veronek Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2014 Witam, potrzebuję zakupić obudowę na dysk SSD 120 GB na którym będzie system i który będzie podłączany do laptopa poprzez port eSata. Niby wszystko banalne, ale nie do końca się na tym znam. Otóż inne osoby posiadające tego laptopa podłączają dyski kablem SATA 22PIN -> eSata, wszystko im śmiga ale te dyski nie posiadają obudowy itp. A ja swojego SSD chcę chronić i tutaj problem - czy zwykła obudowa która posiada dwa interfejsy eSata+USB i kabel eSata->eSata będą wystarczające? Od razu zaznaczam że nie mogę używać USB do bootowania tego dysku, musi to iść przez eSata w tym laptopie. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za porady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2014 To że nie możesz używać USB to oczywiste - jest ono resetowane podczas rozruchu Pytanie przed czym chcesz chronić SSD? Nie ma bardziej wytrzymałych nośników od właśnie SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
veronek Opublikowano 18 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2014 Wytrzymałość wytrzymałością, ale jednak wolałbym trzymać dysk w jakiejś obudowie.Obawiam się że zwykła obudowa z dwoma wyjściami (eSata i USB 3.0) może nie dostarczyć prądu (nie znam się na tym) i nie zadziałać. Pytanie czy istnieje inne rozwiązanie? Bo nie widzę dysków z wyjściem SATA 22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 19 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2014 USB zaspokaja potrzeby zasilania z paluszkiem w...wiesz gdzie Wystarczy używać adaptera USB 3.0 do Sata. Np taki http://www.ebay.ie/itm/390927860408?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...