Skocz do zawartości
Gość Michcio14

Płyta mini-ITX do 4690K i coolera 160mm

Rekomendowane odpowiedzi

Do wyboru mam trzy:
- http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-maximus-vii-impact-z97-dualddr3-1600-sata3-raid-hdmi-dp-mitx-661489/
- http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-z97n-gaming-5-intel-z97-mini-itx-socket-1150-ga-z97n-gaming-5-646013/
- http://www.morele.net/plyta-glowna-evga-z97-stinger-z97-dualddr3-2666-sata3-usb-3-0-gblan-hdmi-dp-mitx-111-hr-e972-kr-660205/

(GTX 970, BitFenix Prodigy Kolorowa mini ITX)
Którą byście brali, która jest najlepsza i która jest najlepsza pod względem cena/wydajność?
Chciałbym zrobić OC procka w granicy 4GHz (4690K) Cooler Enermax ETS-T40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Tzn chciałbym 4.4GHz, źle tamto napisałem. 4GHz to absolutne minimum.

Przy okazji ten Gigabyte podobno będzie bardzo ciepły i ma tylko 4 fazy, a EVGA ma 6, ASUS 8.

Ogólnie myślałem nad tym Maximusem VII Impact, bo EVGA strasznie droga

Czyli jak wezmę ASUSA wszystko będize ok?

2) A co sądzicie o przepływie powietrza w BF Prodigy Mini ITX niebieska?

Przy meshu z góry obudowy, dziurkach po lewej stronie, coolerze CPU w środku i 4 wentylatorach 120mm?? Nie powinno być jakoś bardzo ciepło co nie?

3) Znalazłem coś niepokojącego. Maksymalna wysokość chłodzenia na procesor to 160mm, chociaż ten Enermax ma tyle. I maksymalna długość karty graficznej to 32 cm (przy demontażu koszyka na dyski) lub 16cm (bez demontażu). Ogólnie MSI GTX 970 ma chyba niecałe 27 cm. Ludzie do tych BF Prodigy to wsadzają i bardzo długie karty jak np. 780TI lub Sapphire R9 290 VaporX. To jak zdemontuje się ten koszyk to co? Nie włożę HDD czy gdzieś indziej się go upchnie? Bo tam będę chciał w tym kompie mieć i HDD i SSD.

Edytowane przez Michcio14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jakby liczba faz VRM miała wpływ na OC (kto pamięta stare czasy i płyty DFI BloodIron, ten wie, o czym mówię), a już tym bardziej przy OC na poziomie minimum. Chcesz przepłacać za płytę, Twoja sprawa.

A do znalezienia miejsca na twardziela w obudowie też nie trzeba być geniuszem - patrzysz, gdzie się zmieści i tam go pakujesz. Poza tym Prodigy pod ITX ma 2 koszyki na HDD, a Ty demontujesz tylko jeden, wiec w czym problem?

Poza tym, po co Ci aż 4 wentylatory w budzie?!

Tak na marginesie - nie chciałbym być nieuprzejmy, ale widzę, że masz raczej niewielkie doświadczenie ze sprzętem - zastanów się, czy na pewno będziesz robił OC. Z doświadczenia dużo ludzi tu wie, że jak ktoś nie kręci CPU od razu, to na 90% nie zrobi tego nigdy. A można by wtedy sporo zaoszczędzić na płycie i procku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym, po co Ci aż 4 wentylatory w budzie?!

Tak na marginesie - nie chciałbym być nieuprzejmy, ale widzę, że masz raczej niewielkie doświadczenie ze sprzętem - zastanów się, czy na pewno będziesz robił OC. Z doświadczenia dużo ludzi tu wie, że jak ktoś nie kręci CPU od razu, to na 90% nie zrobi tego nigdy. A można by wtedy sporo zaoszczędzić na płycie i procku.

Wiesz no , chciałbym żeby w środku było ładnie i wydajnie po prostu :) Ten ASUS na pewno wejdzie do PRodigy i chłodzenie Enermax ETS-T40 White 160mm + pamięci RAM Savage 2400?

4 wentylatory bo wiesz, mała obudowa, a jednak nie chciałbym tam w środku "piekarnika" żeby coś się spaliło itd.

Podkręcać jeszcze nie umiem, ale podobno nie jest to trudne :) Tak więc kiedyś tam to zrobię.

Ogólnie zestaw wychodzi 6800 złotych, pewnie jakiś rabacik będzie i wyjdzie 6700. Dzięki za informacje w sprawie HDD:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Michcio14
Posiadam podobną obudowę tyle, że z przodu mam siatkę i wentylatory- przewiew jest rewelacyjny.
Jeśli zdemontujesz górny koszyk pozostaje dolny na dwa HDD,  SSD można montować na bocznym panelu ( tym z klawiszami/USB), jest tam specjalnie do tego celu przeznaczona kieszeń.

Piszesz, że to mała obudowa.  Tak nie jest. Ta obudowa jest sporych rozmiarów jak na ITX. Bitfenix przerobił umiejscowienie płyty głównej i w tych samych gabarytach mieszczą się płyty microATX.

Jeśli masz okazję zobaczyć ją w sklepie stacjonarnym to zrób to :) by nie było rozczarowania wielkością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak wiem że BF prodigy i BF prodigy M (ta na płyty mATX) (swoją drogą ciekawe dlaczego nie wejdą one do zwykłej prodigy) mają te same rozmiary. Na przodzie zainstaluję 230mm, z tyłu 140mm, z góry będzie mesh, z dołu siatka.

Zmieniłem płyte na ASUS Z97I PLUS i procesor na 4790K

I chyba biorę niebieską, chociaż zielona też fajna

Dzięki za odpowiedzi.

Dart9 jaki masz procesor karte i jakie temperatury na nich? Jak u Cb z wiatraami?

Pkt + dodam jutro bo dzisiaj już limit wykorzystalem xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mają te same wymiary ale inaczej rozwiązane wnętrze.

W wersji mATX w Prodigy płyta montowana jest na panelu bocznym gdzie w wersji , którą wybrałeś (ITX) są otwory,perforacja.W wersji ITX płyta montowana jest w poziomie nad zasilaczem.

Różnice mITX , mATX

"Wnętrzności" kompa jak w sygnaturce. Temp. procesora przy zwykłym użytkowaniu (kilka progr.: AutoCAD, chrome, multimedia) do 30-35 stC, karta wtedy się nudzi i ma około 27stC. Podczas np gry w Crysisa procesor około 60stC, karta 40-50stC,  nie testowałem żadnymi programami obciążającymi/testowymi.

Z tym,że mam pełną siatkę od frontu. W kolorowych obudowach są inne panele przednie, powietrze będzie zaciągane obrzeżami panelu frontowego-nie powinno to zmniejszyć przepływu.

Edytowane przez Dart9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogromne dzięki :) Wreszcie zobaczyłem różnicę między tymi formatami.

Powiedz mi, co byś brał na moim miejscu?

Czarna z gładkimi bokami i tą siatką na przodzie mATX czy tą http://www.morele.net/obudowa-bitfenix-prodigy-mini-itx-niebieska-wyciszona-bitf-040m-621296/ (lub w wersji za 280 zł niewyciszanej). Ta druga mini itx ma na boku dziurki. miniITX

Wiatraki które włożę to:

- 140mm Spectre Pro (tył) (do kupienia)

- 230mm Spectre Pro (przód) (do kupienia)

- 2x120mm Spectre na górę (opcjonalnie jak będzie za ciepło, dołączane do obudowy)

Płyta główna jaką ostatecznie wybrałem to ASUS Z97I PLUS - może być? 6 faz, raczej sobie poradzi z 4690K/4790K

I ostatnia sprawa, jest jeszcze za 400 złotych buda wyciszana

http://www.morele.net/obudowa-bitfenix-prodigy-mini-itx-niebieska-wyciszona-bitf-040m-621296/

http://images.morele.net/full/621296_4_f.jpg WTF?

Tylko nie wiem czy przez to coś temperatury nie pójdą znacznie do góry bo wygląda to na duże to raz no ale chociaż będzie ciszej może??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mITX :
Jeśli będziesz montować went. na górze to max wysokość chłodzenia procesora zmniejszy się o 20mm  25mm(o grubość wentylatorów) chyba, że zakupisz jakieś wersje "slim" które są cieńsze lub zamontujesz zamontujesz wentylatory od zewnątrz LINK
Ale myślę, że będą zbędne przy 230mm przód+dobry cooler na procesorze+wyciąg 140mm

Maty wygłuszające.
Zastanawiam się gdzie takowe montować...... front cały dziurkowany, panel lewy dziurkowany prawie na połowie powierzchni, panel prawy ma kieszenie na SSD i pozostaje jakieś 75% powierzchni do montażu mat, góra 75% powierzchni dziurkowana.

microATX:
Jeśli obudowa pod płyty mATX to zakupiłbym taka właśnie płytę a nie mITX. 
Zwykle są tańsze od ITXów. Większe możliwości konfiguracji - więcej kart rozszerzeń w płycie mATX.  
Max wysokość coolera proc. 180mm ( w Bitfenix Prodigy)

Jeśli chodzi o kolor/wersję to już kwestia gustu. Panele przednie można wymieniać LINK

Jeśli chcesz komputer mały/mniejszy ( bo jak się domyślam stąd wybór płyty ITX) to Prodigy są naprawdę sporych rozmiarów zbliżonych do standardowych blaszaków. W pracy mam Zalman Z3, gabarytowo wyższy(tylko 6cm), węższy i zajmuje tyle samo miejsca co Prodigy. 

