xthomasz Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2014 Witam, Od jakiegoś czasu, zasilacz taki jak w temacie zaczął dosyć głośno chodzić. Słychać zdecydowane buczenie zasilacza.Czasami po pewnym czasie buczenie ustępuje i wszystko wraca do normy i jest praktycznie bezgłośnie, ale generalnie cały czas słychać wyraźny dźwięk dochodzący własnie z zasilania.Zasilacz i reszta podzespołów jest nowa, ma zaledwie tydzień. Buczenie pojawiło się dosłownie wczoraj. Co może być przyczyną zwiększonej głośności pracy zasilacza? Może trzeba go wymienić?Konfiguracja:Płyta główna: asus maximus VII heroProcesor: i7 4790kChłodzenie: TR HR-02 machoGPU: MSI GTX 980 4GZasilacz: XFX XTR 750WPozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2014 Napisz jeszcze jaką masz obudowę. Prawdopodobnie zaczyna się grzać więc zwiększa obroty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xthomasz Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2014 Obudowa to Cooler Master Haf X. Wydaje mi się, że temperatury są w porządku. Wiatraki w obudowie robią dobrą robotę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2014 Masz go zamontowany wentylatorem do góry czy do dołu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xthomasz Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2014 Wentylatorem do dołu. Myślałem, żeby go może odwrócić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2014 Jest prawidłowo, sprawdź stan filtra pod zasilaczem. Otwory w obudowie pokrywają się dobrze z wentylatorem zasilacza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xthomasz Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2014 Moim zdaniem wszystko jest w porządku. Temperatury w obudowie obecnie nie przekraczają 32 stopni, a zasilacz buczy :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2014 (edytowane) W trybie pasywnym też ? U mnie wentyl nigdy się nie włączył i nic nie buczy. Edytowane 12 Października 2014 przez KaszaWspraju Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xthomasz Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2014 W obydwu trybach buczenie występuje. Jeśli chodzi o aktywne procesy to w tej chwili działa tylko muzyka z YT i przeglądam strony internetowe, dalej to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2014 (edytowane) Jeszcze dla świętego spokoju sprawdź wszystkie wtyczki czy dobrze siedzą, są wciśnięte do końca, można jeszcze przedmuchać zasilacz sprężonym powietrzem, może coś to da. Możesz rozpoznać czy to wentylator czy elektornika? U mnie w nowej obódwie po 3 dniach jeden z wetylatorów zaczął "ćwierkać" i to przypomina własnie twój opis problemu, raz jest dziwęk raz go nie ma. Edytowane 12 Października 2014 przez KaszaWspraju Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xthomasz Opublikowano 12 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2014 Sprawdziłem już chyba wszystko co się dało, ale niestety dalej jest to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2014 Odpalałeś OCCT w trybie Power Supply aby obciążyć jednostkę na 100% CPU & GPU? I może to głupio zabrzmi ale sprawdź listwę zasilania/ przepnij do innego gniazda w ścianie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xthomasz Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2014 Puściłem test OCCT i wszystko niby jest ok. Ale tutaj ciekawostka, przepiąłem zasilacz do innego gniazda i okazało się, że jest lepiej. Nie słychać takiego buczenia. Czy to możliwe, że listwa jest felerna? w sumie ma już swoje lata... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2014 Tak samo jak może być coś innego podłączonego na linii co wprowadza zakłócenia ( pralka, wentylator, radio etc. ) Poza tym nowa listwa z bezpiecznikiem na ~20A kosztuje mniej niż 25 pln... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...