baslow Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2014 (edytowane) Witajcie, W końcu kupiłem komputer ;) po różnych perturbacjach i kłopotach w sobotę skompletowałem zestaw i w niedziele złożyłem... i mam parę problemów i parę pytań... CO MAM: Zestaw w skrócie jest taki: - Pamięć Crucial Ballistix 16GB (2x8GB) DDR3 1600MHz CL(9-9-9-24) - Obudowa Fractal Design Define R4 Black Pearl USB 3.0 - Zasilacz Corsair RM Series 650W FULLY Modular 80+ GOLD - Procesor serwerowy Intel Xeon E3-1231v3 3.4 GHz LGA1150 BOX - Płyta główna ASRock H97 KILLER H97 LGA1150 JAK SKŁADAŁEM: Delikatnie i powoli bo robiłem to pierwszy raz ;) CO SIĘ DZIEJE: Komputer włącza się na 1s ;) odpalają się wiatraki, zapala dioda sygnalizująca zasilanie po czym się wyłącza i za około 2-3s cykl się powtarza ;) PYTANIE: Co zrobiłem źle? Gdzie szukać problemu? Zachowanie jest o tyle dziwne że na kilka cykli prób włączania raz albo dwa się włączył i podziałał normalnie bez problemu... PROBLEMY INNE: Może związane z tym niedziałaniem... 1. Nie mogę włączyć przewodów 2+4pin atx i 4+4pin CPU tak żeby zahaczyły się o gniazdko w płycie, nie mogę ich dopchnąć na tyle żeby zaskoczyła zapadka... 2. Nie wiem co zrobić z kablem C-Link (Corsair Link) 3. Co zrobić żeby np. w biosie widzieć obroty wiatraka w zasilaczu? Mam na płycie 3pin złącze PWR_FAN ale co tam włączyć...? Dzięki z góry. Pozdrawiam. Edytowane 13 Października 2014 przez baslow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2014 To ten sam zestaw co tu? http://forum.purepc.pl/topic/362531-problem-z-czym%C5%9B-na-asrock-h97-killer-intel-xeon-e3-1231v3/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baslow Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2014 No nie, ponieważ z zestawem złożonym przez sklep był problem, wziąłem wszystkie nowe komponenty i złożyłem sam - jak widać też bez powodzenia. Zestaw jak chodzi o składniki to taki sam, natomiast wszystkie nowe - wczoraj składane od zera z zachowaniem atencji i ze sprawdzaniem wszystkiego po 10 razy ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2014 Nie mogę włączyć przewodów 2+4pin atx i 4+4pin Tu rozumiem, że literówka i miało być 20+4 pin? żeby zahaczyły się o gniazdko w płycie, nie mogę ich dopchnąć na tyle żeby zaskoczyła zapadka... Nie wpinasz przewodów odwrotnie? W niektórych modularnych zasilaczach taki błąd jest możliwy do popełnienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baslow Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2014 Tu rozumiem, że literówka i miało być 20+4 pin? Jasne że literówka - 0 nic nie znaczy ;) więc mi się zjadło ;) Chodzi o 20+4 pin złącze ATX Nie wpinasz przewodów odwrotnie? W niektórych modularnych zasilaczach taki błąd jest możliwy do popełnienia. Szczerze nie sądzę... Zapadka na wtyczce i wypustka na gniazdku są po tej samej stronie... to na płycie... na zailaczu jest podobnie ale tam zahaczają się odpowiednio wtyczki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2014 Spróbuj wpiąć jedną czwórkę z 4+4 do zasilania cpu i zobacz, może zaskoczy zatrzask. Innego zasilacza nie masz na próbę pod ręką? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baslow Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2014 Innego zasilacza nie masz na próbę pod ręką? OK, sprawdzę - tak zrobię. Najgorsze że chyba trochę źle kolejność zachowałem i mam płytę przykręconą do budy i strasznie ciężko się manipuluje w niej i wpina te wszystkie kable i kabelki... Innego zasilacza nie masz na próbę pod ręką? Niestety, 350 Chiefteca sprzed 8 lat ;) w moim zabytku ;) Rozumiem że upatrujesz tego że nie bardzo chce mi ten zestaw działać w tym że te wtyczki są nie dociśnięte? Nie ma innej wersji dlaczego? ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2014 Ten Chieftec 350 wystarczy. Bo gpu chyba nie masz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baslow Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2014 Ten Chieftec 350 wystarczy. Bo gpu chyba nie masz. Mam Radeon R9270X 2GB ;) od Asusa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2014 Też powinien pociągnąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2014 (edytowane) Szczerze nie sądzę... Zapadka na wtyczce i wypustka na gniazdku są po tej samej stronie... to na płycie... na zailaczu jest podobnie ale tam zahaczają się odpowiednio wtyczki... Możesz przesłać jakieś zdjęcie jak ta wtyka siedzi w płycie? Ogólnie to jest standard ATX więc nie może nie pasować (chyba że pomyliłeś wtyczkę 4 pin w jakiś sposób). Z tym że jak masz nowe komponenty to pierwszy raz jak podłączasz to trzeba się zaprzeć o kredens....trochę siły to wymaga. Tylko płyty nie połam bo jest dość wiotka.... Ogólnie najlepiej byłoby gdybyś wyciągnął wszystko z obudowy i podłaczył na stole wtedy masz łatwy