Skocz do zawartości
shusty

Jaką pamięć RAM DDR3 8GB kupić? Szukam konkretnego modelu.

Rekomendowane odpowiedzi

Moja płyta główna: GA-880GM-D2H (rev. 3.1)

Która w specyfikacji ma zapis:  "Wsparcie dla modułów pamięci DDR3 1666(O.C.)/1333/1066 MHz"

Obecnie mam 4GB i brakuje pamięci, komp się muli trochę i zrzuca na swapa robotę.

Wykorzystanie: System: openSUSE + KDE (tak musi być KDE), lokalnie stawiam serwer aplikacyjny w trybie developerskim, który trochę jednak pożera zasobów + środowisko programistyczne (to wszystko Java). Do tego parę programów i oczywiście Firefox z 30 zakładkami, który spokojnie 1,5GB RAMu lubi zająć.

Myślę tak o kościach do 350zł 2x4GB. Kości najlepiej jakby były w miarę szybkie, ale też porządniejszy model/marka. Płyta główna też ogranicza tutaj trochę no i budżet.

Czekam na propozycje, bo w ciemno kości znanej firmy jakikolwiek model nie chcę kupować.

Polecono mi takie kości: Goodram  DDR3 1866MHz CL9

http://www.x-kom.pl/p/176065-pamiec-ddram3-goodram-8192mb-1866mhz-play-cl9-czarne-2x4096.html

Podobno za duża obsługiwana częstotliwość nie przeszkazda, bo i tak będzie pracować w odpowiedniej, a nawet będzie można zmniejszyć timingi jeśli nie będzie wykorzystywana pełna częstotliwość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi