Skocz do zawartości
thical

Kolega ma Problem ...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Opisze problem mojego kumpla :

Po wlaczeniu komputera , niewiadomo czemu i po jakim czasie (raz wystarczy 5 minut , a raz 2 godz.) najwpierw wylacza sie monitor i jescze chwile dysk pracuje i zaraz tez dead.

Jego komp : GF4200,GA-7VA,Seagate80GB,zasilka codeshit 300w

czego to moze byc wina ?

Ja mysle ze zasilacza ale on prosil zebym napisal na tweak.pl i zapytal mastahow mi nie ufa :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może coś się przegrzewa i komp się broni ?

amoże i zasilacz się przegrzewa ?

sprawdź czy sięwiatraki kręcą i temp chipsetu, prockam zasilacza, grafy.

gdyby zasilacz po prostu był za słaby (chociaż i tak proponuję wymienić na fortona 250W jak ja niedawno) to by od razu cyrki odstawiał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 90% zasiłka, wczoraj do mnie porzyjechał kumpel z kompem :

antak 1000 mhz fsb 133, mobo ecs 7vza 512 ramu sdr, SB live, prolink gf4ti4200, hdd 40 seagyte, DVD toshiba.Taksamo mu sie nonstop system walił.Jak grałem to z gier wychodził o BSOD'ami sypał.Też miałzasiłkę 300W codeshita.Wyjełem swoja zasiłkę i podłaćzyłem i wszystko było ok, rock stable.W tym przypadku też myślę że to przez zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dzieki tak jak wlasnie myslalem.

co do tempa na procku ma 57 C , tyle ze on ma polomino 2000 - niewiecie czy to w miare przystepna temp. na tego proca ?

Bo jak nie to to nie ma wyjscia musi byc zasilka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do tempa na procku ma 57 C , tyle ze on ma polomino 2000 - niewiecie czy to w miare przystepna temp. na tego proca ?

odpowiednia temperatura dla palomino na zwyklym wentylu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

57'C to juz jest troszke kiepsko nawet jak na palomino,dobrze byloby gdyby proc nie przekraczal 50'C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem tak mialem jakiegos i mam nadal jakiegos chlamowatego colorfula i na t-bredy jest ok ale na palomino eeee h ujowy ja na swoim 2000 mialm 59 bez obciazenia i 62 z . jak dochodzilo do 63 to sie wieszal(czesto mu sie to zdazalo wiec jak juz to zmiana wiatraka, albo sprawdz jak ma paste położoną i czy wogole ma lol. bo brak lub nadmiar powoduje kurewski wzrost temp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz zrobic cos takiego:

1. Otworz bude

2. Kup jakis badziewiasty wiatrak za 20 zł

3. Kup sobie 2 metry metalowego druciku

4. Umiesc (zaplatajac drucik) wentyla na drucie

5. "Przymocuj" na obudowie z zewej strony i od góry

6. Gotowe:)

Dziala tak samo jak bys kupil sobie rami tyle ze oszczedzasz kolo 30 zł:) Moze nie wyglada pieknie ale temperatura spada (5-10 stopni w zaleznosci od oddalenia, ssania/wsysania i wiatraka) POLECAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...