Skocz do zawartości
shaper

Cichy komputer do Adobe Lightroom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Na dzień dzisiejszy używam komputera Apple mac mini z intel i5 2.5GHz do obróbki zdjęć w Lightroom. Ostatnio myślę o przesiadce na pc z różnych powodów o których nie będę się tutaj rozwodził. Niestety nie śledziłem od dłuższego czasu rynku pc i tutaj prosiłbym doświadczonych forumowiczów o poradę. Chciałbym złożyć lub kupić gotowy zestaw (może być markowy Dell lub inny). Moje wymagania co do konfiguracji:

- komputer musi być ekstremalnie cichy (nie chce słyszeć żadnych wiatraków ani głośniej pracy hdd)

- energooszczędny (komputer będzie pracować całymi dniami)

- obudowa cicha, mała, zgrabna i ładna :)

- zero grania (brak karty graficznej = cichsza praca)

- komputer tylko do obróbki zdjęc, www, oglądania filmów, muzyka

- system na ssd plus do tego dwie lub trzy zatoki na ciche hdd (biblioteki, backup) 

- usb 3

- cena do 3200 zł z systemem windows 8.1

Będę bardzo wdzięczny za sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można poskładać coś małego na itx, i pasywnie chłodzić procesor. Z gotowców będzie ciężko, będzie wentylator.

Jeszcze pytanie, czy ta obróbka zdjęć, zajmujesz się tym "na poważnie", tzn. obrabiasz jednocześnie duże ilości bardzo dużych plików? Bo wtedy dość mocny procesor się przydaje, nawet i7.

Jeżeli nie, to wystarczy coś znacznie łatwiejszego do schłodzenia.

Z gotowców może jakiś intel nuc?, ale sam środek, i włożyć to do pasywnej obudowy typu akasa newton, albo streacom.

Z dyskiem ssd, i zasilaczem zewnętrznym jak w laptopach, taki komputer nie ma żadnych wentylatorów, żadnych ruchomych części (ssd), zajmuje bardzo mało miejsca (można go zamontować za monitorem), i pobiera mało energii.

Normalny nuc, z plastikową obudową, ma chłodzenie w postaci turbiny podobnej jak w laptopach i nie jest specjalnie cichy.

edit: widzę że chcesz jeszcze hdd, to by trzeba oddzielnie, kupić jakiegoś nasa na backup.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na razie bawię się amatorsko, nic super profesjonalnego. Na dzień dzisiejszy pracuje na matrycy 12Mpx ale za jakiś czas zmienię sprzęt na 24Mpx (pracuję na plikach RAW). Jak do tej pory dwurdzeniowiec 2.5Ghz wystarczał mi bez problemu (może kwestia przywyczajenia), jedynie przy eksporcie plików trzeba dłużej poczekać. SSD na system i programy więc 256 GB powinno starczyć choć jak już kupować to myślę, że jakiś tani 512 GB byłby idealny (crucial mx 100?). Do tego chciałbym chociaż jeden duży dysk 2TB wewnątrz. Dysk zewnętrzny 1.5TB mam na tą chwilę i on robił by jako backup. Z obudową widzę że jest ciężko wiec chyba jednak taki midi atx będzie ok i tak będzie stał pod biurkiem, bo nawet mini-itx będzie za duży na moje biureczko. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi