gravimag Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 to może od razu wstaw kompa do gabloty muzealnej i się tylko na niego patrz. sorry za linka innego forum ale widać że warto ciąć : http://forum.pclab.pl/topic/763201-Intel-Haswell-wątek-zbiorczy/page__view__findpost__p__11696270Mi nie chodzi o bicie rekordow na tym procku, mam stabilne 4.7GHz przy 1.25V i to mnie na razie cieszy.Pozwol ze spytam czy masz u siebie zdjety IHS? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 (edytowane) tak :D dlatego cie namawiam rowniez ale poki co testuj i dawaj znac jak ci idzie. mieszales juz tymi ringami? poza tym uwazam ze masz fajna sztuke procka i mozna by go bylo pomeczyc o wiecej Edytowane 9 Czerwca 2013 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 (edytowane) trochę pograłem i tempy nie są takie wysokie: crysis 3 max 64C WoT 63C Metro LL 63 a teraz wisienka na torcie... Star Conflict max 68C..... nie wiem dlaczego tak bujnęło wszystko przy 4.7GHz 1.25V @zaodrze244 chciałeś zobaczyć moją budę nic specjalnego, kiedyś to wyglądało lepiej, http://forum.purepc.pl/topic/323638-haf-932/ teraz jest więcej... samoróbki i opasek zaciskowych chociaż już nie najmłodszy, cały sprzęt wodny działa bez zarzutu, jedynie pompkę wymieniłem na mocniejszą i radiator na większy. Edytowane 9 Czerwca 2013 przez gravimag Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 W takich warunkach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 (edytowane) @Maxforce NICE mój też się bujnął na 4.8 ale nie miałem czasu potestować co prawda wątpię żeby tak niskie napięcie jak moje okazało się stabilne, ale system wstał i się nie wywalił... zobaczymy ile będzie potrzebował do stabilnego ;( zmieniałeś Vccin czy zostawiłeś na auto? Edytowane 9 Czerwca 2013 przez gravimag Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2013 (edytowane) Zwróć uwagę, że z IHS test pracował 48minut a bez IHSa 10minut, dla mnie to już powód, aby nie brać autora na poważnie. Druga sprawa, tak naprawdę tylko Core 0 się poprawił. Na reszcie różnica rzędu 7-8*C może być spowodowana niedogrzaniem półgodzinnym. Core 1 z pewnością też sporo zabierał od Core 0, stąd różnica niby o 12*C. Nie jestem pewien, czy to wystarczający powód na ściąganie IHSa. Trzeba poczekać na testy kogoś bardziej rzetelnego i ogarniętego. To tak rzetelnie tobie odpowiem. Już przy 10min nie ma sensu więcej robić bo temperatura stabilizuje się już po 8 min.Ale masz wstawione z ponad 6H w pokojowej 30C dla rzetelności. 4.6 dobijało ponad 90C bez IHS masz to co wyżej z 10min w tych samych warunkach i widzisz jaki jest spadek temperatur. Teorie nie dogrzania możesz sobie darować jak IHS nie był zakładany a na gołym rdzeniu blok siedzi. Dlaczego taka różnica przez glut i silicon nie równomiernie nałożony. Edytowane 10 Czerwca 2013 przez Maxforce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzem Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2013 http://www.hardocp.com/article/2013/06/01/intel_haswell_i74770k_ipc_overclocking_review/6#.UbWeUNgs33J Ciekawa analizna statystyczna firmy Asus nt. OC procesorów Haswell: 70% CPU może osiągnąć zegar do 4.5GHz 30% CPU może osiągnąć zegar do 4.6GHz20% CPU może osiągnąć zegar do 4.7GHz 10% CPU może osiągnąć zegar do 4.8GHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2013 (edytowane) To tak rzetelnie tobie odpowiem. Już przy 10min nie ma sensu więcej robić bo temperatura stabilizuje się już po 8 min.Ale masz wstawione z ponad 6H w pokojowej 30C dla rzetelności. 