v - stosunkowo nowy, kilkumiesieczny, w normalnym obciazeniu (gry, aplikacje) osiaga 60-65 stopni max

Tylko te j@#!@ne "use all logical cores" mnie zastanawialo zawsze :)

Dzieki za odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia Throttlingu - to nie to - daleko do temp. Throttlingu

Co do "logical cores" - wiem akurat co wykorzystuje tylko kwestia jest taka, ze potrzebuje informacje praktyczne - teorie juz wiem :), a ze nie moge znalezc zbytnio informacji co do uzywania tej opcji. Co do samego OCCT - widze zawsze rade - Linpack + AVX - nie wspominaja ludzie o "use logical cores"

Co do stress testu - AIDA nie ma zlego stress testu a jesli nawet - Prime95 nie nalezy chyba to slabycha i on daje mi temp 70-75

Dodam rowniez, ze throttling nie ma szans wystapic. Zegar trzyma sie swojego, napiecia stabilne, do TJ daleka droga jeszcze

PS. Wylaczam HT, odpalam OCCT + AVX + logical cores - temp 90+, odpalam OCCT + AVX - 70-75stopni. Fizyczne i logiczne rdzenie to w tym momencie te same (HT wylaczone) - gdzie tkwi haczyk ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Power limit jest nr.1 przyczyną throttlingu, nie temperatury. 4790K ma TDP 88W, przy stresowaniu go na 4.5GHz 1.27v w p95 powinien ci ciągnąć ze 100W co najmniej, pewnie więcej. Sprawdź sobie w hwmonitor pod "package power" czy przypadkiem nie zatrzymuje się pod 90W. To nie jest mozliwe żeby stress test aida64 miał temperatury nawet porównywalne z p95. Proc może miec nawet trzymac zegar ale wystepuje throttling tak czy tak i cierpi na tym wydajnie wydajność. 

Przede wszystkim trzeba powiedzieć że sprawdzanie stabliności w stress testach jest dla mnie stratą czasu. Uzywam jedynie IBT i to tylko po to żeby wiedzieć czy nie ma ograniczenia przez power limit, IBT jest do tego najlepszy bo daje dość duże obciążenie a przy okazji produkuje wyniki w GFlopsach, masz porównanie czy wydajność po oc idzie w dobrą stronę,stoi w miejscu czy spada.

Edytowane przez Novice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OCCT po włączeniu "all logical cores" nie "patrzy" na limity mocy, bez tego haczyka utrzymuje moc na poziomie ~88 [W] przy 4790K.

P.S. Przy 4,4 GHz z AVX all cores przy Vcore =1,21[V] VCCIn=1,76 [V] { wiem "nędza" made in Vietnam ;p } mam pobór mocy CPU> oscylujący, non stop, wokół 110 [W] i przy 1 wentylu na Noctu 15 mam ok. 90 stopni :(

Moje "kochane" CPU przy 4.0 GHz @ do 1,15 [V] żre w "OCCT" all cores AVX ~ 90 [W]

Edytowane przez Phill76
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie nie przynosi żadnych efektów zmiana mnożnika edram , czy mam 1600 czy 1800 ustawione to mam identycznie tyle samo FPS w grze.

Sprawdzałem na wiedzminie 3 i mad maxie. W 3d marku też bez zmian.

Co dziwne jak dam mnożnik edram na auto to mam 1800 automatycznie ustawione  a nie 1600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka rozdzielczość i ustawienia ? taki oc edram daje kopa tylko w mocno ograniczonych przez cpu sytuacjach. ja 10% po oc edram wziąłem z testu gdzie odpaliłem wiedźmina 3 na 1080p niskich detalach na 1080 2140MHz w novigradzie. Czyli raczej test czysto teoretycznej mocy edramu. Wiadomo że przy normalnych ustawieniach trzeba by było chyba mieć co najmniej Titana Voltę żeby przycisnął CPU do takiego stopnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Blue

Siedzisz tu już tyle czasu i nie ogarniasz forum ?

Od kiedy to jest temat o Coffe Lake ?

Co do pytania - jak trafisz na 8700K z OC lepszym niż 4.6 Ghz ( sporo lepszym aby miało to sens ) to możesz wymieniać , sam 8700K jest nie wiele wydajniejszy niż 5820K ( przy tych samych zegarach ) .

Stracisz obsługę QC - o ile potrzebujesz 4 kanałów dla ram .

Cenowo taka zamiana może wyjść na plus jak będziesz miał szczęście ( przy założeniu że zostawisz swoje obecne ramy )

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś ogarnia gdzie poza Amazon w poronionej cenie dorwę jeszcze używkę 5775C?

Koś chce się pozbyć albo zna kogoś kto chce się pozbyć?

Wychodzi na to, że co najmniej przez kolejny rok nie ma sensu bym zmieniał platformę, ale dodatkowe wątki się przydadzą ponieważ chcę przejść na WQHD lub 4k i 1080.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi