Skocz do zawartości
Yeti

Płyta dla Athlona (do 500 zł)

Rekomendowane odpowiedzi

Pomóżcie mi wybrać tania płytę do athlona. Zintegrowana grafa/lan/sound nie są potrzebne poniewaź mam oddzielne. Narazie mam Athlona 1333 TB ale myśle nad przesiadką.Powinna mieć dobre możliwości OC, ale nie koniecznjie najwyzsze (jestem początkującym OC)

Nie potrzebuje IEEE1394, USB 2.0 tak , ale to nie jest jakieś kryterium szczgólne (4 wystarczą, nawet i 2). Powinna posiadać za to Dual Bios, lub coś takiego. SATA mile widziany, ale nie konieczny, Raid ewentualnie, ale raczej nie. Iteresuje mnie przedewszystkim Stabilność i Wydajnoiść.

Skłaniam sie w stronę nForce'a 2 (najlepiej 400 ultra).

A z Producentów mobów to Asus, Abit, Gigabyte lub Msi (Obecnie bardziej w strone Asusa lub MSi)

I druga sprawa: co sądzicie o technologiach, którymi chwali sie MSI?

Czy to taki myk, czy naprawde to coś daje ( [url=http://www.msi.com.tw/html/e_service/techexpress/tech_column/corecell/page1.htm)

Widziałem płyte Msi z Vcore 2.3.

Ps. Nie odsyłajcie mnie do innyc tematów, bo są zdeaktualizowane, poza tym mój przypadek jest szczególny.

THX[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dual Bios ma Giga-byte, ale jest on sporo drozszy od innych mobo.

Pozatym ten bajer nie jest az tak potrzebny, lepiej kup dobra plyte do OC.

ASUS tutaj odpada, wybierz cos miedzy Soltekiem SL75 FRN2-L,

Epoxem 8RDA, lub Abitem NF7. Bardzo dobre plyty bez zbednych

tobie bajerow. Wszystkie sporo ponizej 500 zł.

Jesli zalezy Ci na SATA to musisz dolozyc troche $ (ok 520) i kupic

albo Epoxa 8RDA3+ lub Abita NF7-S. Minus Epoxa w tej wersji to

brak SoundStorma choc w twoim przypadku to chyba nie istotne bo

pisales ze dzwiek juz masz. :)

IMO lepiej dolozyc te 20-30 zl i miec full wypasiona plyte, z moze

nie zawsze przydatnymi bajerami ale jednak bardziej przyszlosciowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie nie nie. jest już KT600, niedługo będzie do kupienia. jest lepszy, nowszy i z VIA nie ma tyle problemów co z nForce2.

jesli jednak koniecznie nForce2 to tylko FIC AU13 (365 zł), jst to dokładnie to samo (nawet produkują w tym samym miejscu) co epox rda+ tyle że o stówkę tańsze bo produkują więcej.

ja jednak radzę zaczekać na KT600. jest, przynajmniej dla mnie, lepszy od nF2.

a jeśli nie chcesz wydajć dużo kasy to polecam to, co ja mam : ECS L7S7A2. Kosztuje 229 zł w komputroniku i ma wbudowany dźwięk i LAN. szybszy od kt400 ale trochę wolniejszy od nF2 i KT600. dla umiarkowanego o/c nadaje się świetnie, np. 1700+@2400+ bez problemu, jesli nie chcesz podnosić napięcia o więcej niż 0.1V to bardzo fajna i tania płytka. a za resztę możesz grafę kupić lub pamięć dobrą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie nie nie. jest już KT600, niedługo będzie do kupienia. jest lepszy, nowszy i z VIA nie ma tyle problemów co z nForce2.

jesli jednak koniecznie nForce2 to tylko FIC AU13 (365 zł), jst to dokładnie to samo (nawet produkują w tym samym miejscu) co epox rda+ tyle że o stówkę tańsze bo produkują więcej.

ja jednak radzę zaczekać na KT600. jest, przynajmniej dla mnie, lepszy od nF2.

a jeśli nie chcesz wydajć dużo kasy to polecam to, co ja mam : ECS L7S7A2. Kosztuje 229 zł w komputroniku i ma wbudowany dźwięk i LAN. szybszy od kt400 ale trochę wolniejszy od nF2 i KT600. dla umiarkowanego o/c nadaje się świetnie, np. 1700+@2400+ bez problemu, jesli nie chcesz podnosić napięcia o więcej niż 0.1V to bardzo fajna i tania płytka. a za resztę możesz grafę kupić lub pamięć dobrą.

W czym ten KT600 jest lepszy od nF2 -możesz mi to wyjaśnić? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...