Xematos Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2014 Witam, moja dziewczyna ma w.w. laptopa. Sprzęt ma już swoje lata, więc wydajnością nie grzeszy. Na dniach będę go rozkręcał i czyścił. Oprócz tego zastanawiam się co byłoby najbardziej opłacalne. W grę wchodzi:1. rozszerzenie ramu do 2Gb (obecnie 2x512Mb)2. naprawa mojego starego dysku z Lenovo y580 (Samsung Spinpoint 750Gb, prawdopodobnie elektronika padła, bo nie wykrywa dysku) i zamienienie go z tym w Hp'eku 3. Rozbiórka na części i sprzedaż, następnie kupno nowego laptopa 4. Sprzedaż jako całości i kupno nowego latpopa Proszę o porady czy jest sens inwestowania w ten stary sprzęt czy skupić się na znalezieniu nowego komputera przenośnego. Pozdrawiam, Xematos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laptopy \ Netbooki Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2014 (edytowane) Opcja nr 4. Reszta (albo nieopłacalna, albo bezsensowna) Sprawa wygląda tak, lapek nie jest już najnowszy, więc więcej niż 250zł z niego nie wyciągniesz. Można byłoby bezsensownie inwestować w dysk//ram ale max co wykryje płyta główna to 2GB Teraz minimum do sensownego działania potrzeba Ci 4GB. Inwestycja w dysk SSD byłaby najbardziej sensowna, ale SSD przewyższa wartość komputera - konkludując lepiej sprzedać i kupić coś nowego E: przede wszystkim wybrać coś a) lżejszego (3KG dla dziewczyny to sporo) b) sensowniejszego od pavulona c) z wyższą rozdziałką d) ewentualnie można pomyśleć o mniejszej matrycy, jeżeli nie to 15,6'' Edytowane 16 Października 2014 przez Laptopy \ Netbooki 2 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xematos Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2014 Dzięki za odpowiedź, zdecydowaliśmy się jednak na rozszerzenie ramu, myślę, że koszt 30zł jest niewielki w porównaniu do korzyści ;). Na wymianę przyjdzie czas, ale damy mu jeszcze chwilę pożyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laptopy \ Netbooki Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2014 (edytowane) Hah i znów mnie ktoś minusuje (miałem +1) ^^ Pozdrawiam Serdecznie. Oczywiście boi się ujawnić, może napiszesz coś mądrego, niż bezmyślnie minusować? Dzięki za odpowiedź, zdecydowaliśmy się jednak na rozszerzenie ramu, myślę, że koszt 30zł jest niewielki w porównaniu do korzyści ;). Na wymianę przyjdzie czas, ale damy mu jeszcze chwilę pożyć. To cud, że jeszcze działa ten lapek i nic mu się nie zepsuło. Ram w każdym razie nieco pomoże, ale nic więcej bym nie inwestował. (2GB to i tak mało - włączony firefox z jedną kartą bierze ponad 300) Widzę, tak btw, że zastosowałeś się do tego, co zalecili Ci na innym forum :P Edytowane 17 Października 2014 przez Laptopy \ Netbooki 2 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xematos Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2014 Też się szczerze dziwię, że jeszcze zipie. Namawiałem ją do wymiany laptopa, ale jak to kobieta, niech będzie póki działa ;). Jak się upora z obecnymi wydatkami to wznowie zachęcanie, a póki co bardzo dziękuje za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laptopy \ Netbooki Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2014 Nie ma sprawy. W kwocie poniżej 1000 może dostać używane ale wyższej klasy lapki dell E6400 / E6930p (HP) Lub mniejsze bardziej poręczne np E4300 (dell) Albo od razu nówkę w przyszłości. Jakbyście szukali to na pewno ktoś pomoże :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...