sideband Posted December 14, 2012 Report post Posted December 14, 2012 I to wszystko na aplikacji 32bit , która w najlepszym przypadku wessa 4gb pamięci fizycznej , na ogół max 3gb , a resztę łyka ze swapu . Także ładuj nawet 128gb ciekawe co ci to da 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
epoxer Posted December 20, 2012 Report post Posted December 20, 2012 Do premiery zostało niemal równo 4 miesiące - większość źródeł podaje końcówkę kwietnie (po 20 tym). Co wiadomo o płytach głównych pod Haswella ? Chipset Lynx Point w podstawce LGA 1150 ma obsługiwać procesory Haswell i Brodwell (2014r, 14nm), w topowym Z87 dostaniemy: - 6 portów SATA 6Gb/sec - 8 portów USB USB 3.0 (6 zewnętrznych) + porty USB 2.0 - 8 x PCI Express 2.0 (czyżby odwrót od PCI-E 3.0 ?) - zintegrowany regulator napięcia - TRIM dla SSD w RAID 0 - macierze RAID 0, 1, 5, 10 z RST 12 - triple display support - 4 sloty pamięci DDR3 - Gigabit Ethernet MAC - 10ch audio - HDMI, DVI, DP, eDP, VGA - brak wparcia dla klasycznego PCI Lista chipsetów: Z87, H87, H81, Z76, Q87, Q85, B85 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
rafa Posted December 20, 2012 Report post Posted December 20, 2012 No i z tego interesowałoby mnie wyłącznie 6x Sata 6Gbps Reszta nic nie wnosi. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
radiergummi Posted December 20, 2012 Report post Posted December 20, 2012 Mój Xonar nie ucieszy się z braku PCI :/ Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
epoxer Posted December 20, 2012 Report post Posted December 20, 2012 Ja z X-Fi też się będę musiał pożegnać ... Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
zaodrze244 Posted December 20, 2012 Report post Posted December 20, 2012 pożyjemy zobaczymy. liczę na asrocka że zrobi fajne płyty z PCI :D 3 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
ryba Posted December 22, 2012 Report post Posted December 22, 2012 Tak, i AGP tysz, zeby fajnie bylo, jak kiedys! A moze jeszcze frytki do tego? Czas wymieniac chlopaki zabawki na nowsze. Ale taki stan rzeczy ma sie przez producentow/klientow, ktorzy sztucznie przetrzymywali PCI przy zyciu. Wycofywanie tego powinno zajsc znacznie szybciej. 5 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
humanoidal Posted December 22, 2012 Report post Posted December 22, 2012 2800 da kopa... 3 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
epoxer Posted December 27, 2012 Report post Posted December 27, 2012 Wyglada na to, że może być poślizg w premierze procesorów Haswell z końca kwietnia na 27 maja - 7 czerwca. Natomiast sprzedaż użytkownikom końcowym ma nastąpić po 2 czerwca. http://wccftech.com/...ching-2nd-june/ Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
zaodrze244 Posted December 30, 2012 Report post Posted December 30, 2012 no i mamy czerwiec... http://www.guru3d.com/news_story/launch_of_intel_haswell_reportedly_delayed_till_june.html Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
_KaszpiR_ Posted January 14, 2013 Report post Posted January 14, 2013 (edited) http://www.hardcoreware.net/intel-haswell-base-clock-overclocking/ ha, akurat szukalem na temat Haswell w weekend a tu taka ciekawostka. Zobaczymy czy sie sprawdzi. Edited January 14, 2013 by _KaszpiR_ Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
epoxer Posted January 14, 2013 Report post Posted January 14, 2013 BTW, ja jednak odpuściłem Haswella :-) Wczoraj zamówiłem sprawdzone podzespoły na 1155 i poczekam do czasu aż wszysko bedzie jasne z Brodwellem co daje mi jakieś półtora roku do premiery i koło 2 lat do zmiany platformy (jeśli będzie warto). Przy dobrych wiatrach trzeba będzie tylko CPU i mobo zmienić. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
_KaszpiR_ Posted January 14, 2013 Report post Posted January 14, 2013 ja mysle o zmianie jakos na poczatku 2014 - juz teraz przezkoczylem sandy i ivy brigde ;) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Aurora001 Posted January 14, 2013 Report post Posted January 14, 2013 (edited) @ Kaszpir Too good to be true. AMD nie robi konkury wiec zapomnijcie. Albo ceny procow poleca do gory jeszcze bardziej. Obecnie jest o tyle dobrze ze celerony sa tanie jak barszcz. Edited January 14, 2013 by Aurora001 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
_KaszpiR_ Posted January 14, 2013 Report post Posted January 14, 2013 Podejrzewam, ze wydajnosc znowu bedzie rzedu 10% w stosunku do poprzednich prockow, ale sie obaczy. Jedyne czego sie obawiam to fakt, ze intel dostal mega ciscnienia na low power i oszczedzanie energii - wymusila to na nim sytuacja na rynku urzadzen przenosnych, gdzie panuje ARM. Intel pewnie juz sobie pluje w brode, ze mu taki kawalek toru przeszedl kolo nosa i dlatego bedzie cisnal z x86 na tablety, smartofy itd. Oszczedzanie energii moze sie odbic czkawka na desktopach, czytaj - nie krecimy bo sie zesramy. Z drugiej strony poszukiwanie oszczedzania energii chyba juz nauczylo intela, ze oszczedzanie energii polega na mozliwosci wylaczenia kazdego komponentu z procka - daje to szanse na powrot do mozliwosci zmiany BCLK. Z drugiej strony w Sandy Bridge i Ivy Bridge na tyle duzo nakombinowali ze zmiana technologii nazad moze im sie nie oplacac. Poczekamy, zobaczymy, ja najchetniej bym widzial jakies enthusiast edition bez zintegrowanego chipa graficznego. Moze zrobia zamiast gpu dodatkowe rdzenie cpu? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