Gdybym kolejny raz kupował kompa mITX to wybór padłby na inna obudowę, zgrabniejszą.
Np.:  Fractal Design 304 ,    
http://www.x-kom.pl/p/158741-obudowa-atx-btx-fractal-design-node-304-black.html Fractal Design 304

Edytowane przez Dart9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie nie nie :)

BF Prodigy zostaje bo jest świetna

Wieczorem dam + bo dzisiaj... wykorzystałem limit.

A dysk SSD?

ASUS Z97I PLUS ma M.2. to mogę do niego http://www.morele.net/dysk-ssd-a-data-premier-pro-sp900m-2-2280-128gb-sata3-8cm-asp900ns38-128gm-c-650778/ ?

Wydajniejszy będzie niż Crucial MX100 128GB kosztujący raptem 30 zł mniej?

Duża różnica w prędkości zapisu 530 vs 150 bodajże.

I jak tak mówisz, bo 2x 120mm podobno będą dołączone. To ewentualnie jeden zamontuję (ten nie kolidujący z chłodzeniem jak piszesz).

Pamięć wezmę jedną kość HyperX Savage 1866 CL9 8GB i ewentualnie kiedyś dołożę drugą (jak 16GB będą potrzebne do gier)..

No i 4690K czy 4790K ? Warto 400 zł dopłacać ?

25 % będę w programach graficznych (Corel, PS, Illustrator + grafika 3d: CAD, Blender itd) 75 % gry.

4790K oprócz Watch dogs nigdzie nie ma więcej niż 5fps czyli raczej się nie opłaca tego

No i ostatnia rzecz Dart. Ta moja niebieska na przodzie jest gładka tam w tych czarnych miejscach czarnym prostokącie są szpary i po boku dziurki (nie mam mesha na przodzie). Mesh będzie na górze, ale to na każdej jest w sumie z bf prodigy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem taki mały przyrost za dodatkowe 400zł jest nieopłacalny.

Nie wiem czy wykorzystasz potencjał tej konfiguracji w 70-80%. Ja mam słabszą na starszej platformie i ani w grach , ani AutoCAD i Iron CAD nie powodują "zadyszki".

SSD

W TYM TEMACIE znawcy doradzą. Też kiedyś zasięgałem tam porad.

Jeśli chodzi o panel przedni to podałem jako przykład, że można dokupić/zmienić jeśli wygląd się znudzi. Szczeliny wokół frontowego panelu pełnego(kolor) spokojnie wystarczą by wentylator zaciągał chłodne powietrze.  

Góra 2x120mm - moja pomyłka, te wentylatory  mają 25mm głębokości (a nie jak pisałem wcześniej 20mm) Od laminatu do górnej części (bez wentylatora) to odcinek 185mm.

Ten , który nie będzie kolidował z coolerem ... będzie kolidował z napędem DVD. Nie zmieści się między DVD a górną część obudowy ( jest tam 9mm luzu)  BF góra

Ceny tych płyt z kosmosu, asus już w ogóle popłynął. Ale widać klienci na to są.

Również uważam, że nie warte takiej kasy

Z tych trzech to tylko Gigabyte, szkoda przepłacać przy Asusie i EVGA. Do tak niskiego OC wystarczy praktycznie najtańsza płyta na Z87/Z97.

Dokładnie. Podpisuję się pod powyższym. 

Edytowane przez Dart9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli stąd wniosek że przy zamontowaniu napędu DVD oraz coolera 160mm żaden z tych 120mm (na górę) nie wejdzie?

I ewentualnie je zamontuję na górzena zewnątrz obudowy

Tak?

PS. Wybrałem ASUS Z97I PLUS za 560 złotych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz na zdjęcie, które dołączyłem do poprzedniej wypowiedzi. Nad DVD nie zmieści się wentylator. Nad coolerem może być "na styk"

Nie kupowałbym na Twoim miejscu dodatkowych wentylatorów na początek. Zobaczyłbym jak na standardowych sobie radzi podkręcony i przy okazji czy zmieści się nad collerem CPU. 

Dodatkowe wentylatory zawsze można dokupić później.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK ale napisałem że do obudowy mi dołączą 2 Spectre 120mm.

Nic nie będę kupował poza 230mm na przód i 140mm na tył oba Spectre Pro od BF.

Zobaczymy jak jeden będzie z tych stykowych, dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupując obudowę w zestawie są 2x120mm, w które wyposaża producent.

A mówiłem, o 230 i 140 - te można dokupić w późniejszym terminie jeśli będzie taka potrzeba. Ty zamawiasz je od razu.  

2x120mm , które są wraz z obudową wystarczą. Jeden na przód, drugi tył.  Ja po 1,5 roku dokupiłem trzeci :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi