bartek1110 Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2014 Obecnie mam procesor Intel i3 2120 3.3Ghz (podstawka 1155) Chciałbym go wymienić na i5. W związku z tym mam pytanie. Co się bardziej opłaca. Wymienić na i5 3570K i pozostać na starej podstawce, czy zainwestować w nową 1150 i kupic i5 4670K lub i5 4570/90 razem z nową płytą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniMax Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2014 Jeśli chodzi o ekonomie to zostać na starej, a jak wydajność to zmieniać na nowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2014 Zdecydowanie zostać na starej. Nie ma sensu wywalać kasy w duet proc+płyta, by zyskać na tym kilka %, które łatwo zniwelować podkręcaniem. Jaką masz płytę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
egefege Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2014 Zdecydowanie zostać na starej. Nie ma sensu wywalać kasy w duet proc+płyta, by zyskać na tym kilka %, które łatwo zniwelować podkręcaniem. Jaką masz płytę?jak podkreci nowe to nadal będzie kilka % :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2014 Im nowszy, tym gorzej z podkręcaniem, chyba, że zrobisz mu skalpa. :P Ja swojego 2600K bez problemu wyciągam na 4,5GHz (a mogę i 5, wciąż bez zająknięcia), i na dodatek tempy mam znośne - spróbuj tak zrobić z Ivy, czy Haswellem, bez utraty gwarancji... :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek1110 Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2014 Zdecydowanie zostać na starej. Nie ma sensu wywalać kasy w duet proc+płyta, by zyskać na tym kilka %, które łatwo zniwelować podkręcaniem. Jaką masz płytę? Asus P8H77-V Prawdę powiedziawszy niespecjalnie zależy mi na podkręcaniu. :) Gdy zmienię na i5 to przez dłuższy czas nie będę myślał o nowym procku. Dlatego zastanawiam się, że gdy będę chciał zmienić na i7 to może okazać się, że na starej podstawce będzie ciężko dostać taki procesor. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 10 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2014 No na tej płycie i tak nic nie podkręcisz, żeby to miało jakiekolwiek znaczenie. :P A w i7 się nie pakuj, chyba, że regularnie pracujesz w CADzie, czy Photoshopie. Zmień sam procesor i nie myśl o tym więcej - i tak będziesz miał niezłą jednostkę jak na obecne standardy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek1110 Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2014 i7 to i ta by była baardzo odległa perspektywa :) Tak zrobię. Nie bardzo chce mi się wydawać dodatkowo na nową płytę. Mam jeszcze jedno pytanie. Czym się różni i5 3570 od i5 3570K ? Opłaca się dopłacać ok 100zł ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2014 Procki z 'k' na końcu mają odblokowany mnożnik. Jak nie masz płyty na z77 to nie ma sensu ich brać. Tak więc masz 100zl na dobrą whiskey. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek1110 Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2014 No to rzeczywiście w moim przypadku nie ma co dopłacać :) Zawsze zostanie na rozweselacza :) Najciekawsze jednak jest to, że jak poszedłem się spytać do sklepu w jakiej cenie mają i5 3570 to facet stwierdził, że tych procesorów już nie ma. Są tylko pod 1150. Zdziwiło mnie to tym bardziej, że praktycznie w każdym sklepie internetowym są te procki w cennikach i są dostępne. :) No, ale to niewielkie miasteczko. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2014 Wszystkie procki na Ivy już dawno wyszły z produkcji, więc to oczywiste, że w zwykłym sklepie ich nie mają. A kto je ma, ten pozbywa się ich w internecie. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek1110 Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2014 W apollo w sklepie są. Nie trzeba kupować prze neta :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek1110 Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2014 (edytowane) Ciekawostką jest to, ze na allegro i5 3570 są droższe niż w sklepach :) I jeszcze jedno. Mam zasilacz chieftec 450W Poradzi sobie jeszcze z tym procesorem. ? Reszta to: 8gb ramu 2 dyski nagrywadka dvd karta gtx660 Edytowane 12 Października 2014 przez bartek1110 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek1110 Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2014 (edytowane) Tak. Są. W jednym mają 2 sztuki, W drugim, 14 na magazynie, jedna na sklepie. Można sobie nawet zarezerwować :) W pozostałych nie chciało mi się już pytać. Edytowane 12 Października 2014 przez bartek1110 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...