4.6 dobijało ponad 90C bez IHS masz to co wyżej z 10min w tych samych warunkach i widzisz jaki jest spadek temperatur. Teorie nie dogrzania możesz sobie darować jak IHS nie był zakładany a na gołym rdzeniu blok siedzi. Dlaczego taka różnica przez glut i silicon nie równomiernie nałożony. No właśnie miałem już pisać, dobry test. Swoją drogą, dziwne, że temp stabilizuje Ci się po 8 minutach, ale okej, może przywilej haswella, bo u mnie na nehalemie niestety trzeba dłużej potrzymać. P.S. Dopiero teraz zobaczyłem, że na PCLolu to Twoja wstawka. Także cieszę się, że umiesz się poprawić. Dlatego odszczekuję tekst o nierzetelności. Edytowane 10 Czerwca 2013 przez MaciekCi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2013 http://www.hardocp.com/article/2013/06/01/intel_haswell_i74770k_ipc_overclocking_review/6#.UbWeUNgs33J Ciekawa analizna statystyczna firmy Asus nt. OC procesorów Haswell: 70% CPU może osiągnąć zegar do 4.5GHz 30% CPU może osiągnąć zegar do 4.6GHz 20% CPU może osiągnąć zegar do 4.7GHz 10% CPU może osiągnąć zegar do 4.8GHz BRZMI JAK CASTING NA KSIĘGOWEGO ( CHODZI O TE %-NTY ) CYT: -ILE TO 2+2 ? -A ILE MA BYĆ ? -DZIĘKUJĘ MA PAN PRACĘ SWOJĄ DROGĄ, NIEWIELE SKLEPÓW W KRAJU OFERUJE 4670K Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzem Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2013 (edytowane) @UP zawsze najpierw większe ilości i7 idą - na nich opiera się większość testów. Co do procentów to czytając ten fragment po raz kolejny zauważyłem pewną nieściśłość, bo wyszło że w badaniach Asusa próba procesorów wynosiła 130% Edytowane 10 Czerwca 2013 przez Krzem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2013 (edytowane) @ Racuch Zalezy w jakim kraju :P swoj zestaw zamawialem w UK i wszystko bylo dostepne od reki a 4670k byl dostepny na 2 dzien po premierze ;-) Edytowane 10 Czerwca 2013 przez gravimag Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Auguste Rodin Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2013 Krzem, Racuch, na logikę, panowie :) Kolejne zegary to podzbiory. Jeśli proc osiągnie 4.8GHz to osiągnie zarówno 4.7, 4.6 i 4.5 GHz i jest zaliczany do tych wszystkich grup.Nie wiem, czego was w tych szkołach uczą ;) 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2013 Krzem, Racuch, na logikę, panowie Kolejne zegary to podzbiory. Jeśli proc osiągnie 4.8GHz to osiągnie zarówno 4.7, 4.6 i 4.5 GHz i jest zaliczany do tych wszystkich grup. Nie wiem, czego was w tych szkołach uczą Racuchowi to chyba chodziło o to, że to zostało wyliczone przez Intela, że tyle-i-tyle procków ma się kręcić tak-i-tak. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2013 Szkoła nie uczy, szkoła pokazuje jak uczyc i weryfikuje. Wlasnie w tym problem, ze sam sie masz nauczyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzem Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2013 Eh... Za mało śpię. Nawet mi 70+30+20+10 dało 110% wstyd. Tak więc musi być tak jak pisze Rodin, a 30% układów Haswell nie osiąga 4.5 GHz... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2013 A hs to ile % bardziej wydajny niż sb? Tak z 10% w ogólnym rozrachunku chyba powinno być, jak nie więcej. No to 4.5 hs ~ 5.0 sb. Przy mniejszym ciągnięciu papu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2013 (edytowane) boze, poczytajcie moze temat? Przeciez wyraznie bylo info ze Haswell @4.5 jest wydajny jak SB @4.8 W sumie przydalo by sie zaktualizowac w pierwszym poscie info o Haswellu Edytowane 10 Czerwca 2013 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2013 (edytowane) Mozna przyjac ze HW jest 10% wydajniejszy na stocku, czyli IB trzeba miec okolo 10% szybszy ( 3.8 ) zeby byl tak samo wydajny. Edytowane 10 Czerwca 2013 przez gravimag Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2013 W sumie przydalo by sie zaktualizowac w pierwszym poscie info o Haswellu Przydałoby się zaktualizować nazwę działu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2013 (edytowane) i co powiecie na takie 4.8GHz przy Vcore 1.295V? niestety tempy dobiły prawie do 100C.... więc trzeba będzie postąpić zgodnie z radą zaodrze244 i... pozbyć się IHSa ewentualnie tylko zmienić pastę Edytowane 11 Czerwca 2013 przez gravimag Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St.Anger Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2013 Ładny wuj pani Basiu . to a propo wyniku i temperatury. Czy ktoś z Was znalazł może jakieś wyniki podkręcania i5 4430. Szukałem, ale do tej pory bez rezultatu, wszyscy się podniecają procesorami K. Jakiś czas temu postanowiłem, że przesiądę się na Haswella po premierze ze względu na to, że będzie można podkręcać przez mnożniki BCLK. Jednak przed zakupem chciałem