ryba Posted January 14, 2013 Report post Posted January 14, 2013 albo przystawke do parzenia kawy... pomysly macie zacne. Nikt nie zrobi tego samego rdzenia bez GPU - nie oplacalne. Moze byc wylaczony, ale fizycznie bedzie. Czym sie zachwycacie? Mnozniki BCLK pojawia sie, bo wymyslili je dla SB-e/IB-e, gdy SB juz bylo, przez co IB tez nie ma mnoznikow BLCK, bo by musieli za mocno z plytami/biosami macic. Nowa podstawka, to mozna implementowac wszystko co sie chce bez patrzenia na przeszlosc. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Zielony Buszmen Posted January 21, 2013 Report post Posted January 21, 2013 No to wreszcie zadam pytanie. Opłaca się czekać na Haswelle (i5) czy kupować teraz kompa z jakąś i5? Wie może ktoś coś o cenach Haswelli? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
_KaszpiR_ Posted January 21, 2013 Report post Posted January 21, 2013 Haswell ma premiere 2 czerwca, a i tak nie wiadomo jak sie bedzie spisywal. I tak z początku będzie drogi, realnie to minie z pół roku az nowa technologia sie zaadaptuje. Ja sie przymierzam na następny styczeń. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Zielony Buszmen Posted January 21, 2013 Report post Posted January 21, 2013 I tak z początku będzie drogi, realnie to minie z pół roku az nowa technologia sie zaadaptuje. Wystraszyłeś mnie, kolego! Jeśli więc kompa chciałbym kupować w miesiącach maj - sierpień 2013 to w którym miesiącu się najbardziej będzie się opłacało? Oraz czy brać haswella czy ivy? (komp do 3000 zł z i5 do grania) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
sideband Posted January 21, 2013 Report post Posted January 21, 2013 Kolega wróżką nie jest , teoretycznie w okresie letnim złotówka ma sie dobrze , także flaki są tanie. Ale złotówka równie dobrze latem 2013 może osłabić sie , może znowu spekulantom coś do głowy przyjdzie i będą chcieli zarobić coś na złotówcę Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
humanoidal Posted January 21, 2013 Report post Posted January 21, 2013 Procesory bedą miły takie same taktowania i takie same ceny jak ivy bridge, tylko będą ok 15% wydajniejsze a grafika 80% wydajniejsza (tak słyszałem :P) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
_KaszpiR_ Posted January 21, 2013 Report post Posted January 21, 2013 (edited) nie czekaj na haswell'a, nie ma sensu - w szczegolnosci gdy to ma byc komp do grania Edited January 21, 2013 by _KaszpiR_ Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
ryba Posted January 26, 2013 Report post Posted January 26, 2013 Mozesz nie pisac takich glupot? To, ze Ty chcesz czekac do stycznia 2014 z wyimaginowanych powodow, nie siej herezji dla ludzkosci. Trzymacie sie tych 10% SB->IB->HW, a to kijem po wodzie pisane. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
_KaszpiR_ Posted January 26, 2013 Report post Posted January 26, 2013 Jestem zwolennikiem odczekiwania pół roku od czasu pojawienia sie nowości - nie raz juz widziałem ciekawe szopki wynikające z kupowania nowinek. Wyrazam swoje zdanie, uwazam ze kupowanie haswella w dniu premiery nie ma sensu. Jak ktoś uwaza ze dla niego haswell bedzie dobry to nic nie stoi na przeszkodzie by sobie go kupil i sie z niego cieszyl. Za bardzo sie ryba spinasz ;) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
ryba Posted January 27, 2013 Report post Posted January 27, 2013 Userow ktorzy mieli w rekach HW z tego forum mozna policzyc na palcach jednej reki, a to i tak nawet za duzo. Tyle w temacie, czekajcie sobie do premiery. 2 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
radiergummi Posted January 27, 2013 Report post Posted January 27, 2013 Dobra zaświrowałeś przed nami, że bawiłeś się samplami HW. Ile ty masz lat by zachowywać się w tak dziecinny sposób? Tap tap tap - SGS 2 5 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
ryba Posted January 28, 2013 Report post Posted January 28, 2013 Gdyby moje posty byly na takim poziomie jak sugerujesz, wygladalyby mianowicie tak: hahah, mialem Hawella, a wy nie! Ale ze z gimbazy nie pochodze i staram sie zachowywac stosownie do wieku, to z czystej dobroci serca chcialem lekko uchylac rabka tajemnicy. Ale nie to nie, zycze milej dedukcji do czerwca. 2 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
_KaszpiR_ Posted January 28, 2013 Report post Posted January 28, 2013 (edited) Stosownie do wieku, to wiesz, ze w zwiazku z NDA nie mozesz nic powiedziec, a jedynie sypac ogolnikami. Pewnie intencje masz dobre, jedynie z formą przekazu nie wyszło - mam to samo ;) Edited January 28, 2013 by _KaszpiR_ 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
ryba Posted January 29, 2013 Report post Posted January 29, 2013 Problemu doszukuj po stronie sluchaczy. Masz czarno na bialym napisane. NDA? Mnie nie obejmuje. 2 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
zaodrze244 Posted January 29, 2013 Report post Posted January 29, 2013 (edited) @ryba napisz więc wprost czy twoim zdaniem hanscwell wniesie coś więcej niż te "oklepane" 10%? chodzi mi o użytkownika domowego, który na tym procku będzie grać a nie polewać hektolitrami azotu czy czymś tam innym Edited January 29, 2013 by zaodrze244 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...