shusty Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2014 Moja płyta główna: GA-880GM-D2H (rev. 3.1) Która w specyfikacji ma zapis: "Wsparcie dla modułów pamięci DDR3 1666(O.C.)/1333/1066 MHz" Obecnie mam 4GB i brakuje pamięci, komp się muli trochę i zrzuca na swapa robotę. Wykorzystanie: System: openSUSE + KDE (tak musi być KDE), lokalnie stawiam serwer aplikacyjny w trybie developerskim, który trochę jednak pożera zasobów + środowisko programistyczne (to wszystko Java). Do tego parę programów i oczywiście Firefox z 30 zakładkami, który spokojnie 1,5GB RAMu lubi zająć. Myślę tak o kościach do 350zł 2x4GB. Kości najlepiej jakby były w miarę szybkie, ale też porządniejszy model/marka. Płyta główna też ogranicza tutaj trochę no i budżet. Czekam na propozycje, bo w ciemno kości znanej firmy jakikolwiek model nie chcę kupować. Polecono mi takie kości: Goodram DDR3 1866MHz CL9 http://www.x-kom.pl/p/176065-pamiec-ddram3-goodram-8192mb-1866mhz-play-cl9-czarne-2x4096.html Podobno za duża obsługiwana częstotliwość nie przeszkazda, bo i tak będzie pracować w odpowiedniej, a nawet będzie można zmniejszyć timingi jeśli nie będzie wykorzystywana pełna częstotliwość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2014 Kilka zł drożej masz Crucial Ballistix Tactical 2x4GB 1 600 mhz CL8 . Choć wydajnościowo obie kości będą praktycznie takie same . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...