RevanNT Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2014 Mój pc: Asrock P67 Pro 3, i5 2500k@4,2GHz, 8GB RAM, GF 560GT Mam problem z nawracającymi BSODami i freezami komputera. Na podstawowym ustawieniu w UEFI na komputerze nie da się pracować. Nagle nie wiadomo skąd po prostu czarny ekran i reset. Po podkręceniu do 4,2 GHz jest w miarę ok, BSODy pojawiają się tylko przy oglądaniu jakiegoś wideo podczas intensywnego przesuwania paska postępu, np przy szybkim przewijaniu z 1 min do 2;50 min itd, czyli w teorii coś co bardzo obciąża procesor. Jako, że problem trwa już jakiś czas, to udało mi się sprawdzić wiele rzeczy. Memtest nie pokazuje żadnych błędów, OCCT stress test w normie brak resetów, używałem też programów do sprawdzania dysku twardego, podmieniałem kartę graficzną, pracowałem na jednej kostce ramu. Nic z tego. Wklejam pliki minidump obrobione przez Windows Debugging Tools, może ktoś się spotkał z podobnym problemem. Po wpisaniu kodów z BSOD znalazłem informację, że ten błąd może powodować uszkodzony jeden rdzeń procesora (wada fabryczna). W innych tematach są znowu zaprzeczenia, że to niby ram, zasilacz albo płyta główna. Jako że gwarancji już nie mam to byłaby porażka, bo ciągle ten procesor jest w cenie, a coś gorszego nie chce. Dziwie się, że te problemy są tak stosunkowo sporadyczne, bo nie raz mogę pracować kilkanaście tygodni bez żadnych problemów natomiast przy ustawieniach default w UEFI resety są co 10-15 minut. Czyli OC jest doraźnym lekarstwem. Macie jakieś pomysły oprócz kupna nowego procesora? Debugged minidump 200814.txt Debugged minidump.txt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2014 Dyski i gdzie podłączone, zasilacz, rewizja chipsetu, pamięci w jednej kości? jak ustawione? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RevanNT Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2014 Jeden dysk HDD Samsung Spinpoint F1 podłączony kablem SATA3, zasilacz Thermaltake Toughpower XT 675W, RAM w 2 kościach 2 x 4GB Kingston, dołączam screen z CPU-Z jak coś więcej potrzeba to dodam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2014 Pamięci mają ustawione 1,65V? Płyta jest w rev B3? Pod które gniazdo jest podłączony dysk? Bios w jakiej wersji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RevanNT Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) Tak, 1.65V Tak płyta jest rev. B3, dysk podłączony do pierwszego dostępnego gniazda sata, w UEFI przy bootowaniu jest nazwa SATA3_1. BIOS (a właściwie UEFI) P2.00 22/06/2011. Edytowane 20 Października 2014 przez RevanNT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2014 Podłącz dysk pod inne gniazdo sata (spróbuj sata II), użyj innego przewody danych i zasilającego. Spróbuj popracować na pojedynczej kości ramu, jakiś czas na jednej, następnie na drugiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2014 Zainstaluj najnowsze UEFI: ftp://europe.asrock.com/bios/1155/P67%20Pro3(3.30)WIN.zip Sprawdziłem je i śmiga bardzo dobrze u kumpla. Zrób pełny CLR CMOS, załaduj ustawienia domyślne i dopiero zacznij grzebać. P.S. pierwszy port to musi być SATA3_0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RevanNT Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2014 (edytowane) Wgrałem najnowsze UEFI ze strony producenta, ustawiłem ponownie 4,2GHz. Sporo nowych rzeczy pododawali. Z tego co zauważyłem to przestawiła mi się w CPU-Z pamięć ram na 666,5 MHz, a nie 800 tak jak było poprzednio, wiecie może jak to skorygować? FSB:DRAM było 1:6, a jest 1:5 po wgraniu domyślnych ustawień. Masz rację SATA3_0, dysk patrzyłem na innym PC i nie ma żadnych problemów. Co do pamięci RAM to już kiedyś próbowałem je wyciągać i pracować na jednej, ale nie było poprawy, memtest chodził przez noc i nie znalazł błędów. Reset pojawia się w dziwnych momentach jak np przewijanie filmów czy np stream na YT albo twitch. Teraz na przykład włączyłem twitch.tv i po 15 sekundach komputer się zresetował, bez BSODa, po prostu jakby mu prądu zabrakło. Edytowane 21 Października 2014 przez RevanNT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2014 (edytowane) A czy sterowniki od grafy masz najnowsze? Swego czasu NVIDIA miała bug w swoich sterownikach. Problem dotyczył głównie kart takich jak twoja opartych o Fermi. Co do pamięci to ustaw profil XMP. Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka Edytowane 21 Października 2014 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RevanNT Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2014 Sterowniki najnowsze. Zresztą podpinałem inną kartę graficzną (oczywiście driver cleaner też był) i ten sam problem. No i lipa bo na nowym UEFI nie ma BSODów jak wcześniej, ale za to wrócił problem nagłych restartów. Coś np oglądam i nagle tak jakby ktoś przycisk reset nacisnąl. Jakiegoś jeszcze brakuje ustawienia w UEFI, bo to mi się udało już kiedyś wyeliminować. Jakby ktoś z tym prockiem i mobo zrobił zdjęcia swoich ustawień to byłbym wdzięczny. Z tych ustawień co miałem na kartce zapisane, że zmieniałem w nowej wersji nie mogę odnaleźć opcji Turbo Boost - Manual, miałem ustawione jeszcze Short na 230 i Long na 200. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2014 Z grubsza chyba aktualne moje ustawienia: http://radier.minus.com/mvbFnm7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RevanNT Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2014 (edytowane) Dzięki, spróbuje coś pokombinować, ale bliżej moich 4,2GHz niz Twoich 5. Władowałem podstawowe ustawienia UEFI, a potem te Twoje, tylko 42, a nie 50 i niższe napięcia. Zobaczę co będzie dalej. Przed tym krokiem niestety reset mnie złapał, na czystym pulpcie, może to coś zmieni. Edytowane 22 Października 2014 przez RevanNT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2014 U mnie też takie zwiechy występują właśnie przy oglądaniu youtube albo przeglądaniu neta. Podczas gry nigdy nie miałem zwisu. Jedyne co nas łączy to płyta główna P67 Pro 3 B3 Obserwuję problem od pól roku i są okresy że wiesza się średnio raz dziennie a później działa przez 2 tygodnie bez ani jednej zwiechy. Wygląda to zawsze tak samo - zapętla dźwięk, zamraża obraz na 3-5 sekund i reset lub sterownik odzyskał sprawność..... Na początku obstawiałem kartę graficzną (HD6870) ale mogę grać 3 godziny pod maksymalnym obciążeniem i wszystko działa. Wydaje mi się że zwiesza się tylko w przypadku niektórych kodeków stosowanych na youtube i to nie zawsze. Może też mieć wpływ kombinacja system - przeglądarka - adobe flash ale jak mówię to tylko domysły..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RevanNT Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2014 Ponownie zwiecha, tym razem ja musiałem zreseować kompa, przywiesił się przy wysyłaniu emaila. Niestety już na tych nowych ustawieniach, czyli zmiana UEFI nie pomogła, wręcz przeciwnie. Kończą mi się pomysły, a niestety nie mam jak podmieniać elementów typu procesor czy płyta główna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2014 Wywala ci się przy meilu, yt, spróbuj może pobawić się sterownikami do karty sieciowej. Ewentualnie włóż coś do testów na pci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RevanNT Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2014 Sterowniki do karty sieciowej najnowsze ze strony producenta, zresztą i tak jej nie używam, bo mam do neta modem USB. Ponownie zwiecha podczas przeglądania stron w internecie, już 3 dzisiaj. Ten nowy UEFI jeszcze gorzej działa niż poprzedni, wcześniej BSODY były sporadyczne, a resety rozwiązało podkręcenie procesora, teraz nie ma BSODów, ale resety wróciły z pełną mocą :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...