dostęp i widać wszystko. Łatwiej też docisnąć wtyczkę bo w niektórych obudowach płyta jest kiepsko podparta i gnie się niebezpiecznie przy próbie podłączenia 20+4 PIN. edit: CO SIĘ DZIEJE: Komputer włącza się na 1s odpalają się wiatraki, zapala dioda sygnalizująca zasilanie po czym się wyłącza i za około 2-3s cykl się powtarza Prawdopodobnie przez błędne ustawienia komp nie może wstać i się resetuje.... Jedną kość RAM możesz wyciągnąć na razie - na pewno nie zaszkodzi a może ułatwić.... Dołożysz ją jak już wszystko będzie działać. Edytowane 13 Października 2014 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baslow Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2014 (edytowane) Możesz przesłać jakieś zdjęcie jak ta wtyka siedzi w płycie? Ogólnie to jest standard ATX więc nie może nie pasować (chyba że pomyliłeś wtyczkę 4 pin w jakiś sposób). Z tym że jak masz nowe komponenty to pierwszy raz jak podłączasz to trzeba się zaprzeć o kredens....trochę siły to wymaga. Tylko płyty nie połam bo jest dość wiotka.... Zdjęcie wtyczki ATX: Widać że brakuje jej trochę... Ale ja nie jestem w stanie jej dopchnąć ;/ mam trochę siły 120kg żywej wagi ;) ale prędzej mi płyta pęknie niż to wepchnę ;) mogę się zaprzeć ale czy to ma sens? ;) Ogólnie najlepiej byłoby gdybyś wyciągnął wszystko z obudowy i podłaczył na stole wtedy masz łatwy dostęp i widać wszystko. Aaaa ale to masa roboty - ale chyba nie mam wyjścia ;( Czemu żadne mądry poradnik nie mówi żeby kable wpiąć przed włożeniem płyty do obudowy? ;) Prawdopodobnie przez błędne ustawienia komp nie może wstać i się resetuje.... Jedną kość RAM możesz wyciągnąć na razie - na pewno nie zaszkodzi a może ułatwić.... Dołożysz ją jak już wszystko będzie działać. Myślę że to prędzej niepodłączony jakiś pin zasilania przez to że wtyczka jest niedopchnięta do końca... No nic chyba wezmę się za wykręcanie wszystkiego i montaż od zera z tym że kabelki od zasilania powkładam na początku ;) Dzięki, pozdrawiam Edytowane 13 Października 2014 przez baslow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 13 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2014 Można jeszcze zresetować bios - może być coś w ustawieniach nie tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2014 (edytowane) Spróbuj na tym 350W zasilaczu to odpalić... tylko nie uruchamiaj żadnych benchmarków ani gier bo może braknąć mocy. I jak poskładasz kompa na stole to podłącz tylko: płytę, procek, kartę graficzną, klawiaturę i jedną kostkę RAM (no i monitor). Czyli dysk, myszka, napęd i cała reszta zostają odłączona. ps. Ogólnie ta wtyczka nie jest dopięta ale na oko powinno wystarczyć... Edytowane 14 Października 2014 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baslow Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2014 Rozłożyłem.... podłączyłem kable na stole - poszło łatwiej niż myślałem... obecnie składam... Zrobię tak jak radzisz będę testował po jednym komponencie... Dam znać jak się to rozwija dalej ;) Dzięki, pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2014 (edytowane) Masz odpalić na biurku czyli podłączasz i odpalasz wszystko poza obudową a na końcu jak już wszystko działa upychasz to do budy. edit: a kable przy montażu i tak musisz porozpinać..... Edytowane 15 Października 2014 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2014 edit: a kable przy montażu i tak musisz porozpinać..... FULLY Modular Może zostawić przewody podłączone do płyty a odłączyć od zasilacza na czas montażu płyty w obudowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baslow Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2014 Dzięki za rady, wstępnie wygląda że działa i że wszystkiemu były winny niepodociskane kable czy to w płycie czy to w zasilaczu... Płytę wyjąłem kable modularnego zasilacza włączyłem do płyty (na zewnątrz obudowy włączenie kabli było banalne nawet wiele siły nie potrzebne było... Płytę wpakowałem w budę i odpaliłem ze 3x za każdym razem bez problemu wstał i działał te kilka minut ile mi się chciało czekać... W chwili tego testu miałem wpięte tak: - procek, - wiatrak na procku - oba ramy - grafikę - dwa wiatraki z budy, - wszystkie kable z budy do płyty (usb, front panel audo, usb 3.0, przyciski i diody), Kable w zasilaczu miałem takie: - do CPU - do płyty ATX - do karty graficznej Zrobiłem też jeden test poluzowałem zapadkę jednego z kabli od ATX w zasilaczu (tych od strony płyty wolałem nie ruszać ;)) i efekt miałem dokładnie ten sam komp się próbował odpalić po czym wyłączał i próbował znów... z tego testu wnoszę że winne wszystkiemu było to że kable były nie wpięte dokładnie... Dziś kończę składanie wpinam resztę i będę sprawdzał... Dzięki jeszcze raz za rady i zainteresowanie! Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...