sprawdzić jak wygląda podkręcanie przez BCLK. Kolejna rzecz to płyty główne. Wszystkie są co najmniej o 100 - 150 zł za drogie, a AsRock to już kompletnie przegina, chyba poczuli zbyt mocno wiatr w żaglach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2013 (edytowane) grvimag ihs sie nie pozbywasz chyba ze tak jak maxforce uzyjesz odpowiedniego bloku wodnego z odpowiednim zestawem montazowym ktory nie zmiarzdzy krzemu. powinienes zdjac ihs wyczyscic dokladnie silikon, gluta, zabezpieczyc czyms wystajace "kondensatorki" (nie pamietam jak to sie fachowo nazywa) np klejem na goraco (ten w takimtym pistolecie) albo czyms innym (moze ktos cos doradzi - ivy tego nie bylo) przesmarujesz krzem clp i czape troche tez od spodu oczywiscie, wkladasz procka do socektu na to ihs dociskasz zapinka i tada gotowe. jakie 30min zabawy. Edytowane 11 Czerwca 2013 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2013 (edytowane) chcę zdjąć IHS i przesmarować krzem http://www.coollaboratory.com/en/products/liquid-pro/ powinno być OK... ale jeszcze nie teraz... update 4.8GHz mam stabilne 4.8GHz przy 1.260V... oczywiście stabilne dopóki nie włączę OCCT AIDA 64 system stability test chodzi już jakiś czas i nadal OK.. wszystkie gry i programy które nie są stworzone żeby stressować CPU działają normalnie... niestety Star Conflict męczy CPU bardziej niż AIDA :( Edytowane 11 Czerwca 2013 przez gravimag Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2013 Cześć, mam takie pytanie do wątku, jak zaobserwowaliście czy w normalnym użytkowaniu typu gry, internet, filmy wysokiej rozdzielczości, lekka obróbka graficzna (czyli w skrócie użytkowanie jako normalny śmiertelnik) bez syntetycznych testów wygrzewających ten procesor, i5 4670k nadaje się na taktowaniu do 4.5 ghz do takiego użytku bez zagrożenia dla procesora ? Ty gravimag pisałeś wyżej, ze w grach około 60*C ( przy 4.7) wiec chyba nie jest źle, jak pamiętam podobne temperatury miałem na P4 3.0 HT, który uchodził za grzejnik Wiem, że wszystko zależy od sztuki no ale tak poglądowo można by chyba już coś powiedzieć. Ogólnie chodzi mi o to czy ten procesor można określić jako grzejący się i nie warto przesiadać się na niego np. ze starszych platform niż "i5/i7" ? Z punktu widzenia samych temperatur aby nie martwic się o jego stan po zakupie i użytkowaniu po OC, bo z tego co widzę to temperatury to główna bolączka tych procesorów w porównaniu np z SB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2013 (edytowane) @Matiu23 jak dla mnie nadaje się do codziennego użytku przy 4.5GHz i Vcore nie większym niż 1.3V o ile masz założone chłodzenie inne niż stockowe prawda jest taka że jak CPU dojedzie do 100C to się włączy throttling (chyba, bo tyle jeszcze nie miałem ;P ) to zbyt wysokie Vcore i brak dobrego odprowadzania ciepła może fryinąć procka nie częstotliwość. btw, mam 60C przy 4.7GHZ ale pamiętaj że mam WC block... do duża różnica w porównaniu do air coolera. Edytowane 11 Czerwca 2013 przez gravimag Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2013 gravimag posmaruj IHS Coollaboratory Liquid Pro, zyskasz kilka C i nie tracisz gwary, ukruszenia itp. strzykawka wystarczy na kilka razy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2013 teraz mam na IHSie http://www.arcticsilver.com/as5.htm najlepsza pasta jakiej kiedykolwiek używałem... przez ostatnich 7 lat :P a sprawdzałem wiele... fakt, faktem nigdy nie spróbowałem Coollaboratory Liquid Pro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2013 wg. mnie zyskasz od 5-8C (zależy od docisku i czy IHS nie jest za bardzo wklęsły), a najważniejsze że w stresie w IDLE nie ma dużego spadku C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2013 co za bzdury wypisujecie idzie na pclaba z tymi waszymi madrosciami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2013 (edytowane) co za bzdury wypisujecie idzie na pclaba z tymi waszymi madrosciami a o które konkretnie chodzi? bo trochę już ich było btw, 4.8 GHz na 1.26V max temp w grach 71C Edytowane 11 Czerwca 2013 przez gravimag 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...