Skocz do zawartości
vegitto

Masło czy majonez? Z czym robicie kanapki?

Masło czy majonez?  

22 użytkowników zagłosowało

  1. 1. Czym smarujesz kanapki?

    • uznaję wyłącznie masło!
    • majonez najlepszy!
    • z jakiegoś powodu wolę margarynę


Rekomendowane odpowiedzi

Każdy z nas zna problem twardego masła. Czy są jakieś inne możliwości, niż pośpieszne skrobanie powierzchni kostki i tracenie minut życia w oczekiwaniu, aż przejdzie w stan smarowalności? Margaryna nie jest dla mnie opcją, bo "nie smakuje". Co robić, jak żyć?

Z pomocą nadchodzi słoik/tubka najlepszego(po internecie i ew. dziewczynie) wynalazku ludzkości w dziedzinie kulinariów kanapkowych! Łatwo się smaruje i dobrze smakuje, oczywiście mam na myśli majonez!

Osobiście preferuję kajzerki posmarowane z majonezem, zawierające plaster sałaty i ofc. polędwicy sopockiej + ew. plaster posolonego(!) pomidora(bo glutaminian monosodowy bardzo). Jeśli czuję się bogaty, to jeszcze do tego jakiś serek.

Z czym Wy zwykle jecie kanapki? Wymiana poglądów leć! :)

Edytowane przez vegitto

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

tak trochę offline, jak jeszcze brykałem komunikacją miejską to często odczuwałem wyziewy pasażerów "kiełbasiano-paprykowo- pasztetowo-majonezowo-chrzanowy" bo szczególnie dla starszych roczników guma miętowa, czy tik-tak to zło wcielone zachodnich koncernów ;)

Edytowane przez TSRules

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po posiłku polecam umyć zęby i wsiamać np ciasto jagodowe, ananasy i dopiero..

 

PS

Te wyziewy i tak pikuś w porównaniu z nie myciem się i nie zmienianiem ubrania... i nie daj Boże tonaż "perfumy" na siebie i okopceni papierosami.

Często też w takiej komunikacji niestety bezdomni ... wtedy najczęściej ja muszę wysiadać, bo nie da się...

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kek, w jakiej części świata majonez jest alternatywą dla masła?

Jem jedno i drugie na raz, majonez jako dodatek do niektórych wędlin. Po wierzchu smaruję. Masło trzyma się w maselniczce, którą trzyma się na stole lub w szafce, wtedy nie ma problemu z rozsmarowywaniem, chyba, że mieszkamy w iglo.

No i majonez tylko kielecki, wszystkie inne mogą się w zakrętkę pocałować.

ShotType1_328x328.jpg

  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze słyszę, aby smarować kanapkę majonezem :d

Jeśli chodzi o mnie to wszystko mi jedno masło czy margaryna. Kiedyś też stosowałem metodę na sucho, różnicy nie widać w sumie, bo jak i tak przyjdzie szynka, pomidor, ogórek przykładem to tak czy tak one są dosyć wilgotne ;p

Ale najlepsze kanapki to chyba jak jest Lato!

Szynka, cebula, sałata, pomidor, papryka, szczypiorek, ser + dodatek kto jak woli.

Ketchup, musztarda, sos czosnkowy czy majonez.

A najlepszy do tego wszystkie świeży chlebek niekrojony :D !

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie jem masła od ok 20 lat  :smoke: nie lubie, śmierdzi i psuje smak kanapek. Margaryna to sztuczna trucizna (utwardzane tłuszcze itd), nigdy nie chciałem jeść a poza tym śmierdzi jeszcze bardziej.

Czasem używam majonezu ale generalnie wolę bez  :biggrin:

 

BTW zabawny temat wątku

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Majonez jest super do wędlinki :-)

Tak, byle to nie był hcujowy Helmans. Winiary jak dla mnie smaczy zajebiaszczo, ale czasem i na Kielecki się decyduję, zwłaszcza pod jajka (kurze!)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

świeże prawdziwe masło

To tylko na wsi jak masz kontakt z rolnikami co hoduja krowy. Ale i tak juz mleko nie to samo co kiedys... stoi ta krowa caly dzien w oborze, faszerowana jakas chemiczna papka z ue.

 

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ja się podzielę nowym odkryciem, narzeczona ma od dawna fazę na zdrowe gotowanie i zamiast margaryny używamy na kanapki oleju kokosowego, ale takiego bez smaku. I muszę wam powiedzieć, że w smaku to taki miks masła i margaryny, idealny pod kanapki z dżemorem :D 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie


×
×
  • Dodaj nową pozycję...