BadBoy_89 Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2014 Witam, szukalem po forum ale tematy sa bardzo stare. Czy ktoś obecnie na forum wykonuje tego typu zlecenia ? lub jakas firma w PL ? Czy poprostu jest to na tyle nie opłacalne ze lepiej kupic gotowy produkt dostepny w sklepach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2014 Już dawno nie widziałem tu tematu w którym ktoś by to jeszcze robił.... Ogólnie możesz mieć rację koszt produkcji pojedynczego bloku będzie podobny do zakupu. Chyba że masz dostęp do frezarki gwintowników i materiału to sam możesz sobie blok zrobić. Lepiej lub gorzej ale pół kilo miedzi oblewane wodą będzie działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2014 Z tego co wiem, to Duniek / Maniakalny już skończył zabawę w struganie bloków. Z kolei Darmacza nawet nie tykaj kijem. Ogólnie ludzie przestali się tym zajmować, bo są duże koszty, a w dodatku klienci są "trudni" ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BadBoy_89 Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2014 Ok, a gdybym tak z czystej ciekaowsci chciał sam cos takiego zrobic, zeby zobaczyc jak to wyglada w praktyce od czego trzeba zaczac ? Napewno Projekt ( Jaki program ? Auto Cad starczy ? ) Nastepnie kupic małą bryłę miedźi, i wraz z projektem dać na CNC ? Skąd mam wziąć aktualne wymiary takich bloków ? są jakieś standardy ? Mocowania na CPU wystarczy znac odległość dziur montażowych danej podstawki ? (wtedy poprzez wymienne mocowania mozna dopasowac do kazdej podstawki?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2014 Zobacz sobie w dziale, w którym piszesz, powinieneś się nieco dowiedzieć ;) Kilka osób na tym forum dziergało swoje bloki i ma pozakładane wątki w związku z tym. Zależy na co chcesz robić blok. Jeśli na CPU, to raczej odradzam Ci taką dłubaninę (chyba, że koniecznie chcesz się w tym babrać 4 fun). Jeśli jakiś niestandardowy na NB / SB, to sens jak najbardziej jest, tym bardziej, że i tak nie potrzeba szalonej wydajności bloku w takim przypadku. Inna sprawa jest taka, że jeśli zadajesz tego typu podstawowe pytania, jak np. o zapinkę, to może lepiej jeszcze raz przemyśl całą sprawę. To nie jest złośliwość, tylko szczera porada. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BadBoy_89 Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2014 Oczywiście tylko czysto teoretyczne rozważania to są :) dzieki za pomoc Aha jeszcze jedno calkiem przypadkie trafiłem na taka strone http://www.mnp.net.pl/produktyProducent.aspx?g=Bloki%20wodne&pg=CPU&pr=MNP Jest Ona Wam znana ? ktos ma takie bloki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
veritas Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2014 Znana. Chłodzenie b.dobre adekwatne do ceny. Bloki od Kyńka. Wpisz w Google "kyniek bloki". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drimex Opublikowano 7 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2014 Wiam Z autopsji powiem ci, że stuganie bloków na sprzedaż nie opłaca się. Inna sprawa jak chcesz bloka na mobo lub gpu i nie ma dedykowanego wtedy można dłubać. Najbardzie pracochłonna cześcią jest zrobienie projektu, samo frezowanie na cnc to już przyjemność. Ostatnio strugałem bloczek na płytę i zanim wykonałem finalną wersję w miedzi frezowałem próbki w plexi. Jak masz dostęp do maszny cnc to zrobisz to po kosztach ale nie nastawiaj się na produkcje seryjną bo zainteresowanie jest bardzo małe, a klienci jak to napisał ivanov trudni. Blok na CPU można w dobrej cenie znaleść na portalu aukcyjnym i problem z główy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QCoo Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2015 W Poznaniu kiedyś miałem styczność z osobą wykonującą bloki. Co prawda w większości przypadków na własne potrzeby, ale zawsze można spróbować negocjować. Jak tylko poszperam w archiwach i znajdę namiary na tego pana nie omieszkam tutaj podrzucić namiary. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...