gravimag Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2013 (edytowane) a masz u siebie na płycie CMOS_SW przycisk? jak tak to spróbuj najpierw to, jak nie zadziała, jak to nic nie da to nie masz wyjścia tylko flashować BIOS do ostatniej wersji. masz jeszcze BIOS_SW, możesz to przełączyć. czy ktoś jeszcze zauważył że nowy CPU-Z 1.65.1 nie pokazuje zmian napięcia tylko stałe zadane? LOL Edytowane 17 Lipca 2013 przez gravimag Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2013 (edytowane) mam cos takiego jak cmos_sw:) ale jak to zrobic flashowac do poprzedniej wersji skoro takie cos mi robi Ps. strach teraz mam flashowac bios :( Edytowane 17 Lipca 2013 przez rafiki20 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2013 (edytowane) no to zrób clear cmos i wciśnij CMOS_SW to tylko przywróci ustawienia defaultowe, BIOS zostanie ten który instalowałeś. później będziesz mógł flashowac :) Edytowane 17 Lipca 2013 przez gravimag Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2013 poddaje sie nadal resetuje sie i sama sie wlancza :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2013 a możesz wejść w BIOS? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2013 poddaje sie nadal resetuje sie i sama sie wlancza @rafiki20 przecież twoja płyta główna ma dwa biosy ze switchem w prawym górnym rogu płyty koło banków pamięci. przełączasz biosa, odpalasz system i jeszcze raz wgrywasz biosa. jedna kość powinna być tylko zapisy walna druga ma tą funkcję zablokowaną żeby mieć zawsze coś w zapasie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2013 (edytowane) nie poniewaz komp sie wlancza i wylancza i pokazuje nr 15 czasami po paru resetach pokazuje sie logo startowe gigabyte i to wszystko Ps.up tylko jak flashowac ta 1 kosc aby byly sprawne obie kosci o to chodzi jak postanowie ponnownie flashowac i bedzie [gluteus maximus] bedzie zgon obu kosci Edytowane 17 Lipca 2013 przez rafiki20 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2013 w poście 661 napisałem ci żebyś przełączył BIOS_SW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2013 (edytowane) nie poniewaz komp sie wlancza i wylancza i pokazuje nr 15 czasami po paru resetach pokazuje sie logo startowe gigabyte i to wszystko Ps.up tylko jak flashowac ta 1 kosc aby byly sprawne obie kosci o to chodzi jak postanowie ponnownie flashowac i bedzie [gluteus maximus] bedzie zgon obu kosci manual: z flashowaniem powinno być tak że jak już odpalisz kompa na BACKUP biosie to w windowsie przełączasz swicha na MAIN biosa i w tedy flashujesz. tak gdzieś kiedyś słyszałem że to się robi - koleś z msi tak mówił w wywiadzie chyba dla linusa. tak samo powinno być z gigabytem. Edytowane 17 Lipca 2013 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2013 no przełączyłem co dalej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2013 i dalej się nie bootuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2013 botuje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2013 z flashowaniem powinno być tak że jak już odpalisz kompa na BACKUP biosie to w windowsie przełączasz swicha na MAIN biosa i w tedy flashujesz. tak gdzieś kiedyś słyszałem że to się robi - koleś z msi tak mówił w wywiadzie chyba dla linusa. tak samo powinno być z gigabytem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2013 po zabootowaniu na backupie przełącz na main i jeszcze raz spróbuj. w asusie miałem tak że beckup nadgrywał mi maina Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2013 (edytowane) Jakoś sobie poradziłem i płyta rusza normalnie na pierwszym biosie dzięki wam za wyczerpującą pomoc pozdrawiam Edytowane 18 Lipca 2013 przez rafiki20 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacool Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2013 (edytowane) Kopiowanie biosów między kośćmi umożliwiają opcje ALT+F10 oraz CTRL+F10. Edytowane 18 Lipca 2013 przez jacekcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2013 co daje napięcie cpu vrin external override ??u mnie podniesienie do 1.810 dalo to stabilnosc przy 4.2 przy napieciu 1.2v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2013 (edytowane) podobno poniesienie pomaga przy stabilizacji CPU... u mnie nie ma żadnego wpływu a próbowałem nawet 2.1V mam ustawione na 1.8 z LLC na Extreme.. Edytowane 18 Lipca 2013 przez gravimag Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Sap_ Opublikowano 18 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2013 (edytowane) Te dwie pasty sprawdzałeś w ten sam dzień i mierzyłeś temperature w pokoju żeby sprawdzić czy taka różnica jest prawdziwa ? Bo 6-7 stopni mniej to jest wielka różnica. Tym bardziej że MX-2 to dobra pasta pasta, bo składem to czym one się mogą różnić. IMO ale tylko imo to mogło być chłodzenie za luźno dociśnięte. Temperatury sprawdzane w odstępie godziny, może dwóch. MX-2 była od początku lipca, gdy dostałem Noctue, czyli po kilkudziesięciu godzinach pracy sprzętu. GC-Extreme było mierzone na świeżo, zaraz po założeniu. Temperatury w pokoju nie sprawdzałem. Nie było gorąco, więc podejrzewam okolice 20-22st. C GC-EXtreme jest produkowany na bazie diamentu - "formuła Gelid GC Extreme/OCZ Freeze bazuje na wykorzystaniu diamentu, ale nie w takim stężeniu co Diamond IC" - Xtreme Addict Co do MX-2 to nie wiem jaki jest jej skład. Ale wiem, że obie są dobre w swojej klasie. Może MX-2 nie zdążyło się jeszcze wygrzać. Ale jeżeli GC bez wygrzewania daje tak dobre rezultaty to miło. Chłodzenie dociśnięte tak samo mocno przy obydwóch pastach. Test, na którym się opierałem i dokonałem zakupu tej pasty - http://www.overclock.pl/articles/show/id/461,23,26,testy Edit: Obydwie pasty nakładane cienką warstwą po całej powierzchni IHS Edytowane 18 Lipca 2013 przez _Sap_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2013 kiepska sprawa z OC... mogę załadować system przy 5.0GHz przy 1.33V, ale cokolwiek powyżej już nie przechodzi... ciekawe czy jakbym miał czysty system to udałoby sie zrobić walidację CPU-Z dla 5.2GHz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brym Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2013 A jak dokładnie podkręczasz, mnożnikiem czy szyną(nie wiem jak to sie robi na Haswell). U mnie na Ivy nie szło nic powyżej x51, musiałem zmniejszyć mnożnik i szyną dobierać największa wartość na jakiej pójdzie. Napięcie ustawiłem stałe 1.5V http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=2848197 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2013 próbowałem tylko mnożnikiem... ale może faktycznie coś się uda ugrać przy BUSie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Sap_ Opublikowano 20 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2013 kiepska sprawa z OC... mogę załadować system przy 5.0GHz przy 1.33V, ale cokolwiek powyżej już nie przechodzi... ciekawe czy jakbym miał czysty system to udałoby sie zrobić walidację CPU-Z dla 5.2GHz A spróbuj z głupia: Start --> Uruchom --> msconfig Następnie zakładka Ogólne --> Uruchamianie selektywne i opcja Załaduj usługi systemowe. U restarcie załaduje Ci się czysty system bez programów które ładują Ci się przy starcie. Ew. "Uruchamianie diagnostyczne" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 21 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2013 @up dzięki za podpowiedź, zapomniałem o trybie diagnostycznym ;) poszedł na 5.2GHz, wina była po mojej stronie :p tak się przyzwyczaiłem że nie muszę zmieniać VRIN że zostawiałem na 1.8V.... kolejna sprawa to RAM.. jak włączę profil XMP.. to nie wstaje.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dakar Opublikowano 21 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2013 (edytowane) Jakie masz pamięci? U mnie chodzą 2X4gb 1866mhz CL9 XMP 1.2 Kingston Predator w DualChannel.( Wysłane z dotyku Samsung 3G GTP-6200 za pomocą Tapatalk 2 ) Edytowane 21 Lipca 2013 przez dakar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 21 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2013 (edytowane) Na chwile obecną mam 4Ghz stabilne ,ale dziwi mnie napięcie 1,198V, ktore sie nie zmienia. Dużo opcji zostawiłem na auto oprocz spread spectrum i c3,c6,c6 . cie i speedsteep włączone. Najniższa mozliwa wartosc w fixed mode to 1.200V, to możliwe ? Co należy zmienić ,żeby napięcie nie było stałe ? ( pomijając offset bo narazie nim nie chce sie bawić) oc 1.BMP oc 2.BMP oc 3.BMP Edytowane 21 Lipca 2013 przez sly44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 21 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2013 zmien cpu-z na wersje 1.64 bo nowsze pokazują stałe napięcie pomimo to że maż powłączane oszczędzanie energią Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 21 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2013 Ok na wersji 1.64 napięcie minimalne to 0,952 v a maksymalne 0,969V ,ale ja dalej nie wiem jaki mam VID :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gravimag Opublikowano 21 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2013 może spróbuj CPUID HWMonitor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boru91 Opublikowano 21 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2013 hwmonitor pokazuje tyle ile cpuz 1.65 czyli 1.198V na 3 ss'ie widoczny jest fixed mode i wartość wynosi 1,900V, jak chce zmienić to minimalna dostepna wartość wynosi 1,200V lol Jeśli kto ma tę płyte to niech napisze jak znalezc vid procka ;) o ile sam wie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...