Jump to content
Sign in to follow this  
vegitto

Masło czy majonez? Z czym robicie kanapki?

Masło czy majonez?  

22 members have voted

  1. 1. Czym smarujesz kanapki?

    • uznaję wyłącznie masło!
    • majonez najlepszy!
    • z jakiegoś powodu wolę margarynę


Recommended Posts

Każdy z nas zna problem twardego masła. Czy są jakieś inne możliwości, niż pośpieszne skrobanie powierzchni kostki i tracenie minut życia w oczekiwaniu, aż przejdzie w stan smarowalności? Margaryna nie jest dla mnie opcją, bo "nie smakuje". Co robić, jak żyć?

Z pomocą nadchodzi słoik/tubka najlepszego(po internecie i ew. dziewczynie) wynalazku ludzkości w dziedzinie kulinariów kanapkowych! Łatwo się smaruje i dobrze smakuje, oczywiście mam na myśli majonez!

Osobiście preferuję kajzerki posmarowane z majonezem, zawierające plaster sałaty i ofc. polędwicy sopockiej + ew. plaster posolonego(!) pomidora(bo glutaminian monosodowy bardzo). Jeśli czuję się bogaty, to jeszcze do tego jakiś serek.

Z czym Wy zwykle jecie kanapki? Wymiana poglądów leć! :)

Edited by vegitto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie używam majonezu do kanapek, bo uważam, że tuczy. Aczkolwiek podana przez vegitto kompozycja może być bardzo smaczna. Kanapki smaruję masłem, ale cienko. Czasem jest to margaryna, ale to sporadycznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na kanapki tylko smalec, chyba, że mają być po wegańsku wtedy najpewniej ketchup.
Majonez nadaje się tylko pod cooler.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko i wyłącznie ketchup kotlin z piekła rodem. Żadnego masła. Do tego wedlinka, ogórek i koniecznie cebulka. Czosnek też ekstra :) lubie mocne smaki, później trzeba umyć zeby

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masło roślinne. MR - nie ma problemu ze smarowaniem.

Masło osełka nie trzymane w lodówce.

Serek naturalny.

Pasztety.

Majonez rzadko używam. Częściej chrzan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak trochę offline, jak jeszcze brykałem komunikacją miejską to często odczuwałem wyziewy pasażerów "kiełbasiano-paprykowo- pasztetowo-majonezowo-chrzanowy" bo szczególnie dla starszych roczników guma miętowa, czy tik-tak to zło wcielone zachodnich koncernów ;)

Edited by TSRules

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie wiem czy masz dziewczynę (chyba nie) ale spróbuj kiedyś zjeść coś na ostro czy jak wyżej i jej pochuchaj takim zestawem bukietu zapachowego zobaczymy jak to ją pozytywnie rozbudzi ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po posiłku polecam umyć zęby i wsiamać np ciasto jagodowe, ananasy i dopiero..

 

PS

Te wyziewy i tak pikuś w porównaniu z nie myciem się i nie zmienianiem ubrania... i nie daj Boże tonaż "perfumy" na siebie i okopceni papierosami.

Często też w takiej komunikacji niestety bezdomni ... wtedy najczęściej ja muszę wysiadać, bo nie da się...

Edited by NostradamuSek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kek, w jakiej części świata majonez jest alternatywą dla masła?

Jem jedno i drugie na raz, majonez jako dodatek do niektórych wędlin. Po wierzchu smaruję. Masło trzyma się w maselniczce, którą trzyma się na stole lub w szafce, wtedy nie ma problemu z rozsmarowywaniem, chyba, że mieszkamy w iglo.

No i majonez tylko kielecki, wszystkie inne mogą się w zakrętkę pocałować.

ShotType1_328x328.jpg

  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwsze słyszę, aby smarować kanapkę majonezem :d

Jeśli chodzi o mnie to wszystko mi jedno masło czy margaryna. Kiedyś też stosowałem metodę na sucho, różnicy nie widać w sumie, bo jak i tak przyjdzie szynka, pomidor, ogórek przykładem to tak czy tak one są dosyć wilgotne ;p

Ale najlepsze kanapki to chyba jak jest Lato!

Szynka, cebula, sałata, pomidor, papryka, szczypiorek, ser + dodatek kto jak woli.

Ketchup, musztarda, sos czosnkowy czy majonez.

A najlepszy do tego wszystkie świeży chlebek niekrojony :D !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie jem masła od ok 20 lat  :smoke: nie lubie, śmierdzi i psuje smak kanapek. Margaryna to sztuczna trucizna (utwardzane tłuszcze itd), nigdy nie chciałem jeść a poza tym śmierdzi jeszcze bardziej.

Czasem używam majonezu ale generalnie wolę bez  :biggrin:

 

BTW zabawny temat wątku

Edited by rafa

Share this post


Link to post
Share on other sites

W ankiecie brak opcji: SMALCZYK (nie roślinny!!!) :plom:

Share this post


Link to post
Share on other sites

i sypnięte kamisową przyprawą do grilla!  MNIAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od razu widać żeś głodny student.

 

Taptaptap Mlais M52

Tiaaaa, jakieś 25 lat wcześniej :D  Ale wtedy nie było jeszcze kamisów ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Majonez jest super do wędlinki :-)

Tak, byle to nie był hcujowy Helmans. Winiary jak dla mnie smaczy zajebiaszczo, ale czasem i na Kielecki się decyduję, zwłaszcza pod jajka (kurze!)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobre jaja, olej kujawski, pieprz, jakaś instrukcja z neta i mikser. Pewnie każdy sklepowy się schowa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co racja to racja. Ś.P. Babcia zawsze sama robiła i smak rwał sutki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

świeże prawdziwe masło

To tylko na wsi jak masz kontakt z rolnikami co hoduja krowy. Ale i tak juz mleko nie to samo co kiedys... stoi ta krowa caly dzien w oborze, faszerowana jakas chemiczna papka z ue.

 

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.