zaodrze244 Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2013 a myslisz ze nie bedzie zadnej pytam powaznie? z testow wynika ze powinno byc duzo szybciej ale czy bedzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2013 Różnica na pewno będzie w testach, ale w normalnym użytkowaniu tak niewielka że nie zauważysz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2013 ja szczerze mówiąc nie odczułem różnicy miedzy samsungiem 470 a 830 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2013 (edytowane) screen z testowania AIDA 64 ex max temp 77C. Jednak AIDA męczy procka na maksa, przy prime95 max co widziałem to 61C przy 4.5GHz oczekiwałem właśnie czegoś takiego Edytowane 9 Czerwca 2013 przez gravimag Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2013 No to trochę więcej niż 50 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2013 tak, zdecydowanie. mialem starego coretempa ktory tak pokazywal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2013 screen z testowania AIDA 64 ex max temp 77C. Jednak AIDA męczy procka na maksa, przy prime95 max co widziałem to 61C przy 4.5GHz oczekiwałem właśnie czegoś takiego Nie wiem jak na Haswell, ale na SandyBridge wyraźnie wyższe temp od burn test AIDA uzyskiwałem na Intel Burn Test (z blokiem pamięci ustawionym na 8 GB, przy 16 GB fizycznej ilości RAM). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 Haswell nic nie wnosi do desktopa. Zaodrze, proponuję ci zapolować na jakiegoś dobrego i7-2600K, tanim kosztem zrobisz upgrade lepszy niż nawet przesiadka na i5 haswell refresh :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 przy 4.7GHz i 1.25Vcore tempy już przekraczają 80C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 jak na temperature podczas testow to wyglada calkiem przyzwoicie pewnie w grach nie przekroczy 60 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 jak na temperature podczas testow to wyglada calkiem przyzwoicie pewnie w grach nie przekroczy 60 Odpaliłem sobie ten sam test u mnie i proc osiąga niższe max temperatury niż testowany LINX'em i to o około 6-8C. Powiem więcej - podobne temp jak w tym teście mam grając w GTA4 więc nie byłbym do końca taki pewien z tym max 60C, no chyba że ten test mocniej obciąża Haswella niż SB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 Podobno AIDA64 extreme bardziej obciaza haswella niz sandy czy ivy... ale ile w tym prawdy to nie wiwiem. wieczorem potestuje proca w grach i zobacze jakie tempy osiagnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 testowania aida poleca asus także raczej oni powinni wiedzieć w czym rzecz. tak jak pisałem wcześniej aida wykorzystuje wszystkie nowe instrukcje hansa dlatego go wygrzewa. 80C to jest moim zdaniem dobra temperatura jak na nie ciętego procka i 4,7ghz. sprawdź jeszcze czy nie występuje throthling... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 [OT] Dlaczego Haswell'a nazywasz Hansem? Bez sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 [OT] Dlaczego Haswell'a nazywasz Hansem? Bez sensu. a bo mi się to kojarzy z hanscwellem hahahahaha 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 Tak czytam tu na forum opinie, po innych zagranicznych stronach patrze, dochodze do wniosku, ze jednak przesiadka w moim przypadku na Haswella jest bezsensem, moze i szybszy troche, ale za to goracy, kto wie jaki sie trafi, cena calej platformy tez dosc wysoka, aby zmienic SB na Haswella musialbym dolozyc jakies 500zl... Wole to 500zl wlozyc w nowa grafike. A proca upgrade robic 32nm -> 14nm ;) Ciekawi mnie tylko jeszcze jak Haswell radzi sobie z emulacja PS2/Gamecube. Moze ktos chcialby przetestowac? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 no dokładnie masz lekko starawą grafę sprzedaj to i kup gtx 670 to ci dopiero podniesie wydajność Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-NBL- Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 Panowie zestaw już złożony... temp boxowe to od 32 w idle do 40... natomiast w stresie do 64 .. ale grając w metro nie wiem w syntetykach bo jeszcze nie testowałem poki co mega zadowolony.. ale chlodzenie boxowe oczywiscie zmienie alen ie wiem na co.. hm polecicie coś do haswell-a? PS. przeiadka z c2d także skok wydajności ogromy, nie żałuje wydanej kasy. Tylko no płyta gł. mogła by być lepsza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roshi Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 Czy coolery ze starej podstawki pasują do nowej? Wygląda na to ze msi z87-g43 najtańsza z z z87 atx, posiada ją ktoś ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-NBL- Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 1155 coller będzie pasować na 1150.. Ale ja mam inne pytanie teraz... mam leżeć u kumpla AC 7 pro. rev 1 przypasuje na 1150? poki nie kupie czegoś lepszego mógłbym zamontować? nei wiem czy podejdzie od s775 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 (edytowane) google nie boli... http://www.arctic.ac/en/p/cooling/discontinued-products/cpu/266/freezer-7-pro.html pasować nie będzie. nie rozumiem po co w ogóle chcesz zmieniać chłodzenie skoro i tak nie będziesz podkręcać procka - strata kasy. następnym razem przeczytaj co napisałeś za nim wciśniesz zapisz... Edytowane 9 Czerwca 2013 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gkar Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 Rozstaw otworów montażowych z lga1156/1155 jest kompatybilny z 1150 @gravimag Ciekawe o ile by spadła tem. cpu jakbyś wymienił gluta pod ihs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 Z tego co wiem to szalu nie ma, a ryzyko uszkodzenia kosci jest :P Polecam http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?286340-4770k-4670K-IHS-Removals Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 Tak czytam tu na forum opinie, po innych zagranicznych stronach patrze, dochodze do wniosku, ze jednak przesiadka w moim przypadku na Haswella jest bezsensem, Ja wczoraj i dziś też zrobiłem sobie przegląd opinii po forach, bo mogłem się ewentualnie dziś zdecydować na sprzedaż mojego procesora i płyty za 950. No ale się nie zdecydowałem i zostaję na Sandy. Wydajnościowo przesiadka wydaje się być pozbawiona sensu. Jest tylko taka kwestia, że za rok skończą mi się gwarancje na płytę i procesor i jednak przed tym wydarzeniem wymiany wypadałoby dokonać. Ale w sytuacji jaka się wyklarowała na pewno poczekam co najmniej do nowej rewizji Z87. Zresztą płyty na Z87 wydają mi się w tej chwili absurdalnie drogie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 Haswell jest opcją dla ludzi, którzy mają jeszcze 1366 albo starsze podstawki, a nie chcą kupować Sandy/Ivy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 Z tego co wiem to szalu nie ma, a ryzyko uszkodzenia kosci jest Polecam http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?286340-4770k-4670K-IHS-Removals to może od razu wstaw kompa do gabloty muzealnej i się tylko na niego patrz. sorry za linka innego forum ale widać że warto ciąć : http://forum.pclab.pl/topic/763201-Intel-Haswell-wątek-zbiorczy/page__view__findpost__p__11696270 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 http://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1514887&st=80&p=20632465&&do=findComment&comment=20632465 Przecież spadek taki sam jak na ivy 25-30 stopni. Z linka spadło z 82 do 56. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 genialny pomysl z tym imadlem przynajmniej nie obietniesz sobie palcow :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 to może od razu wstaw kompa do gabloty muzealnej i się tylko na niego patrz. sorry za linka innego forum ale widać że warto ciąć : http://forum.pclab.pl/topic/763201-Intel-Haswell-wątek-zbiorczy/page__view__findpost__p__11696270 Zwróć uwagę, że z IHS test pracował 48minut a bez IHSa 10minut, dla mnie to już powód, aby nie brać autora na poważnie. Druga sprawa, tak naprawdę tylko Core 0 się poprawił. Na reszcie różnica rzędu 7-8*C może być spowodowana niedogrzaniem półgodzinnym. Core 1 z pewnością też sporo zabierał od Core 0, stąd różnica niby o 12*C. Nie jestem pewien, czy to wystarczający powód na ściąganie IHSa. Trzeba poczekać na testy kogoś bardziej rzetelnego i ogarniętego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 (edytowane) faktycznie masz racje w tym przypadku ale na innych forach tez po cieciu widac podobne rezultaty majac chlodenie wodne jak gravimag cialbym procka od razu gdyz napewno na tym nie straci tylko zyska Edytowane 9 Czerwca 2013 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...